Geen straf, wel fikse boete voor zwaar ongeval met bobcat in Zeebrugse haven

Bijna vier jaar nadat een arbeider levensgevaarlijk gewond raakte op de terreinen van Depre Storage & Handling in de Zeebrugse binnenhaven, komen de ploegbaas en manager weg zonder straf. Het bedrijf zelf kreeg wel een stevige geldboete opgelegd.

Op 18 februari 2020 was het slachtoffer reinigingswerken aan het uitvoeren op een bobcat met een aangekoppelde borstelmachine. Toen hij op de kade de laadbak in het water wou ledigen kantelde de bobcat voorover en raakte de man gekneld tussen het voertuig en een meerpaal. Hij werd met levensbedreigende verwondingen, waaronder een gescheurde lever, naar het ziekenhuis overgebracht en moest lange tijd revalideren.

Geen opleiding

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer geen opleiding had genoten om met de bobcat te mogen rijden. “De beklaagden waren daarvan op de hoogte maar grepen niet in”, stelde arbeidsauditeur Evi De Clercq. Plant manager L.B. (61) uit Beernem en voorman G.C. (55) uit Oostende werden voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet, maar De Clercq nam genoegen met een strafopschorting gekoppeld aan probatievoorwaarden. Voor de vennootschap vroeg ze de minimumboete van 24.000 euro.

Lesje geleerd

Bij een hercontrole twee jaar na het ongeval bleek het op het bedrijf nog altijd mogelijk voor onbevoegden om met een bobcat te rijden. Intussen werd wel een badgesysteem ingevoerd zodat enkel opgeleide arbeiders zo’n voertuig kunnen activeren. “Bovendien werd het aantal voormannen verhoogd en álle arbeiders hebben nu de opleiding gevolgd”, klonk het bij de verdediging. “Deze mensen hebben hun lesje geleerd.”

De rechter toonde zich vrijdag mild en gaf B. en C. de gunst van de strafopschorting, zonder probatievoorwaarden en met een proeftijd van drie jaar. Het bedrijf zelf moet wel een effectieve geldboete van 24.000 euro ophoesten. (AFr)

The post Geen straf, wel fikse boete voor zwaar ongeval met bobcat in Zeebrugse haven is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Meest exclusieve rusthuis van Amerika”: Amerikaanse Congres maakt kloof tussen jong en oud pijnlijk zichtbaar

Vannacht nemen Joe Biden en Donald Trump het tegen elkaar op in het eerste presidentiële verkiezingsdebat. Een clash met woorden tussen 2 mannen, van wie de hoge leeftijd een belangrijk punt van kritiek is. De Verenigde Staten hebben trouwens niet alleen de oudste president, maar ook een grote groep oudere senatoren en afgevaardigden. Het levert Amerika de titel ‘gerontocratie’ op,

Lees meer »

Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik hoop het Overbekeplein wat leven in te blazen”

Sinds Sinksen opende Elise Van Hoecke (29) haar eerste fysieke winkel onder de naam ‘studio wink’. Je vindt er kleurrijke interieurdecoratie, designitems met een knipoog en opvallende artikelen in samenwerking met lokale ontwerpers. “Zo breng je niet alleen extra inspiratie en kleur in huis, maar steun je ook (startende) creatievelingen.”
The post Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »