Nieuwe tentoonstelling ‘Force of Nature’ bij Frock Gallery zet menselijke band met de natuur centraal

Frock Gallery, een jonge en hedendaagse kunstgalerij in hartje Ieper, opent zaterdag 11 november haar nieuwste tentoonstelling ‘Force of Nature’. Tot eind december wordt de galerij omgetoverd tot een levensecht bos die de diepe menselijke band met de natuur verkent.

De expositie combineert het werk van twee Belgen, de levensgrote bosschilderijen van Dirk Steppe en de multi-sensoriële technologie van Steven Dehollander, met de beelden van de Franse Myriam de Lafforest. “Het samenspel van de majestueuze schilderijen, beelden en geavanceerde zintuiglijke technologie nemen bezoekers mee op een onvergetelijke reis door de schoonheid en het wonder van de natuur”, vertellen galeriehouders Annelies Deltour en Matthew J. Frock.

“De levensgrote natuurschilderijen van de Menense kunstenaar Dirk Steppe domineren de galerijruimte en bieden een blik in een dicht bebost landschap. De kunstenaar tart de traditionele perspectieven van de natuur door bezoekers een positie onder een boomkruin te geven, waardoor een uniek oogpunt ontstaat dat de essentie van het bos vastlegt. Als voormalige decorbouwer maakt hij deskundig gebruik van kleur en de weergave van licht op doek. Het resultaat zijn levensgrote verbazingwekkend realistische scènes waardoor je je meteen in een echt bos waant.”

Mobiel snoezelen

‘Force of Nature’ trekt de boservaring ook door naar de andere zintuigen. “Daarvoor zorgt de Snoezle, een opmerkelijke sensoriële technologie-installatie gemaakt door de Ieperse ondernemer Steven Dehollander. De Snoezle in Frock Gallery synchroniseert geluid met een zorgvuldig op maat gemaakte lichtshow rond het thema: Het Bos. Het biedt een kalmerende of prikkelende activiteit voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie. Tijdens ‘Force of Nature’ dompelt Snoezle de bezoekers letterlijk onder in de natuur. Tot slot zijn er ook werken van Myriam de Lafforest, een gevierde Franse beeldhouwer, te zien. Haar ontroerende beelden doen denken aan de figuren van Degas en nemen de bezoeker mee doorheen de verschillende menselijke ervaringen door middel van emoties. De combinatie met de schilderijen van Dirk Steppe versterken dit nog want als mens gebruiken we dezelfde woorden om een natuurlijke omgeving en onze emoties te beschrijven. Dat komt omdat de mens net zozeer een natuurlijk organisme is als het bos.”

Info: Frock Gallery, Rijselstraat 26 Ieper. Kunstliefhebbers kunnen de tentoonstelling bezoeken van 11 november tot 29 december.

The post Nieuwe tentoonstelling ‘Force of Nature’ bij Frock Gallery zet menselijke band met de natuur centraal is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

OPINIE Droog blijven maakt van mij nog geen droogstoppel

Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Dry January en Tournée Minérale kende ik al, maar nu is er blijkbaar ook Dry July. Al kom ik wat achter, want Droge Juli bestaat al sinds 2008, toen ze in Australië op het doldwaze idee kwamen om in juli een maand lang geen alcohol te drinken. In juli?!
The post OPINIE Droog

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

“Stop alsjeblieft met huilen”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

Drie jonge Franse autodieven op heterdaad betrapt: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne.

Lees meer »