Bellegembos breidt met 2 hectare uit dankzij grondaankoop door stad

Stad Kortrijk krijgt de kans om twee percelen met bestemming bosgebied, grenzend aan het Bellegembos, te verwerven. Deze uitbreiding van iets meer dan 2 hectare past binnen de ambitie van de stad om 100 hectare extra natuur en bos te realiseren.

Grote soortenrijkdom

Bellegembos behoort tot één van de meest waardevolle bossen in West-Vlaanderen. Ondanks de geïsoleerde ligging bevat dit bos een grote soortenrijkdom en omvangrijke populaties van oude bosplanten met onder andere Boszegge, Slanke sleutelbloem, Bosanemoon, Wilde hyacint. De grote soortenrijkdom is te wijten aan het sterke reliëf in het bos: hoogteverschillen van 20 tot 40 meter op hoogstens 200 meter afstand zorgen voor grote verschillen in vochtigheid, met als gevolg een opeenvolging van diverse bos- en ondergroeitypes.

“Met deze grondaankoop realiseren we opnieuw meer natuur en bos in Kortrijk. Ik ben de eigenaars dankbaar voor hun medewerking om zo één van de waardevolste bossen in onze provincie uit te breiden. Ik kijk al uit naar de beplanting er van in november 2024”, aldus Bert Herrewyn, schepen van schepen van Natuur, Klimaat en biodiversiteit.

2 hectare extra bebossing

Na goedkeuring door de gemeenteraad zal de stad twee percelen verwerven met een totale oppervlakte van 20.820 m². Deze percelen vormen een interessant stuk grond gezien het mooi aansluit bij het bestaand Bellegembos en deel uitmaakt van het valleigebied van de Bosbeek. Strikt genomen zijn de percelen aangeduid als historisch permanent grasland, maar het is de wens van de stad om de gronden (grotendeels) te bebossen, zoals de situatie vroeger was (minstens van 1840 tot WOII). Centraal in het aan te kopen stuk grond ligt een mooie poel. Deze poel wordt uiteraard behouden en door middel van slibruiming opgewaardeerd.

“Nog geen 3% van het grondgebied in Kortrijk is bebost, slechts 1% is natuurgebied. Bij het begin van de legislatuur hebben we de ambitie uitgesproken om 100 hectare extra natuur en bos te creëren. Met de aankoop van deze 2 hectare wordt de cluster Bellegembos-Arghendaelbos 31 hectare groot. Samen met Natuurpunt en de landbouworganisaties werken we intussen verder aan het plan voor de open ruimte tussen Kortrijk en Zwevegem”, zegt Wout Maddens, schepen van Ruimtelijke ordening en Stadsvernieuwing.

The post Bellegembos breidt met 2 hectare uit dankzij grondaankoop door stad is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen”

Vintage Heuvelland vzw groepeert twintig gepassioneerde wijnbouwers uit de Westhoek. 17 daarvan hebben wijngaarden in Heuvelland. De vzw zet zich in om de lokale wijnbouw globaal te ondersteunen en organiseert zo het eerste weekend van juli de Open Wijngaardfeesten.
The post Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Karmen Goemaere kiest met Rejan Paints voor nieuw avontuur: “We willen doe-het-zelvers en particulieren zelf leren kaleien”

Vakmensen en doe-het-zelvers kunnen sinds kort voor hun verf- en kaleiproducten terecht bij Rejan Paints in de Oostendse Steenweg 131 in Brugge. “We bieden niet alleen de producten aan, maar ook begeleiding aan particulieren die zelf willen kaleien”, zegt zaakvoerster Karmen Goemaere.
The post Karmen Goemaere kiest met Rejan Paints voor nieuw avontuur: “We willen doe-het-zelvers en particulieren zelf

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..
The post Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo appeared first

Lees meer »

Feestelijke opening van N35 na 25 jaar aanslepend dossier

Op 5 juli is het project voor de heraanleg van de N35, de belangrijke verkeersader die door Veurne, Koksijde en De Panne, eindelijk afgerond. Aan Sporthal Den Oosthoek werd de N35 feestelijk geopend en wijdden de lokale besturen en bewoners het heraangelegde fietspad in met een fietstochtje tot aan de rotonde in de Slableedstraat in Veurne.
The post Feestelijke

Lees meer »