Twee verdachten opgepakt voor deelname aan activiteiten extreemrechtse terreurgroep na huiszoekingen in Oostende en Limburg

De federale gerechtelijke politie heeft donderdag na huiszoekingen in extreemrechtse kringen in Oostende en Diepenbeek twee verdachten opgepakt op verdenking van deelname aan activiteiten van een terroristische groep.

Er werden drie huiszoekingen uitgevoerd: twee in Diepenbeek (provincie Limburg) en één in Oostende. Daan C. en Kayley W., twee Belgische twintigers, werden opgepakt voor verhoor. Daan C., die ervan verdacht wordt een leidende rol te hebben gespeeld, is intussen aangehouden door de onderzoeksrechter.

De twee worden niet enkel verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, maar ook van het verspreiden van een terroristische boodschap met het risico dat er terroristische misdrijven worden gepleegd, het rekruteren van personen met het oog op het plegen van terroristische misdrijven en het voorbereiden van het plegen van terroristische misdrijven.

Oproepen tot terrorisme

Volgens het federaal parket zijn er aanwijzingen dat de verdachten actief waren op verschillende rechts-extremistische geëncrypteerde onlineplatformen, waarbij actief werd opgeroepen tot het plegen van terroristische misdrijven. Op die platformen werden ook nieuwe leden geronseld en werden onder meer handleidingen voor met 3D geprinte vuurwapens gedeeld. De verdachten bleken ook in het bezit van onder meer materialen voor pijpbommen en molotovcoktails.

Nazivlaggen en hakenkruisen

Bij een van de huiszoekingen in Diepenbeek werden ook nazi-memorabilia, waaronder nazivlaggen en hakenkruisen, aangetroffen. De huiszoekingen van donderdag vonden plaats in een dossier dat in mei door het federaal parket was opgestart. In dezelfde zaak zijn intussen, in medewerking met de Europese diensten Eurojust en Europol, ook verschillende gerechtelijke onderzoeken in het buitenland opgestart. Zo vonden donderdag ook huiszoekingen in Duitsland, Italië, Kroatië en Litouwen plaats.

Volgens een mededeling van Europol en Eurojust werden bij die acties in heel Europa vijf verdachten gearresteerd en nog eens zeven mensen verhoord.

The post Twee verdachten opgepakt voor deelname aan activiteiten extreemrechtse terreurgroep na huiszoekingen in Oostende en Limburg is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces

Beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk daagde niet op voor een nieuw proces wegens flessentrekkerij in Kortrijk. Voor vier onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent riskeert hij zes maanden celstraf en een boete van 4.000 euro.
The post Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mijn boodschap? Grijp je kans om geschiedenis te schrijven!”: Marc Degryse vindt dat Rode Duivels er vol in moeten geloven

Binnen minder dan twee uur start Frankrijk-België en onze analist Marc Degryse neemt in een nieuwe ‘Deviltime’-Q&A’ nog even de tijd om vragen van de HLN-lezers te beantwoorden. Welke indruk maakt bondscoach Domenico Tedesco tijdens het toernooi op hem? Welke spelers zou hij aanduiden om een strafschop te nemen in een eventuele penaltyreeks? En welke Rode Duivels zijn tot nu

Lees meer »