‘Nette Oostendse familie’ blijkt spil in grootschalige cocaïnehandel: “Moeder gaf zelfs inburgeringscursussen”

Zestien leden van een drugsbende riskeren voor de Brugse rechtbank tot vijf jaar effectieve celstraf. Volgens het gerecht brachten ze minstens 985 kilo cocaïne aan de man, goed voor liefst 29 miljoen euro winsten. De spilfiguur is een 29-jarige Albanees uit Oostende. Ook zijn ouders en twee broers staan terecht. “Ze leken een net Oostends gezin”, stelde de procureur.

De zaak is een uitloper van het Operatie Sky, waarbij enkele jaren geleden meer dan een miljard versleutelde berichten uit het criminele milieu werden ontcijferd. Op basis van die informatie kreeg het Brugse parket de Oostendse Albanees A.B. (29) in het vizier. Hij zou de spilfiguur zijn in een bende die minstens 958 kilogram cocaïne verhandelde, goed voor een totale opbrengst van bijna 29 miljoen euro.

Wapens gevonden

Omdat uit afgeluisterde gesprekken gebleken was dat er een ontvoering of gijzeling op til was, besloot het gerecht op 14 februari 2023 om tussenbeide te komen. A.B. verklaarde dat hij voor een onbekende opdrachtgever tot wel 200 kilogram cocaïne per keer transporteerde. Hij begaf zich ook geregeld naar Antwerpen, waar de bende opereerde vanuit een viertal huurpanden. Bij huiszoekingen werden er schietklare vuurwapens aangetroffen. Maar door de vroegtijdige tussenkomst konden de leiders van de bende niet geïdentificeerd worden.

“Het onderzoek wees uit dat de ouders de drugswinsten hielpen witwassen via de renovatie en doorverkoop van woningen”

Ook A.B. (31) en F.B. (23), de broers van A.B., bleken bij de handel betrokken. Evenals hun ouders G.B. (57) en F.B. (52). Onder het bed van die laatsten trof de politie liefst 56.000 euro cash geld aan. “Het leek een nette Oostendse familie”, verduidelijkte procureur Yves Segaert-Vanden Bussche. “De moeder gaf zelfs inburgeringscursussen. Het onderzoek wees uit dat de ouders de drugswinsten hielpen witwassen via de renovatie en doorverkoop van woningen.”

Vakantiewoning in Damme

De bende schakelde stromannen in om panden te huren. Niet enkel in Antwerpen, maar ook in Damme. Daar huurde de Oostendse vriendin van de spilfiguur een vakantiewoning. Het koppel ging er zogezegd de feestdagen doorbrengen. Maar in werkelijkheid zou de bende er twee maanden lang cocaïne gestockeerd hebben.

Voor A.B. vroeg de procureur maandag vijf jaar effectieve celstraf. Zijn broers en ouders riskeren respectievelijk twee en drie jaar effectieve celstraf. Voor elf andere beklaagden werd tot vijf jaar cel gevraagd. Daarnaast vroeg de procureur ook een verbeurdverklaring van bijna 29 miljoen euro. De verdediging komt pas op 8 januari aan het woord. (AFr)

The post ‘Nette Oostendse familie’ blijkt spil in grootschalige cocaïnehandel: “Moeder gaf zelfs inburgeringscursussen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse stemmen

Over ons onderwijs lijkt iedereen tegenwoordig een mening te hebben. Knack peilde het voorbije schooljaar in ‘De Leraarskamer’ naar wat leerkrachten zélf denken over het lerarentekort, de nieuwe minimumdoelen of centrale toetsen. Dat doet ons zusterblad straks opnieuw, maar nu gaat in élke provincie een panel leerkrachten met elkaar in gesprek.
The post De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »

Bekijk: Yves Ngabu luid toegezongen door de fans voor zijn wereldtitelkamp van vanavond in Kinshasa (Congo)

In het Hilton Hotel in Kinshasa kampt Yves Ngabu zaterdagavond 29 juni tegen Kevin Martinez. De Roeselarenaar is houder van de IBO-gordel, de ongeslagen Mexicaan Kevin Martinez is zijn uitdager. Maar Ngabu laat er weinig twijfel over bestaan wie de favoriet is. “Ik ben nog nooit zo sterk geweest.” Een bokser moet zelfvertrouwen uitstralen en dat doet de 35-jarige Ngabu

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.
The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting”

Quinten Foulon, slechts 21 jaar oud, bewijst dat ondernemerschap geen leeftijd kent. Hij is uitbater van zomerbar Westdiep aan de promenade in Nieuwpoort. Op 29 juni opende hij ook een nieuwe bar op het dak van Fort Napoleon in Oostende.
The post Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting” appeared

Lees meer »

Gratis zomeropenluchtbioscoop ophet strand van Zeebrugge

In juli en augustus verandert het strand van Zeebrugge in een gratis openluchtbioscoop. Telkens op donderdag wordt er een verrassend filmaanbod getoond. In de namiddag om 14 uur en 16 uur kan er genoten worden van eerst een kinderfilm en daarna een jeugdfilm. ’s Avonds speelt een avondfilm. Het volledige aanbod is te ontdekken op
The post Gratis zomeropenluchtbioscoop

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »