Afbraak gestart van betonnen wandelweg Westerstaketsel in Blankenberge

In Blankenberge is een aannemer dinsdag gestart met de afbraak van de betonnen wandelweg van het Westerstaketsel. Dat moet plaats maken voor een nieuwe westelijke Strekdam. De afbraak van de wandelweg gebeurt in verschillende fasen, omdat de werken zeer afhankelijk zijn van de getijden.

Fase 2

De werken voor de bouw van de nieuwe strekdam in Blankenberge gingen begin oktober van start. Intussen werd het havenlicht verwijderd en zijn ook de leuningen, leidingen en de verlichting van het staketsel weggehaald. Nu is het de beurt aan de wandelweg zelf. Daarmee wordt de tweede fase van de werken ingezet. Tijdens die fase wordt het staketsel afgebroken tot op een tussennniveau.

Dinsdagmorgen, bij laag water, maakte de aannemer alvast een gat in het midden van het staketsel. “De bedoeling is om voor het einde van het jaar nog het zeewaartse gedeelte te verwijderen”, zegt Projectingenieur Elias Van Quickelborne. De werken gebeuren telkens in stapjes omdat alles boven zee moet gebeuren. “De werken zijn afhankelijk van de getijden. Vooral bij laag water proberen we stukjes uit het staketsel weg te happen. Het materiaal dat daarmee los komt, wordt bovendien gebruikt als fundering voor de nieuwe dam.”

Nieuwe Strekdam

Het is de bedoeling dat er nog dit jaar gestart wordt met werken voor de nieuwe dam. “Tegen de zomer van 2024 zou de dam in zee aangelegd moeten zijn tot op een tussenniveau”, zegt Van Quickelborne. “In het najaar van 2024 wordt de dam dan opgebouwd tot op het definitieve niveau.”

De bouw van de nieuwe strekdam moet het hoofd bieden aan de verzandingsproblematiek in de jachthaven van de kustgemeente. Jaarlijkse stormen leiden daar tot een snelle verzanding van de havengeul. De nieuwe dam wordt ook deels toegankelijk gemaakt voor publiek.

De werken zullen zonder onvoorziene omstandigheden duren tot het voorjaar 2026. Tijdens de maanden juli en augustus wordt er niet gewerkt. De kostprijs van het project bedraagt 18,6 miljoen euro.

The post Afbraak gestart van betonnen wandelweg Westerstaketsel in Blankenberge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Braziliaanse oud-president Bolsonaro aangeklaagd voor witwassen en ontvangen van geheime diamanten

De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wordt door de federale politie beschuldigd van witwassen van geld en criminele betrokkenheid bij geheime diamanten die hij tijdens zijn ambtsperiode uit Saoedi-Arabië heeft ontvangen. Dit is de tweede juridische procedure tegen de extreemrechtse politicus sinds zijn aftreden. In maart werd hij al aangeklaagd van het vervalsen van zijn COVID-vaccinatiecertificaat.

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dood Arian (6) één en al mysterie: “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”, klinkt

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »