Als nazaten concessie niet hernieuwen wordt gemeente eigenaar: Graf familie Callewaert kan blijven

Het graf van de familie Callewaert waarin ook ereburgemeester Maria Casselman rust, verdwijnt niet, ondanks een vervallen grafconcessie. Dat bevestigt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V). “Dat is ook het geval voor andere graven met erfgoedwaarde op het kerkhof”, weet de burgemeester.

“In 1971 werd beslist dat een eeuwigdurende vergunning werd omgezet naar een vergunning die goed was voor 50 jaar. De vergunning voor die graven verviel eind 2021. Om familie die de graven komt bezoeken te informeren, hebben we al twee opeenvolgende jaren rond de allerheiligenperiode bij de graven een informatiebord gezet dat meldt dat de concessie vervallen is en dat de concessie vernieuwd kan worden”, legt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn uit.

Erfgoedwaarde

“Ook aan de ingang van de begraafplaats wordt vermeld van welke graven de concessie vervallen is. Families die beslissen om een grafconcessie te verlengen, verplichten zich er meteen ook toe om in te staan voor het onderhoud van het graf. Als de familie niet reageert, worden de graven eigendom van de gemeente. Ook zullen mensen die in de graven geïnteresseerd zijn die in concessie kunnen nemen en in gebruik kunnen nemen.”

“Een aantal van de graven heeft ook erfgoedwaarde. De graven met erfgoedwaarde werden in samenwerking met de heemkundige kring geïnventariseerd. Een aantal graven met erfgoedwaarde zal door de gemeente in ere worden hersteld, al zal daar een serieuze investering mee gepaard gaan. Ook het graf van de familie Callewaert is er één met erfgoedwaarde. Het is de laatste rustplaats van ereburgemeester Maria Casselman, één van de eerste vrouwelijke burgemeesters in ons land. Ze was de weduwe van burgemeester Eugène Callewaert die als lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt werd door de Duitsers en in 1944 in Wolfenbüttel onthoofd werd. Naar ik weet, zijn er nog steeds nazaten van de familie die het graf bezoeken.”

“Ik verwacht dan ook dat de concessie door de familie hernieuwd zal worden. Indien dit toch niet het geval is worden wij eigenaar van het graf en staan we ook in voor het in stand houden”, besluit de burgemeester.

The post Als nazaten concessie niet hernieuwen wordt gemeente eigenaar: Graf familie Callewaert kan blijven is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Waarom tieners brand stichten: neuropsycholoog schetst wat er in hun hoofd speelt

Bij zowel de ‘vuilnisbakbrand’ in Hoegaarden als de brandende boerderij in Merchtem lijken jongeren de brandstichters te zijn. Waarom zoeken tieners die gevaarlijke situaties op? Kunnen ze de gevaren niet goed inschatten? En hoe kun je dat gedrag als ouder helpen vermijden? Neuropsycholoog Jelle Jolles legt uit hoe het puberbrein werkt: “Bij leeftijdsgenoten worden hun hersenen actiever”

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in Roeselare

Met Jarren Theeten (30) en Sharon Roelandt (26) uit Houthulst heeft La Grande Place, de gekende brasserie/broodjeszaak op de Grote Markt in Roeselare nieuwe zaakvoerders. “Toen we het artikel zagen over de zoektocht naar een nieuwe uitbater hebben we onmiddellijk toegehapt.”
The post Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België Noël Develter (94) uit Wevelgem is overleden

Thuis in Wevelgem is Noël Develter (94) onverwacht overleden. Hij was ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België (nu Belfius, red.). Noël behoorde tot de stichters van hoogstudentenclub Moeder Wevelgemse. Hij was ook medestichter van de serviceclub Rotaryclub Menen en Probus Vauban Menen. Noël was tevens ere-reserve majoor van het Belgisch leger.
The post Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »