Zeilers Mathieu Pinsart en Mateo Leclerqzijn Europese top in Nacra 15

Afgelopen zomer waren ze op de voor hen vertrouwde Noordzee goed voor een zilveren zeilmedaille op het EK Nacra 15. Later volgde voor Mathieu Pinsart en Mateo Leclerq van de Royal Belgian Sailing Club in Duinbergen nog de Belgische titel.

De kustlijn van Knokke-Heist fungeerde voorbije zomer voor het Open Europees zeilkampioenschap Nacra 15 catamaran, ook wel de jeugd olympische klasse genoemd. Samen goed voor een vloot van 72 boten. Mathieu Pinsart en Mateo Leclercq zorgden in een adembenemend schouwspel voor de nodige zeilvaardigheid en snelheid, wat goed was voor een zilveren medaille. “We hadden de hele winter samen hard getraind. Ook in Nederland, in soms heel extreme, koude weersomstandigheden. We hoopten uiteindelijk op een plaats in de top tien. Maar tweede, dat hadden we echt niet verwacht. Ook al omdat ik net ervoor ziek werd”, opent Mathieu Pinsart.

Thuis op de Noordzee

De Nacra 15, een snelgroeiende catamaranklasse die internationale populariteit geniet onder jeugdzeilers van ongeveer 15 jaar en ouder, biedt een opstap voor vele jonge olympische zeilers. “Hoe meer wind er is, hoe meer consistent we zijn en er minder kans is dat we niet goed zullen varen”, vindt Mateo. “De meeste Belgen onder ons hebben op de Noordzee zware condities, we trainen daar het vaakst. Dit maakt het voor ons in het buitenland in dergelijke omstandigheden iets gemakkelijker. Een aanpassing hebben we dan niet nodig en dat is een voordeel.”

Mathieu Pinsart (18) uit Assebroek, vormt binnen de jeugdwerking van RBSC Duinbergen nu zo’n twee jaar een team met Mateo Leclercq, een 16-jarige Brusselaar. Beiden zijn nog student en combineren dit dus met het zeilen in de Nacra 15. “Over twee jaar willen we toch samen deel uitmaken van de vloot in Nacra 17, een volledige foilingboot die als het ware over het wateroppervlak scheert. Hier zijn de bemanningsleden ouder, zwaarder en groter.

De zeilers dienen op die boot echter een man en een vrouw te zijn, dus samen zal dat voor ons niet lukken”, klinkt Mathieu. “Het eerste jaar zullen we wellicht met ons tweeën op een 17 varen. Om dan een vrouwelijke zeilpartner te vinden. Mateo en ik kunnen dan als trainingspartners in twee boten verder. We worden dan misschien wel een beetje elkaars concurrenten, rivalen. Maar op die manier word je beter, als twee goede teams tegen elkaar kunnen strijden.”

Functiewissel

Olympiër Sébastien Godfroid is bij de RBSC begeleider-coach van het duo, nadat ze negen maanden geleden voor een wedstrijd een eerste keer samen in de boot plaatsnamen, in het Olympisch zeilcentrum in Barcelona. Mathieu gaf zijn taak als stuurman over aan Mateo en fungeert nu als bemanning. “Dit klinkt misschien minderwaardig, maar er zijn toch heel wat zaken waar ik mij mee moet bezighouden, zoals de zeilen trimmen en aanpassen. Ik moet tevens doorgeven aan de stuurman waar de andere boten zich op het parcours bevinden. Om dan samen de tactiek te bespreken en uiteindelijk te beslissen.” Mateo dient correct te sturen, goed na te denken, het overzicht te behouden over de wedstrijd. “Samen op een boot zorgt ervoor dat er een wederzijds vertrouwen in elkaar moet zijn. En dat lukt tot dusver bijzonder aardig.”

Nationale titel

Het jonge zeilduo gaf hun seizoen in oktober nog meer kleur. Op het BK catamaran nabij Anemos Beachclub in Knokke-Heist behaalden ze de nationale titel. Daarna volgde nog een wedstrijd op een meer nabij Genève. Van daaruit vertrok hun boot op een trailer richting Barcelona, als slotevenement van de Nacra 15 European Super Series. Mathieu en Mateo werden daar in een internationaal gezelschap van circa veertig boten knap vierde. Nu is het tweetal met de Belgische jonge zeilers aan het trainen in de buurt van Duinkerke. “Daar kunnen we vanuit de haven vertrekken. Bij koud weer is dat gunstiger en moeten we zoals bij ons eerst niet zelf het water in om de boot te duwen. In januari trekken we dan naar het Nederlandse Den Osse, op het Grevelingenmeer.” (Alain Creytens)

The post Zeilers Mathieu Pinsart en Mateo Leclerqzijn Europese top in Nacra 15 is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Ward Vergote van Moorslede geschorst na veroordeling wegens belangenneming

Ward Vergote, de liberale burgemeester van Moorslede, wordt voor de rest van de legislatuur geschorst uit zijn functie. Dat is vernomen op het kabinet van Vlaams minister van binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD). “Het gaat om een grove nalatigheid en strookt niet met de voorbeeldfunctie die een burgemeester heeft”, zegt de minister.
The post Burgemeester Ward Vergote van

Lees meer »

‘Turkse investeerders’ van Eendracht Aalst laten weer van zich horen: “Zelfs al zetten ze ons buiten, vinden we een manier om onze wedstrijden te spelen”

Een dag nadat de stad Aalst de sloten van het Pierre Cornelisstadion liet vervangen en de Turkse ‘investeerders’ samen met hun Eendracht Aalst dus op straat staan, sturen die opnieuw een communiqué de wereld in. Aan blufpoker ook deze keer opnieuw geen gebrek. “Het faillissement van de SC Eendracht Aalst is dit jaar, volgend jaar en op geen enkel moment

Lees meer »

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »