Familiebedrijf metst een muur om water buiten te houden

Bij het recreatiecentrum ‘t Buitenbeentje in Diksmuide worden – net als elk jaar – bijzondere maatregelen ondernomen om de wateroverlast tegen te gaan. Een zelfgemetste muur moet hun infrastructuur beschermen van het water dat de afgelopen week de Westhoek volledig heeeft overgenomen.

Bij ‘t Buitenbeentje kan je in de zomer vanuit de kelder van het bedrijf rechtstreeks de steiger op met je kano en de IJzer afpeddelen. Maar in de winter moet het familiebedrijf elk jaar opvallende maatregelen nemen. Het heeft immers drie garagepoorten en twee buitendeuren die rechtstreeks uitgeven op de IJzer en in de winter staat het water eigenlijk te hoog voor die openingen. Zoon Klaas Van Nevel (35) metste zelf een muurtje voor die poort- en deuropeningen om het water buiten te houden. Dat doen ze elk jaar, maar dit jaar hebben ze lastminute nog een extra laag stenen moeten toevoegen. “Ook wij zijn verrast geweest door de snelheid en de hoeveelheid van het water”, legt hij uit. “Normaal zijn we met een steen of twee hoog heel de winter veilig. Maar we hebben de waterstanden heel goed opgevolgd en daarop ingespeeld. Nu is de muur bijna 1 meter hoog, dat is ongezien voor ons.”

Afwachten

Een muur metsen is voor Klaas en zijn familie de enige manier om hun infrastructuur te beschermen. “Eens het water binnen geraakt, zitten we met heel veel miserie en opkuiswerk. Zandzakjes zijn niet voldoende waterdicht om ons echt te beschermen. Met alle elektriciteit die hier ligt zou het ook allesbehalve veilig zijn.” Het zijn enkele korte nachten geweest voor de familie Van Nevel, maar volgens hun inschatting is de muur nu wel hoog genoeg. De broer van Klaas zal ook nog overal een dwarse muur metsen om te garanderen dat hun afscherming niet bezwijkt onder de waterdruk. “Nee, wij zijn geen metsers. De muren hoeven niet mooi recht te zijn. Als ze maar waterdicht zijn, dat is het voornaamste”, zegt Thijs Van Nevel (29).

Vader Paul vult aan: “Hierboven zitten ook appartementen met bewoners van meer dan 90 jaar oud. Voor de veiligheid moet de lift droog en functioneel blijven. Je weet nooit dat we hier moeten evacueren.”

Maar toch is het nog een beetje een kwestie van afwachten. De voorbije nacht werd in Diksmuide nog een piek verwacht en heeft de familie Van Nevel de wacht gehouden aan haar muur. “Het is vooral afwachten of er nog veel regen zal vallen. We zullen over het muurtje moeten kijken of we bij moeten metsen. We hebben nu nog dertig centimeter over”, zegt Thijs. (TP)

The post Familiebedrijf metst een muur om water buiten te houden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie”

Om een relatiebreuk te verwerken en te bevestigen dat ze graag zichzelf ziet, besloot Katrien Van Opstal met zichzelf te trouwen. Vorige week vond in haar woonplaats Nazareth het burgerlijk huwelijk plaats, zondag geeft Katrien voor vrienden en familie haar trouwfeest
The post Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie” appeared first

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »