Ruim 300 pleegkinderen zonder thuis

Tijdens de Week van de Pleegzorg – van 10 tot en met 19 november – wordt er extra aandacht besteed aan de kinderen en jongeren die op zoek zijn naar een (tijdelijk) warm nest. Momenteel staan er in West-Vlaanderen ruim 300 kinderen op de wachtlijst.

Vorig jaar werden in totaal 2.039 pleegzorgdossiers behandeld, dat waren er 12 procent meer dan in 2021. Die toename is voor het derde jaar op rij hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Het gaat hier over 1.641 kinderen en jongeren die voor verschillende redenen niet (voltijds) bij hun biologische ouders terechtkunnen en 142 pleeggasten, dat zijn volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek die worden opgevangen in gastgezinnen. Het is wel mogelijk dat er meerdere keren een dossier wordt geopend voor dezelfde persoon. Er kwamen bijna 300 crisisvragen binnen, slechts een derde kon beantwoord worden. (lees verder onder de grafiek)

Het aantal pleegzorgvragen fluctueert sterk van week tot week, daarom polsten we even bij Pleegzorg West-Vlaanderen naar de huidige situatie. “Momenteel zijn er in onze provincie ongeveer 1.400 pleeggezinnen actief. Tegelijk zijn er ook 1.700 pleegkinderen, -jongeren en -volwassenen die een plekje nodig hebben. Een simpele rekensom leert ons dus dat er 300 aanvragen onbeantwoord blijven. Het aantal geïnteresseerde gezinnen lijkt mede door de financiële crisis helaas te dalen”, aldus woordvoerster Nelle Devisscher. “Wat mensen vaak vergeten is dat pleegzorg heel divers is: soms gaat het over baby’s die meteen na de geboorte voor onbepaalde duur moeten opgevangen worden, maar soms zijn het ook tieners die op internaat zitten en in het weekend een veilige thuis zoeken om even tot rust te komen. Onze oproep is: laat je informeren en bekijk samen met ons welke vorm van engagement eventueel bij jouw gezin kan passen.”

The post Ruim 300 pleegkinderen zonder thuis is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Het etiket van oma lijkt haar niet te deren”: ‘ijdeltuit’ Rania van Jordanië kijkt volop uit naar de geboorte van eerste kleinkind

Het is een bijzonder jaar voor het Jordaanse koningspaar. Niet alleen zit koning Abdullah II (62) een kwarteeuw op de troon, ook verwachten hij en z’n echtgenote Rania (53) deze zomer hun allereerste kleinkind. Schoondochter Rajwa (30) is hoogzwanger en volgens kroonprins Hussein (29) loopt zijn moeder over van opwinding: “Ze is weken geleden al babyspullen beginnen kopen.”

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Straks weer zwemmen en suppen in de zwemzone aan de Coupure in Brugge

Van zaterdag 29 juni tot en met zondag 1 september kunnen liefhebbers van openwaterzwemmen opnieuw een frisse duik nemen in de zwemzone aan de Coupure. Zwemmen kan er elke dag gratis, van 13 tot 20 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Recreatieve zwemmers en ervaren afstandszwemmers hebben er elk hun afgescheiden zone.
The post Straks weer zwemmen

Lees meer »

Deze leeftijdsgroep is het gelukkigst in ons land

Van alle Belgen zijn de studenten het gelukkigst. Dat achterhaalde statistiekbureau Statbel bij de nieuwste enquête naar het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden. Al is er bij alle leeftijdsgroepen een toename in geluksgevoel waargenomen.

Lees meer »

Zeven jaar cel voor moordpoging op liefdesrivaal

Het hof van beroep in Gent heeft Kevin H. (42) opnieuw veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij probeerde op 18 februari 2022 zijn liefdesrivaal te vermoorden. Het hof besliste wel dat Kevin H. niet onmiddellijk naar de gevangenis moet.
The post Zeven jaar cel voor moordpoging op liefdesrivaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »