Expo van journalist Roger Schreel in gemeentehuis

In het gemeentehuis loopt momenteel een expo met werk van Roger Schreel. De journalist en persfotograaf uit Zedelgem was vele jaren aan de slag voor onder meer deze krant. “Liefst 7.000 negatieven werden gedigitaliseerd voor deze expo.”

Roger was overal, zo werd de expo gedoopt. “Roger was ook écht overal: openingen, kermissen, jubilea, sportwedstrijden, feesten,… We kwamen Roger overal tegen”, herinnert burgemeester Annick Vermeulen zich nog levendig.

Iets meer dan vijftig jaar, van 1959 tot 2012, schreef Roger voor De Oude Thouroutenaar, Brugsch Handelsblad, De Krant van West-Vlaanderen en Het Volk. Bij zijn artikels zorgde hij ook zelf voor foto’s, waardoor hij een enorm archief aanlegde. “In de zomer van 2012 besliste Roger om te stoppen als journalist en schonk een deel van zijn archief en verzameling aan het gemeentearchief. Kort daarna, in januari 2013, overleed Roger onverwachts. Ondertussen zijn we tien jaar verder. De schenking uit 2012, goed voor 1.700 foto’s, is voor het grootste deel geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Daarbovenop schonk Rogers zoon Geert deze zomer nog eens 7.000 fotonegatieven. Die werden eveneens allemaal gedigitaliseerd. De collectie is een zeer rijke bron voor onze lokale geschiedenis.”

Tien thema’s

Deze zomer ging een kleine werkgroep met zoon Geert, vriend Henk Denolf en Johan Verplancke van de Heemkundige Kring samen met de dienst Erfgoed en Archief aan de slag om een eerste selectie te maken uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal. “De expo is opgetrokken aan de hand van tien thema’s waar Roger zich verbonden mee voelde: Excelsior Zedelgem, waar hij als jeugdtrainer en bestuurslid actief was, de Sint-Leoschool waar hij les gaf, maar ook de vele feesten waar hij graag bij was. Het valt trouwens op in de foto’s hoe graag de Zedelgemnaren samenkomen om te vieren”, vervolgt erfgoedschepen Jurgen Dehaemers. “De expo is bovendien ook een gelegenheid om het vak van de fotograaf in de kijker te zetten. Roger kocht zijn fototoestellen bij Foto Coudenys in Veldegem. Jef Coudenys was bereid om enkele stukken uit zijn rijke collectie uit te lenen voor de expo, zodat we ook kunnen zien hoe Roger op zijn zolder de foto’s afdrukte voor de krant.” (BC)

De expo is gratis te bezichtigen in het gemeentehuis tijdens de openingsuren en dat nog tot en met vrijdag 1 december.

The post Expo van journalist Roger Schreel in gemeentehuis is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.
The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” appeared

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »