Peter Labens heeft plannen voor trilogie en podcast

Auteur Peter Labens heeft zopas een Franse vertaling uit van zijn ‘Café de l’Hôtel en signeerde de voorbije weken volop. Hij werkt aan zijn ‘Pomander’-trilogie die pas over twee jaar uitkomt. Leven als God in Frankrijk betekent voor Peter ook vaak terugkeren naar Oostende.

Peter Labens groeide op in Lichtervelde en op de Konterdam. Hij maakte carrière als advocaat in Oostende en mediaman in (West-)Vlaanderen. De prille zestiger trok zich enkele jaren geleden terug in de Gard (Fr). Maar de Oostendenaar rust niet op zijn lauweren en spitst zich toe op het schrijven van boeken. En dat gaat hard: zijn eerste boek (Zorro heeft een paarse toga) ging over zijn jeugd, ervaringen in de advocatuur en zoektocht naar een plek om rustig oud te worden. Dat laatste zit er niet in want vorig jaar was Peter druk met het promoten van ‘Zorro’ en het schrijven van zijn tweede boek ‘Café de l’Hotel’ dat begin dit jaar verscheen. ‘En passant’ runt hij met echtgenote Marianne nog het succesvolle ‘Les Libellulles du Gard’. Terwijl hij nog zijn eerste twee Nederlandstalige boeken signeert in boekhandels en op beurzen, is er nu al een Franstalige versie van ‘Café de l’Hôtel.

Vertaling

“Mijn boek werd in de cafés in Uzès verkocht. En dan vooral door Malik, de uitbater van het café en hoofdpersonage. Hij bracht het bij de Fransen en een internationaal gezelschap aan de man. Al konden ze het niet lezen en daarom heb ik op vraag een vertaling gemaakt. Straks kan iedereen in Uzès lezen hoe ik hen observeerde gedurende 62 dagen.” Peter begeleidde de vertaling zelf: “Die gebeurde door de app DeepL en het resultaat werd nagelezen door een leraar, een Fransman en een ambassadeur op rust .“ De Franstalige versie werd opgepikt door een dochtervennootschap van de Standaard Boekhandel die een 30-tal winkels heeft in Wallonië en Noord-Frankrijk. Peter zal zelf instaan voor de verdeling in Zuid Frankrijk. “De vertaling van de novelle leerde me dat Fransen meer woorden nodig hebben om hetzelfde te zeggen. De Nederlandstalige versie telt 160 pagina’s, de vertaling heeft er 177”, merkt Peter op. De novelle is opgedragen aan zijn kleinkind Marjorie die er toevallig bij is als ‘Baba Peter’ signeert in een Oostendse boekhandel. “Ik had een nachtmerrie dat niemand naar mijn signeersessie zou komen en dat er bij andere schrijvers rijen zouden staan”, lacht Peter na zijn zevende sessie. “Veel mensen die komen, ken ik niet. Maar evenveel kennissen van vroeger, uit mijn jeugd of professionele leven komen ook langs. En dat zijn elke keer bijzonder hartelijke ontmoetingen waar ik uit leer. Er ontstaan nieuwe vriendschappen en met sommige van de lezers maakte ik zelfs de afspraak dat ik hen nieuwe stukken eerst zal laten lezen. Ze moeten hun onverbloemde mening geven.” Peter Labens blijft een geboren verteller en plant nu over zijn eerste boek een podcast- en lezingenreeks. “De eerste lezing vindt plaats in cultuurhuis Dekeyser in Lichtervelde waar ik een deel van mijn jeugd doorbracht. Ik ga nadien langs bij verenigingen en zal het daar hebben over mensen die dromen om in het buitenland te wonen en de ‘do’s en don’ts’ bij zo’n verhuizing.”

Trilogie

“Mijn eerste twee boeken heb ik geschreven op een fiets met steunwieltjes. Voor mijn volgend project, mijn eerste roman, rij ik op een volwaardige fiets. Nu begin ik aan het echte werk”, kijkt Peter vooruit. Hij werkt volop aan zijn ‘Pomander’-trilogie, genoemd naar het middeleeuwse juweel dat geuren verspreidde. “Elk boek tet 400 bladzijden. Samen met de ‘prequel’ en ‘sequel’ moet ik dus 1.600 bladzijden schrijven. In de delen, genoemd naar de geuren ambergris, patchoeli, saliehout en kardemon, staat de pomander of geurappel centraal. Ik volg 3 generaties van 4 families in 4 tijdsperiodes, waaronder de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de studentenrevoltes in 1968 en de val van de Berlijnse Muur in 1989. Het boek speelt zich af in Amsterdam, Berlijn, Uzès en York.” Peter weet wat gedaan: “Ik moet klaar zijn met het eerste deel tegen december 2025. Een grotere uitgever brengt het tegen december 2026 op de markt.” (Edwin Fontaine)

The post Peter Labens heeft plannen voor trilogie en podcast is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Zemst plaatst kooien om duivenplaag aan te pakken

In Elewijt bij Zemst gaat de gemeente kooien plaatsten om duiven te vangen. De gemeente kampt al een tijdje met een duivenplaag. De gevangen duiven worden naar een opvangcentrum in Limburg gebracht. Aan de inwoners wordt ook gevraagd om de duiven niet voederen.

Lees meer »

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »