368 jongeren leren bij over koloniale sporen in Oostende: “Ik besef nu maar wat er toen allemaal gebeurd is”

De studiedag voor leerlingen van het secundair onderwijs rond de aanwezigheid van koloniale sporen in Oostende is een succes: 368 jongeren namen deel. De stad verlengt het aanbod waardoor scholen het hele jaar door de interessante wandelingen kunnen volgen.

Oostende legde al een aardig traject af rond de koloniale sporen in de stad en focuste met de studiedag op het onderwijs. Participatieambtenaar Lora Patteeuw : “We wilden een wandeling rond koloniale sporen en een wandeling rond racisme en vooroordelen uittesten. Die laatste wandeling is op maat van het secundair onderwijs. Beide wandelingen worden voortaan permanent aangeboden aan scholen. We hopen dat ook andere scholen er op intekenen. Volgend jaar komt er wellicht opnieuw een dag met lezingen en wandelingen.” 368 leerlingen van SBSO, het college, SIGO Gistel en Sint Jozef namen deel. Voor de startdag waren er ook lezingen rond racisme, kinderen uit Congo en over de kolonisatie.

Onderwijs

Leerkracht geschiedenis Bart Broidioi (College Oostende) zag zijn signaal aan de stad beantwoord: “Er is wel nood aan zo’n initiatief. Veel geschiedenis gaat over de wereld, maar het is even interessant om te zien wat hier lokaal gaande is. De aanknopingspunten naar het koloniaal verleden van België liggen in Oostende voor de hand. Geschiedenis boeit hen wel en we hebben het in het zesde jaar vaak over actuele conflicten, maar het is even belangrijk om de minder leuke bladzijden uit onze eigen geschiedenis te bekijken. Ik volgde de gidsbeurt en merk bij een aantal leerlingen toch een bewustwording. We gaan hier mee nu aan de slag in de klas en ik ben van plan om dit ook volgend jaar met de vijfdes op te nemen.”

Positieve reacties

Ook de leerlingen staken wat op. Eline Young (5e jaar humane wetenschappen college) : “Ik wist hier vooraf niet zoveel over en stak tijdens de wandeling heel wat op over Leopold I en Leopold II. De plaatsen in de stad die verwijzen naar het koloniaal verleden loop ik voortaan niet zomaar voorbij. Het is helemaal niet ok wat daar toen gebeurd is.”

Dirk Beirens was één van de gidsen van Lange Nelle die de jongeren op sleeptouw nam : “Een aantal wist niets van het koloniale verleden en aantal had er dan, zelfs in de lagere school, al over geleerd. Het onderwerp wordt tijdens de gidsbeurten zeer voorzichtig aangepakt. We geven feiten en verhalen en geen oordeel. Doel is dat de toehoorders nadenken over het thema kolonisatie. Ik had een zeer gemotiveerde groep en deed met hen zes locaties aan, zoals de Drie Gapers, het Leopoldpark en het Marie Joséplein. Daar staan we stil bij het borstbeeld van premier August Beernaert die enerzijds het beleid van Leopold faciliteerde maar ook later felle kritiek uitte.”

The post 368 jongeren leren bij over koloniale sporen in Oostende: “Ik besef nu maar wat er toen allemaal gebeurd is” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

KIJK. Jonatan Medart ontmoet wereldster Katy Perry: “Meteen een geheimhoudingsverklaring onder mijn neus”

Jonatan Medart (24) werd door muzieklabel Universal Music Belgium uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van Katy Perry (39). De influencer was sprakeloos toen hij oog in oog stond met de wereldster. “Hallo, leuk je te ontmoeten”, was het enige wat hij kon zeggen. Over de nieuwe muziek van Perry mag Medart niets vertellen, behalve dat de 8 nummers die hij

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Man opgepakt na schoten in woning in Bernissart

In de omgeving van Bernissart (Henegouwen) zijn er zaterdagochtend schoten gelost in een woning. Speciale eenheden van de politie kwamen ter plaatse en de dader werd opgepakt. Volgens het parket van Doornik-Bergen zijn er geen slachtoffers gevallen.

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »