Nieuwe kindergemeenteraad in Middelkerkse legt eed af

Niet alleen in de Wet- en Dorpsstraat slaat de verkiezingskoorts toe! Ook op de Middelkerkse speelplaatsen werd afgelopen weken volop verkiezingscampagne gevoerd, want de Middelkerkse Kindergemeenteraad kwam woensdag voor het eerst samen. In 5 gebalde sessies bepalen de ‘verkozen’ kinderschepenen wat zij in Middelkerke willen veranderen.

Tineke en Jeffrey van de Middelkerkse jeugddienst bezochten in september en oktober alle Middelkerkse scholen om de kindergemeenteraad te promoten. Daar hoorden ze overal dezelfde boodschap: “Niet alleen volwassenen mogen bepalen wat in Middelkerke gebeurt”.

Eedaflegging

Zo gezegd, zo gedaan. “Uit al hun vijfdes en zesdes kiezen de Middelkerkse scholen telkens twee kinderschepenen”, zegt Tineke Van Hoof, diensthoofd jeugd bij de gemeente Middelkerke. “Samen vormen zij onze splinternieuwe kindergemeenteraad”.

Nieuw? “Inderdaad, want door corona konden we drie jaar lang geen kindergemeenteraad samenstellen. Op woensdag 8 november legden alle verkozen kinderschepen hun plechtige eed af in het gemeentehuis”, stelt Tineke.

Vragenvuur

Jeffrey De Donder van de jeugddienst begeleidt de 5 ‘zittingen’ van de kindergemeenteraad. “We vliegen er meteen in. Naast de plechtige eedaflegging en een kennismakingsronde hielden we een spetterend ‘vragenvuur’. Tijdens de latere sessies staan ook zware onderhandelingen op de planning”, knipoogt Jeffrey.

“In de volgende sessies leggen alle ‘schepenen’ namelijk hun voorstellen op tafel. Die werken ze uit in twee concrete thema’s en creatieve voorstellen”.

“Onze politieke toekomst is in goeie handen” – Burgemeester Jean-Marie Dedecker

Tijdens dat vragenvuur stelde de kindergemeenteraad een resem vragen aan de ‘echte’ burgemeester Jean-Marie Dedecker en schepen voor Jeugd Natacha Lejaeghere.

Geen scherpe oppositievragen vermoeden we? “Neen, helemaal niet. De kinderen waren vooral benieuwd naar mijn dagtaak als burgemeester. Eén wakker kindergemeenteraadslid had mijn filmpje met Camille gezien en vroeg of ik fan was van haar. Zeg nu zelf: wie is er geen fan van Camille”, lacht burgemeester Dedecker.

“Ik was meteen onder de indruk van hun onderhandelingscapaciteiten, want ze bedongen dat ze deze zomer allemaal mee backstage mogen tijdens Tien Om Te Zien. En ze krijgen allemaal een rondleiding in Silt, ons nieuwe casinoproject. Onze politieke toekomst is volgens mij in goeie handen”, besluit burgemeester Dedecker.

Dankbaar project

“De kindergemeenteraad is een enorm dankbaar project”, zegt schepen voor Jeugd Natacha Lejaeghere. “Kinderen zijn altijd eerlijk in wat hen bezighoudt en wat ze nog in Middelkerke verlangen. Daarnaast is het ook een perfecte manier om hen kennis te laten maken met beleid, politiek en democratie.”

“Ik kijk alvast uit naar de voorstellen. Hopelijk kunnen we er een aantal van realiseren. Voor alle duidelijkheid: het afschaffen van alle schooldagen is niet mijn bevoegdheid”, lacht Natacha Lejaeghere.

14 leden

De kindergemeenteraad komt nog samen op zaterdag 9 december 2023, woensdag 31 januari 2024, woensdag 6 maart 2024 en zaterdag 27 april 2024 met een slotactiviteit.

Dit zijn de leden van de Kindergemeenteraad: Eléonore Scheirlinckx, Mathis Devos, Lio Vitse, Lenny Sidan, Robin Boudaer, Matthias Cuveele, Amélie Depoover, Rien Debeuckelaere, Hayley Rosseel, Nenna Uhiara, Lotte Smets, Lora Vandekerckhove, Adriaan Biesemans, Pixie Van Nuffel.

The post Nieuwe kindergemeenteraad in Middelkerkse legt eed af is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

Koningin Paola en haar moeizame zoektocht naar geluk: “Ze voelde zich gevangen in een harnas”

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

LIVE. Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren”

Tijdens het weekend van 5 tot en met 7 juli vindt de vijfde editie van Cava-Festibar plaats in Snellegem, een driedaags feestweekend van én voor Huis Snello.
The post Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan”

De 16-jarige Ward Desimpelaere is weer aan het koersen. Bij een val in de Vlaams-Brabantse Pijl in Korbeek-Lo (5/5) brak de Aarselenaar zijn elleboog. Zondag trekt de pion van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel naar de UCI-koers Menen-Kemmel-Menen.
The post Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »