Jaar nadat zusjes Maud (8) en Ona (5) werden vermoord door vader, reageert mama voor het eerst: “Verdriet, gemis, pijn: ik sta er elke dag mee op”

Waardamme, bij Oostkamp, werd een jaar geleden opgeschrikt door een vreselijk drama. Landbouwer Chris Vanhaverbeke verstikte op 16 november zijn twee dochtertjes Maud (8) en Ona (5), uit onvrede over de nakende scheiding met zijn vrouw en de omgangsregeling over de kinderen. Mama Astrid Gadeyne doet nu voor het eerst haar verhaal.

Ter nagedachtenis van Ona (5) en Maud (8) wordt op donderdag 16 november ook een herdenkingsdienst georganiseerd. Eén jaar na de dramatische feiten reageert Astrid Gadeyne, de mama van Ona en Maud, voor het eerst.

“Laffe daad”

“Eén jaar geleden moest 16 november voor Maud en Ona een gewone leuke dag worden, maar… die eindigde voor hen in regelrechte horror. Vandaag is het exact één jaar geleden dat de grond volledig vanonder mijn voeten verdween. Een verschrikkelijk, pijnlijke, laffe, – voor mij – niet te begrijpen daad. Mijn wereld stortte volledig in! Het is verschrikkelijk hard om zonder Maud en Ona door te moeten gaan. Ik vraag me nog steeds af: waarom? Er was geen enkele reden om deze onschuldige en lieve kinderen het leven te ontnemen”, begint Astrid.

Ze vervolgt met een brief aan haar dochters:

Lieve Maud en lieve Ona,

Nooit meer ’s ochtends met jullie opstaan, boekentassen klaarmaken en jullie naar school brengen.

Nooit meer jullie ophalen naar de opvang en te moeten horen: ‘Mama, ik zie jou graag.’

Nooit meer horen hoe plezant het was op een verjaardagsfeestje van één van jullie vriendjes.

Nooit meer op zaterdag naar de zwemclub.

Nooit meer fopjes en mopjes meer, nooit meer creatieve kunstwerken, nooit meer puzzelen of spelletjes spelen…

Niets meer, behalve de urne met jullie as op mijn kast thuis…

Geen Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar, verjaardagen, familiebijeenkomsten, vakanties meer…

Voor altijd moeten we jullie missen. Jullie genoten nochtans zo van al die gebeurtenissen, des te meer is alles nu zo pijnlijk.

Jullie waren het belangrijkste voor mij en voor vele anderen. Jullie waren het meest dierbare op de wereld voor mij.

Nu resten er enkel nog herinneringen.

We houden van jullie.

Het doet deugd om constant te horen hoe geliefd jullie waren bij iedereen.

Jullie school ‘De Kiem’ probeert nauw contact met mij te houden. Ik ben er welkom en de leerkrachten houden me op de hoogte van het klasgebeuren, alsof jullie er nog naar school zouden gaan.

Jullie overlijden heeft iedereen op school duidelijk ook diep geraakt.

Het speciaal rustplekje op de speelplaats, dat op 16 november wordt ingehuldigd, is een eerbetoon aan jullie beiden.

Het was oorspronkelijk een plekje op vraag van Maud om tot rust te komen wanneer ze het moeilijk had. Ze zal dit plekje zelf jammer genoeg niet meer kunnen ervaren, maar we hopen dat andere kinderen ervan gebruik zullen maken wanneer ze nood hebben aan rust.

Eén jaar geleden mocht ik steun ontvangen van de hele gemeenschap.

Dankbaar ben ik voor de stilteplek die de gemeente Oostkamp toen inrichtte.

Dankbaar ben ik voor de vele steunbetuigingen, kaartjes, knuffels, kunstwerkjes, bloemen, tekeningen, berichtjes, uitnodigingen en bezoekjes.

Verdriet, gemis, pijn… Ik sta er elke dag ‘s morgens mee op en ga er ’s avonds mee slapen. Als slapen al lukt… Geen enkele dag is nog dezelfde. Mijn gezin is kapot gemaakt, mijn familie uiteengerukt.

Maud en Ona zullen fysiek afwezig blijven, maar ze zullen in ons hart blijven voortbestaan, voor ALTIJD.

Ik hou van jullie!

Herinneringen laten leven

Ook Kristiaan Vandenbussche, de raadsman van Astrid, reageert: “Op donderdag 16 november wil mijn cliënte vooral de mooie herinnering aan de lieve kinderen Ona en Maud levendig houden. Mijn cliënte had een bijzonder moeilijk jaar. De feiten waren verwoestend voor haar en haar familie. Ze ging door een rollercoaster van emoties. Na de paniek volgde het besef, het verdriet en het enorme gemis. Ze verloor het meest dierbare in haar leven. Gelukkig krijgt ze professionele hulp en wordt ze goed omringd door familie, kennissen en vrienden.”

The post Jaar nadat zusjes Maud (8) en Ona (5) werden vermoord door vader, reageert mama voor het eerst: “Verdriet, gemis, pijn: ik sta er elke dag mee op” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oude zakenrelatie over verdachte van Tenerife-moord: “Geen van zijn horecazaken draaide naar behoren. Ik heb hem nooit vertrouwd”

“Geen van zijn horecazaken op Tenerife draaide naar behoren. Ik heb hem nooit vertrouwd.” Vlaming Vincent Vandenvelde, al jaren werkzaam op Tenerife, leverde een tijdlang Belgische bieren aan de restaurants van P.A. (44), maar had er nooit een goed gevoel bij. Samen met zijn zoon wordt hij verdacht van de moord op de Belgische Marc Olbrechts (71) en Laura Trappeniers

Lees meer »

Man (57) rijdt door rood licht na Rammsteinconcert in Oostende, rijdt wagen aan en gaat door het lint: 3 mensen naar het ziekenhuis

Vrijdagavond was er wat tumult ter hoogte van het Petit Paris in Oostende. Kort nadat het concert van Rammstein afgelopen was en de uittocht bezig was, reed een 57-jarige bestuurder door het rode licht en botste daardoor op een ander voertuig. Drie mensen werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht.
The post Man (57) rijdt door rood licht na

Lees meer »

“Stop alsjeblieft nooit met voetballen”: journalist brengt opvallend eerbetoon aan Modric, die in tranen achterbleef na emotionele rollercoaster

Hebben we Luka Modric (38) voor het laatst in actie gezien op een groot toernooi? De Kroatische kapitein ging tegen Italië in één minuut van de hel naar de hemel. En in minuut 98 abrupt weer terug. Modric bleef na die emotionele rollercoaster in tranen achter. Iederéén voelde mee met hem, en een Italiaanse journalist in het bijzonder. De man

Lees meer »

Jocelyn (12) aangerand en vermoord door twee illegale migranten: gevoelige zaak zet debat tussen Biden en Trump op scherp

In de Verenigde Staten wordt vol afgrijzen gereageerd op de tragische dood van een twaalfjarig meisje. Jocelyn Nungaray werd vorige week zondag aangerand en vermoord door twee Venezolaanse migranten die illegaal in het land gekomen waren. De gevoelige zaak zet het eerste verkiezingsdebat tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump op scherp. “Die monsters hadden hier nooit mogen zijn”,

Lees meer »

Voorzitter TransportBond hekelt kritiek op truckchauffeurs: “Ook de samenleving moet verantwoordelijkheid nemen”

Het was chaos op de weg gisteren. Maar liefst zeven uur lang was de E34 richting Knokke afgesloten tussen Vrasene en Sint-Gillis-Waas na een ongeval met meerdere vrachtwagens. Er moet meer aandacht gaan naar maatregelen om het rijgedrag van truckchauffeurs te controleren, schreef onze opiniërend hoofdredacteur Kris Vanmarsenille daar vanochtend over. “Die aanname richt zich ten onrechte op de individuele

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Celstraf en boete voor geladen wapen naast bed: “In een huis waar een 3-jarig zoontje rondloopt”

Bij een huiszoeking in het kader van een hormonendossier vonden speurders bij een 30-jarige man uit Harelbeke twee wapens en 154 hagelpatronen. Eén wapen bleek geladen en stond naast het bed. “Levensgevaarlijk”, vond de openbare aanklager. Het leverde de man een effectieve celstraf van 4 maanden en een boete van 1.600 euro op.
The post Celstraf en boete voor

Lees meer »