Francis (54) opent deuren van frituur ondanks bestorming van Clubfans daags voordien: “Ze wilden Bengaals vuurwerk binnengooien”

“Schrik? Neen, ik doe mijn zaak gewoon weer open. Maar wat ik wél weet, is dat ze hier niet toevallig waren. Die gasten wísten dat hier supporters van Cercle zouden zitten. Het ging tijdens de week al rond dat ze ze hier wel zouden ‘pakken’”. Daags nadat zijn zaak werd bestormd door aanhangers van Club Brugge, staat Francis De Backer (54) weer in zijn frituur in Brugge. De onderzoeksrechter heeft een van de verdachten aangehouden op verdenking van bendevorming en brandstichting. De drie anderen werden onder voorwaarden vrijgelaten.

Zijn frituur is maandagmiddag gesloten – de zaak opent pas ‘s avonds – maar toch krijgt Francis De Backer opvallend veel bezoek. “Wat is hier gebeurd, zeg? Ik hoorde het daarnet. Verschrikkelijk, toch”, zegt één van de vaste bezoekers van de frituur wanneer hij zijn hoofd even laat zien in de zaak. Francis neemt rustig zijn tijd om uitleg te geven. Op de achtergrond is zijn echtgenote druk bezig om de zaak een grondige poetsbeurt te geven.

Aan het gedrag van het koppel merk je niet dat hun frituur nauwelijks een halve dag eerder werd bestormd door supporters van Club Brugge. “Het was omstreeks 18.30 uur”, doet Francis het verhaal. “Ik was zelf volop bezig met frieten bakken, toen ik plots tumult hoorde aan de andere kant van de zaak. Wat bleek? Buiten had een groep supporters van Club Brugge zich verzameld. Hun bedoeling was duidelijk om hier binnen te raken.”

Bengaals vuurwerk

Op beelden die gemaakt werden door een buurtbewoner is te zien hoe de groep – zo’n 15 tot 20 mensen – effectief probeert om de frituur binnen te komen. De aanwezige klanten hadden de deur evenwel gebarricadeerd, waardoor een confrontatie werd vermeden. Buiten gooiden de amokmakers uiteindelijk onder andere een grote vuilnisbak tegen de vitrine en schopten en sloegen ze op de ramen. Eén raam sneuvelde volledig, de rest van de vitrine liep schade op. “Volgens mij was het hun bedoeling om hun Bengaals vuurwerk dat ze bij zich hadden hier binnen te gooien tussen de mensen. Wat natuurlijk enorm gevaarlijk is”, zegt Francis.

“Weet je, het zal zeker geen toeval zijn dat ze hier passeerden. Hier komen nu eenmaal regelmatig supporters van Cercle samen en ook zondagavond zaten er hier heel wat.” Francis spurtte zelf nog naar buiten, maar omdat hij zag dat de groep relatief groot was én ze staven bij zich hadden, besloot hij de achtervolging niet in te zetten en te wachten op de komst van de hulpdiensten.

Geen schrik

De groep zette het uiteindelijk op een lopen. De politie kon kort nadien vijf heethoofden oppakken. Het onderzoek naar de feiten loopt ondertussen volop. “Of ik geen schrik heb dat ze zullen terugkeren? Neen. Ik doe mijn zaak gewoon weer open. Maar zo’n gedrag kan je toch niet normaal noemen? Het gerucht ging de voorbije week al de ronde dat ze supporters van Cercle hier zouden komen ‘pakken’. Het is nu gelukkig ‘maar’ een ruit die sneuvelde. De brandweer kwam die kort nadien al dichttimmeren.”

Vier mannen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van bendevorming en brandstichting. Het gaat om Bruggelingen (geboren in 1991, 1986 en 1994) en een man uit Oostkamp (geboren in 1998). Een vijfde opgepakte man mocht beschikken. De onderzoeksrechter heeft een van de verdachten aangehouden op verdenking van bendevorming en brandstichting. De drie anderen werden onder voorwaarden vrijgelaten. Ze krijgen onder andere huisarrest tijdens, voor en na de wedstrijden van Club Brugge. Ze mogen ook geen contact hebben met andere supporters. (MM)

The post Francis (54) opent deuren van frituur ondanks bestorming van Clubfans daags voordien: “Ze wilden Bengaals vuurwerk binnengooien” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Monsterboete of dwangsommen voor Fluvius? Duizenden klanten krijgen al maanden geen factuur meer

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Voor het einde van het jaar bijna 100 nieuwe Hoppin-deelwagens in West-Vlaanderen

Vrijdag werd in Kemmel bij Heuvelland het Hoppinpunt ‘Kemmel Dorp’ als eerste van 96 Hoppin-deelwagens in gebruik genomen. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke, staat in voor de uitrol van de vloot deelwagens voor de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. “Zo worden 51 Hoppinpunten uitgerust met minstens 1 deelwagen”, zegt Peter Roose, politiek voorzitter van de Vervoerregio

Lees meer »

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste”: onderzoek toont aan dat wielertoeristen niet erg sympathiek zijn

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »