Jonas en Dodi stellen tentoon in Kortrijk: “We geloven in de helende kracht van kunst”

Nog tot en met eind november stellen Jonas Vansteenkiste en Dodi Espinosa hun kunstwerken ten toon in PAND OOX aan de Blekerstraat 1 in Kortrijk. “We hebben kunst nodig om niet ten onder te gaan aan de Waarheid”, zeggen ze met een uitspraak van Friedrich Nietzsche. De tentoonstelling loopt onder de noemer Amor Fati, Omarm het lot.

Jonas is een wereldburger die, stevig met zijn voeten in de Vlaamse klei geworteld, reflecteert vanuit een Europese blik. “Ik neem de Europese cultuur, geschiedenis en actualiteit als een bron van inspiratie. Ik maak sculpturen en installaties die nog het best gedefinieerd kunnen worden als ‘mentale ruimtes’, plekken die ik vanuit een zeer persoonlijke ervaring of herinnering reconstrueert en die vervolgens ombouw tot een omgeving waarin de toeschouwer zich vrij kan bewegen en zich die eigen kan maken”, aldus Jonas.

Inspiratie

Dodi werkt vanuit een heel ander referentiekader. Deze wereldburger groeide op in Mexico, bracht een groot deel van zijn jeugd door in een streng katholieke context in Spanje om vervolgens naar België te verhuizen. “Artefacten uit de precolumbiaanse culturen van Mexico – Maya, Azteken – vormen voor mij vaak een bron van inspiratie, vermengd, vertroebeld en uitgedaagd door elementen uit de katholieke Europese cultuur én de sociale en politieke kwesties van vandaag”, duidt Dodi.

Universeel karakter

Jonas en Dodi leerden elkaar kennen tijdens een studiereis naar Kopenhagen enkele jaren geleden. “Er was meteen een klik, een klik tussen mens én kunstenaar”, zegt Jonas. Door de tentoonstelling wandelen maakt gaandeweg duidelijk hoe verschillend deze twee kunstenaars zijn, maar ook hoe sterk hun beide oeuvres op elkaar inspelen, elkaar ondersteunen en versterken. “Voor mij is kunst creëren een manier om de confrontatie aan te gaan met de wereld”, zegt Jonas.

Voor Dodi is kunst maken iets waardoor je in een veilige cocon kunt kruipen. “Waarbij je Alice in Wonderland-gewijs ontsnapt aan de realiteit zonder daar helemaal van los te komen.” Toch wordt de toeschouwer hier getrakteerd op een ensemble van kunstwerken die een evenwicht bewaren tussen zwaarte en lichtheid, wanhoop en extase. “Allebei geloven we sterk in de transformerende en ‘helende’ kracht van kunst. We overstijgen beiden onze individuele motieven en drijfveren om een kunstwerk te maken, om zo tot beelden te komen met een universeel karakter.”

De tentoonstelling is tot eind november te zien elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

The post Jonas en Dodi stellen tentoon in Kortrijk: “We geloven in de helende kracht van kunst” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Verdacht overlijden van voormalig Wit-Russische ambassadeur in Duitsland

De voormalige Wit-Russische ambassadeur in Duitsland, Denis Sidorenko, is op 48-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maakte alleen bekend dat de man overleden is, zonder de doodsoorzaak mee te delen. Onafhankelijke Wit-Russische media die in het buitenland in ballingschap werken, meldden dat Sidorenko op 24 juni uit het raam van een hoog gebouw

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »