Pol schrijft boek over Hitlers generaals en admiraals: “De top van het Duitse leger zat in het Vloethemveld”

Pol Denys heeft een naslagwerk geschreven dat de persoonsgegevens van 660 Duitse officieren vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot hun gevangenname bundelt. “Aangevuld met interessante biografische en bibliografische gegevens die een ruimer beeld schetsen dan de eerder droge bevelhebbersdata”, klinkt het bij de auteur.

“Het is geen historisch leesboek, maar een historisch naslagwerk”, verduidelijkt Pol, die met zijn echtgenote Francine in de Hendrik Baekelandlaan in Aartrijke woont, meteen. Pol (65) droeg zijn naslagwerk op aan zijn kleinkinderen. “Omdat zij de oorlogsgruwel nooit zouden moeten meemaken.”

Pol was tot een goed jaar geleden gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Zedelgem. Hij zette zijn politieke loopbaan stop na een lange tijd van dienst. “Ik ben er uitgestapt op een hoogtepunt. De partij doet het beter dan ooit tevoren. Door te stoppen met de politiek al volg ik het uiteraard nog kreeg ik meer vrije tijd.”

Zoals ondertussen al enkele jaren bekend is, is de grote dada van Pol Denys het Vloethemveld. Mede dankzij zijn grote inzet kreeg de verborgen groene parel met een zware historisch impact vooral in de vorm van het krijgsgevangenkamp een steeds grotere bekendheid én ontsluiting. “Door jaren bezig te zijn met de geschiedenis van het krijgsgevangenkamp in al zijn facetten, heb ik tal van bronnen geraadpleegd. Wie allemaal in het kamp verbleven heeft, bleef me fascineren. Zo ben ik met heel wat nazaten van Letse krijgsgevangenen in contact gekomen. Maar ik ontdekte ook steeds meer namen van Duitse officieren die in het krijgsgevangenkamp verbleven.”

Ruimer beeld

In de Prisoner of War Camps in Zedelgem en Jabbeke verbleven ruim 200.000 krijgsgevangenen. “Daaronder bevonden er zich ook heel wat hogere Duitse officieren, waarvan velen tot de Generalstab -des Heeres/-der Luftwaffe… behoorden. De top van het Duitse leger zat hier. Mijn naslagwerk bundelt de persoonsgegevens (zonder foto’s) van 660 officieren vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot hun gevangenname, aangevuld met interessante biografische en bibliografische gegevens die een ruimer beeld schetsen dan de eerder droge bevelhebbersdata.”

Het boek telt 144 pagina’s en kost 22 euro (afhalen in Aartrijke) of 28 euro (verzending in België). Bestellen via [email protected].

The post Pol schrijft boek over Hitlers generaals en admiraals: “De top van het Duitse leger zat in het Vloethemveld” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Dit woord mag de nanny van prins William en prinses Kate nooit gebruiken: “Uit respect voor de kinderen”

Maria Borrallo is al enkele jaren de toegewijde nanny van prins George (10), prinses Charlotte (9) en prins Louis (6). Maar het leven als koninklijke nanny is niet altijd zo simpel. Er zijn heel wat strenge regels en protocollen waarmee ze rekening moet houden. Zo mag Maria bijvoorbeeld het alledaagse woord ‘kids’ nooit gebruiken als ze de kleintjes wil roepen.

Lees meer »