Schoolkinderen zien water stijgen op speelplaats: “Ze moesten binnen blijven”

Een week na de evacuatie van een school in Watou dreigde dat scenario dinsdag aan de andere kant van de Westhoek: de speelplaats liep plots onder in een school in Zonnebeke. De hele regio kreeg dinsdag een pak nieuwe regen te verwerken, wat leidde tot tientallen brandweerinterventies.

De weergoden sparen de Westhoek allerminst. Nadat waterpeilen de voorbije dagen recordhoogtes bereikten in het IJzerbekken bleven buien in de loop van dinsdag over de regio trekken. Dat zorgde voor wateroverlast en tientallen oproepen voor Brandweer Westhoek in de hele hulpverleningszone. Tal van wegen en kelders liepen onder terwijl bewoners het water met man en macht probeerden buiten de houden met zandzakjes en andere mogelijke middelen.

Technische dienst

In gemeenteschool De Zonnebloem, die gelegen is langs de hellende Berten Spilstraat in Zonnebeke, zagen leerlingen hoe het water in de loop van de voormiddag niet meer wegraakte op de speelplaats.

“Dat was rond 10 uur”, zegt schooldirecteur Wouter Ballyn. “We riepen de technische dienst van de gemeente ter plaatse voor een eerste interventie. “Tegen de middag stelden we vast dat het water alleen maar verder steeg.”

Op handen en voeten

Brandweer Westhoek werd ingeschakeld, waarna enkele plaatselijke brandweermannen op handen en voeten in de weer waren ter hoogte van afvoerputjes op de speelplaats om het euvel te verhelpen.

“Op een bepaald moment konden leerlingen en leerkrachten niet meer naar buiten omdat de speelplaats vol stond met water”, aldus Ballyn. “Het maximumpeil moet in het midden van de speelplaats toch meer dan twintig centimeter zijn geweest. De brandweermannen hebben de leidingen doorgespoten. Aanvankelijk lukte dat niet meteen tot het water geleidelijk begon te zakken.”

Evacuatie?

Alle schoolgebouwen bevinden zich rond de speelplaats. “Een evacuatieplan was voorlopig niet aan de orde”, stelt Ballyn. “Het water liep gelukkig nog nergens naar binnen. Omwille van het vele water besloten we alle kinderen in de gebouwen te houden, over de middag en tijdens de speeltijd. Er werd wel een alternatieve route voor de kinderen uitgestippeld om de school te verlaten tegen 16 uur.”

Watou

Dan was het meeste water alweer weggelopen, waardoor de kinderen langs de schoolpoort huiswaarts trokken. “De leerlingen hebben uiteindelijk nergens last van gehad. Heel wat kinderen zaten aan het venster te kijken toen de brandweer aan het werk was op de ondergelopen speelplaats. We bleven gespaard van een scenario zoals in Watou vorige week.”

Crisisoverleg

Echt droog konden de kinderen de school niet verlaten omwille van een felle bui na het laatste belsignaal. Op dat moment vond een provinciaal crisisoverleg plaats in Diksmuide over de wateroverlast, nadat eerder al extra pompcapaciteit gecreëerd werd aan het sluizencomplex in Nieuwpoort. (TP)

The post Schoolkinderen zien water stijgen op speelplaats: “Ze moesten binnen blijven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. De vijf opvallendste fragmenten van het spraakmakende debat tussen Biden en Trump

Een verwarde en haperende Joe Biden (81) die voor regelrechte paniek zorgt in het Democratische kamp en een bulderende Donald Trump (78) die de leugens aaneen reeg. Dat is zowat de samenvatting van het eerste spraakmakende verkiezingsdebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Van een gênante blunder tot golfballen: dit waren de vijf opvallendste momenten uit het debat.

Lees meer »

Noord-Korea vuurt ballistische raket af in zee

Noord-Korea heeft een ballistische raket in zee afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Ook Japan bevestigt dat een raket werd afgeschoten, en heeft het over een “mogelijke ballistische raket vanuit Noord-Korea”.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »