Sabine De Graeve (72) herschrijft sprookjes van de gebroeders Grimm: “Onderschat nooit de kracht van het woord”

Nog tot 7 januari loopt in bibliotheek Canticleer een kleurrijke sprookjestentoonstelling met medewerking van de plaatselijke basisscholen. De leerlingen mochten hun verbeelding loslaten op veertien minder bekende sprookjes van de gebroeders Grimm, door jeugdauteur Sabine De Graeve herschreven voor kinderen van vandaag. “Het is fascinerend hoe die eeuwenoude volksverhalen anno 2023 nog altijd groot en klein weten te boeien.”

Sabine De Graeve (72) was lector pedagogische wetenschappen aan diverse lerarenopleidingen. Na haar professionele loopbaan in het onderwijs, vond ze een nieuwe roeping als vertelster en schrijfster van kinderboeken. Elke zaterdagmorgen leest ze voor in de bib. “Dat de kinderen van nu de hele dag maar op een schermpje zitten te staren, wil ik bij deze graag nuanceren”, steekt ze van wal.

“Als ik aan kinderen voorlees, is dat meestal zonder prentjes… en tóch komen ze nadien met de meest fantasierijke tekeningen bij het verhaal. Ik heb het als een film zien afspelen in mijn hoofd, kwam een jongetje mij na een voorleessessie letterlijk zeggen. Onderschat dus nooit de kracht van het woord: niets is zaliger dan wegdromen in je eigen verbeelding”, aldus Sabine.

In coronatijd dook ze samen met haar kleinkinderen onder in de sprookjeswereld van de gebroeders Grimm. “Plots kon ik niet meer naar ze toe, en dus besloot ik die verhaaltjes in te lezen zodat ze er thuis zelf naar konden luisteren voor het slapengaan. Zo is vervolgens ook het idee gekomen om een aantal minder bekende sprookjes te herschrijven.”

Mindfulness

In de bundel ontdek je veertien minder bekende oude volksvertellingen: dertien uit de verzameling van de gebroeders Grimm en eentje opgetekend door Hans Christian Andersen. Enkele sprookjes kregen een andere titel: ‘Raponsje’ heet ‘Framboosje’, ‘De zeven raven’ werd ‘Zeven kraaien’ en ‘De Tondeldoos’ moest wijken voor ‘Drie honden’. Aan de kern van elk verhaal werd echter niet geraakt.

“Iedereen kent natuurlijk wel Roodkapje, Sneeuwwitje en Doornroosje. Maar wie heeft ooit al gehoord van Koning Lijsterbaard of van Jorinde en Joringel? Ik heb voor deze bundel bewust minder bekende sprookjes gekozen omdat die nog niet ‘bezoedeld’ zijn door het witte doek. Bij Sneeuwwitje en Assepoester zitten de Walt Disney-versies onze verbeelding in de weg”, legt Sabine uit.

Als ze voorleest, hangen jong en oud aan haar lippen. “Kinderen zijn muisstil als ik voorlees. Als betoverd, met blinkende oogjes en blozende wangetjes. Fascinerend hoe die eeuwenoude volksverhalen – vaak uitvergrote vertellingen over het goede en het kwade in de wereld – anno 2023 nog steeds groot en klein weten te boeien. Groot én klein, ja: als ik thuis voorlees voor de kleinkinderen, luistert mijn man dikwijls ook mee”, glimlacht Sabine. “Sprookjes hebben iets magisch, dat jong en oud kan bekoren. Gewoon gaan zitten, even de pauzeknop indrukken en wegdromen in je eigen verbeelding: je zou het een vorm van mindfulness kunnen noemen.”

Uiteenlopende thema’s

De thema’s in de veertien sprookjes zijn heel uiteenlopend. “Er komen prinsen en prinsessen in voor, andere spelen zich af op het platteland. Sommige verhalen gaan over pesten, andere over doorzettingsvermogen. Vaak zeggen ze iets over de tijd waarin ze geschreven zijn. Sprookjes geven antwoorden op de grote levensvragen, maakten komaf met angsten. Ze waren ingebed in het volksgeloof”, klinkt het.

De illustraties zijn van de hand van Dirk Roose. “Op wandel in Vosseslag, ontdekten mijn man en ik daar op een dag een klein galerietje aan de rand van de Duinbossen: elk werkje leek een sprookje op zich. Ik kreeg van Dirk carte blanche om uit zijn oeuvre bij elk verhaal een passende illustratie te kiezen”, aldus Sabine. Ze stelt haar sprookjesboek op zaterdag 18 november om 11 uur voor in bibliotheek Canticleer in de Grotestraat.

Creatief van leer

Kinderen van de Haanse basisscholen gaven de veertien volksverhalen uit het boek artistiek vorm. “In meer dan twintig standjes is hun werk te bewonderen: tekening of schilderij, knutsel- of beeldhouwwerk, collage, maquette of zelfs een heuse ‘installatie’ met oude spullen van op zolder. Kom langs en raak in de ban van prachtige, eeuwenoude volksverhalen en vooral van de onuitputtelijke creativiteit van kinderen. Elk standje is een kunstwerk op zich”, aldus Sabine. Er wordt ook een wedstrijd aan gekoppeld: haal een antwoordblad aan de balie van de bib en zoek bij welk sprookje elk van de veertien voorwerpen in de kijkkasten past.

Het boek ‘Veertien Sprookjes’ telt 100 pagina’s en kost 18 euro. Het is te koop in de bib of via de auteur zelf: [email protected].

The post Sabine De Graeve (72) herschrijft sprookjes van de gebroeders Grimm: “Onderschat nooit de kracht van het woord” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ultraconservatieve aartsbisschop geëxcommuniceerd wegens verwerpen van autoriteit paus

Een ultraconservatieve Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano is geëxcommuniceerd. Dat heeft het Vaticaan vrijdag laten weten. Excommunicatie is een ernstige kerkelijke straf die de gestrafte uitsluit van deelname aan het volle sacramentele leven van de kerk. De 83-jarige man staat bekend als een heftig tegenstander van paus Franciscus. Hij werd veroordeeld wegens “schisma” nadat hij de autoriteit van de katholieke

Lees meer »

Eerste zomerkamp in wzc De Zilverberg is groot succes

Veertien bewoners van het woonzorgcentrum De Zilverberg en veertien kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar genoten deze week van een opmerkelijk zomerkamp. De kinderen en senioren turnden, kookten en knutselden samen. “We zullen elkaar hard missen.”
The post Eerste zomerkamp in wzc De Zilverberg is groot succes appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in

Met veel enthousiasme slaan de Landelijke Gilde Wingene en Ferm Wingene binnenkort de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: een pop-up-zomerbar. Op 5, 6 en 7 juli is iedereen van harte welkom om met spijs en drank te genieten van dit gezellige initiatief.
The post Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in appeared first on

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.
The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” appeared first on KW.be.

Lees meer »