Stadsarchief mag papieren en audiovisueel archief van Club Brugge inventariseren en digitaliseren

De Club Brugge Foundation heeft het papieren en audiovisueel archief van Blauw-Zwart in langdurige bewaring gegeven aan het Stadsarchief Brugge. Erfgoedarchivaris én Clubfan Dieter Viaene mag samen met enkele vrijwilligers twaalf lopende meter aan documenten inventariseren.

De ondertekening van de overdracht gebeurde niet toevallig vrijdagnamiddag, want over drie dagen, op 13 november, viert Club Brugge zijn 132ste verjaardag. De stichtingsakte zit jammer genoeg niet in het Blauw-Zwarte archief, maar het oudste document dateert uit 1893, twee jaar na de oprichting van Club.

Oudste ploeg

Na FC Antwerp is Club Brugge de oudste, nog actieve ploeg van het land. Doorheen de jaren verzamelde Blauw-Zwart 18 landstitels, 11 Belgische bekers en 17 Supercups. Twee Europacupfinals in de jaren ‘70 tegen FC Liverpool waren dé mijlpalen in de geschiedenis.

Het papieren archief bevat notulen uit 1905, rekeningen uit de jaren ‘60, waarin de transfersommen van bepaalde spelers staan vermeld. Je kunt er ook tientallen jaargangen van het Clubblad Blauw-Zwart, waarvan de oudste edities teruggaan naar de jaren 1950, doorbladeren. Daarnaast bevat de verzameling vele sportartikels van onder meer het Brugsch Handelsblad en tientallen videocassettes met uniek beeldmateriaal van wedstrijden.

Duurzame toekomst

Erfgoedarchivaris Dieter Viaene en enkele vrijwilligers met een Blauw-Zwart hart krijgen nu de opdracht om al dat materiaal te digitaliseren, zodat die schat aan informatie niet verloren gaat voor toekomstige generaties fans.

Peter Gheysen, Head of Foundation bij Club Brugge, is verheugd over de samenwerking met het Stadsarchief Brugge: “Dit garandeert een duurzame toekomst voor onze Clubgeschiedenis. Voor vele is Blauw-Zwart ‘ontroerend’ erfgoed. Andere erfgoedobjecten, zoals bekers, wedstrijdvaantjes en truitjes zullen een plaats krijgen in het museum in ons nieuw voetbalstadion, waarvoor deze week een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag is ingediend.”

The post Stadsarchief mag papieren en audiovisueel archief van Club Brugge inventariseren en digitaliseren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »