Impuls Menen-Wervik wil ook digibeten aan sociale woning helpen

Vanaf januari 2024 krijgt de markt van de sociale woningen een complete makeover. Een algemene database moet aanvragen en het verwerken ervan heel wat eenvoudiger maken. Wie zich op een lijst wil laten zetten, moet dat vanaf dan online doen. Impuls Menen-Wervik bereidt zich alvast voor. “We willen mensen die geen kaas hebben gegeten van computers niet in de kou laten staan.”

Een resem aan overheidsdiensten, administratie waar geen einde aan komt en ellenlange wachtlijsten die iedere vorm van hoop de kop indrukken. Wie kans wil maken op een sociale huurwoning, moet zich schrap zetten voor het afleggen van een waar hindernissenparcours. Vlaanderen wil komaf maken met de wirwar aan diensten en aanbiedingen en zal vanaf januari 2024 de digitale kaart trekken. Aanvragen verlopen vanaf dan online en al na enkele minuten wordt duidelijk of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Met één klik van de muis

“Het zal een aanzienlijke sprong voorwaarts zijn”, klinkt het bij Sonny Ghesquière. Als algemeen directeur van Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik staat hij in voor het beheer van 2600 woningen en een wachtlijst van ondertussen 806 dossiers. “Mensen moesten naar hier komen, dan naar het OCMW en dan had je nog sociale verhuurkantoren. Vanaf januari gaat alles in één grote database komen, die het leven voor de aanvragers enorm zal vereenvoudigen. Een aanvraag doe je dan met je eID online en je kan ook het verloop van je dossier op het internet volgen. Het wordt ook heel wat eenvoudiger om een regio aan te duiden waar je graag een sociale woning zou willen huren. Wil je pakweg naar Wevelgem of Ieper, dan kun je dat met één klik van de muis aanduiden. Je hoeft je dus niet meer te verplaatsen.”

Verplichte digitalisering

Die modernisering brengt ook een pijnlijk probleem met zich mee, een probleem dat Impuls Menen-Wervik meteen wil aanpakken. “Het is een realiteit dat heel wat van onze huurders niet echt weten hoe ze die digitale wereld moeten aanpakken. Of ze begrijpen niet goed hoe de elektronische identiteitskaart werkt, ze begrijpen de taal niet en we hebben zelfs nog enkele huurders die niet kunnen lezen of schrijven. De digitalisering van de aanvragen wordt door Vlaanderen verplicht en wie het niet doet, verliest zijn of haar plaats op de wachtlijst. Dat willen we absoluut vermijden. Daarom hebben we de Digimaten en Digipunten ingeschakeld. De Digimaten zijn vrijwilligers die op vaste tijdstippen beschikbaar zijn om mensen verder te helpen. De Digipunten zijn dan weer 13 plaatsen op het grondgebied waar computers met een internetverbinding ter beschikking staan. Hoewel het pas in januari verplicht wordt, roepen we nu al iedereen op dit zeker op te volgen en indien nodig ons te contacteren. Er zit een feestperiode tussen en dan zijn verschillende diensten gesloten. Daar moet iedereen rekening mee houden.”

The post Impuls Menen-Wervik wil ook digibeten aan sociale woning helpen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook vakantiewoning ‘Wouter’s Home’ in Roeselare: “Goedkoper alternatief”

Ignace Defever van De Bonte Os in Roeselare opent in augustus, op een steenworp van zijn hotel in de Sint-Hubrechtsstraat, vakantiehuis Wouter’s Home. “Hier verblijven is goedkoper dan in het hotel”, aldus Ignace die enkele opmerkelijke objecten onderbracht in de woning waar vier tot tien personen kunnen verblijven.
The post Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook

Lees meer »

Bestelwagen brandt uit na kop-staartaanrijding tussen vier wagens op brug

Op de Moerbrugge Brug in Oostkamp gebeurde woensdagmiddag een verkeersongeval waarbij vier voertuigen betrokken raakten. Er was sprake van een kop-staartaanrijding, waarna het laatste voertuig vuur vatte. Een bestelwagen brandde volledig uit. Ook het wegdek van de brug liep schade op. Het is nog niet duidelijk of de brug voor langere tijd wordt afgesloten voor herstellingswerken.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »