“Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”: brandweer bouwt stelling van tientallen meter lang boven overstroomde dreef

Voortaan hoeft het gezin Logghe niet meer door de golven van hun overstroomde dreef te ploeteren om van en naar hun huis te geraken in Noordschote, bij Lo-Reninge. De brandweer bouwde een speciale stelling van veertig meter lang boven het water. “Nu voelen we ons veiliger.”

Het is al pikdonker wanneer Lene (9) met mama Tine (44) maandagavond naar de dokter vertrekken via de enige dreef die hun woning verbindt met de buitenwereld. Lene moet normaal gedragen worden, want het water is er gestegen tot een meter en veranderd tot een golvende zee door een toegenomen westenwind.

Veilig en droog

“Voor het eerst in dagen geraken we veilig en droog tot aan de auto, want we wandelen nu over het water”, vertelt Lene. “Met dank aan de vrijwilligers van Brandweer Westhoek.”

Met man en macht bouwden zij een stelling boven de overstroomde dreef en brug over de Ieperlee. “Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”, vindt brandweerkapitein Guido Snick. “Er wordt ook voorspeld dat het water hier zeer traag zal zakken. Van een aannemer kregen we deze stelling in bruikleen van zo’n veertig meter lang tot zeventig centimeter hoog, wat nog zo’n twintig centimeter is boven het huidig waterpeil. Dat zou moeten volstaan.”

“De laatste tijd moest ik zelfs op de rug van papa”

De ‘waterstelling’ is een primeur voor de lokale brandweerpost. “We zijn er trots op. De ondergrond is er stabiel genoeg”, verzekert Snick. “We hebben ze eerst getest met veel brandweermannen die zich extra verzwaarden met zandzakken op de schouders. Aan de stelling hebben we een leuning voorzien om het evenwicht van de gebruikers te verzekeren.”

“Héél handig”, vindt Tine. “Wij wonen hier intussen langer dan acht jaar en het is de eerste keer dat de toegangsweg naar ons huis zo sterk overstroomt. Het water komt tot boven onze laarzen en het valt op dat het sinds maandag harder waait. De auto gebruiken we hier al sinds woensdag niet meer, want het werd te riskant.”

“Daarna moesten we met onze botten door het water en de laatste tijd moest ik zelfs op de rug van papa”, zegt Lene. “Mijn zus zou meegesleurd worden deze sterke stroming en wind, dat wil ik niet meteen”, lacht Briek (13).

“Een pluim voor iedereen die ons hielp”, aldus papa Youri (44). “We gaan dit jaar zeker weer een kalender kopen bij de brandweer.” (TP)

The post “Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”: brandweer bouwt stelling van tientallen meter lang boven overstroomde dreef is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

Noord-Korea test ontwikkeling raketten met meerdere kernkoppen

Noord-Korea heeft volgens staatspersbureau KCNA met succes een test uitgevoerd gericht op de ontwikkeling van raketten met meerdere kernkoppen. Zuid-Korea gelooft er niets van en spreekt van “bedrog” om een mislukte lancering te maskeren. Gisteren had Noord-Korea nog een raket gelanceerd die volgens de Zuid-Koreanen in de lucht was ontploft.

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog pak erger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »