Klaas Duyck heeft zijn eerste grote rol beet in ‘Thuis’: “Ik heb thuis geleerd om nooit op te geven”

Al zijn hele leven droomde Klaas Duyck uit Kortrijk ervan om acteur te worden. Met zijn eerste grote rol in de populaire reeks ‘Thuis’ heeft hij al een aardige stap gezet. Toch was het allesbehalve evident en niet alleen omdat hij tot een paar jaar geleden nog als IT’er in Tenerife werkte. Nog geen twee weken geleden verloor hij zijn grootste fan: zijn moeder. “Ik ben ongelooflijk dankbaar voor de kans die ik nu krijg.”

De telefoon van Klaas staat dezer dagen niet stil, na zijn passage in Thuis. Daarin vertolkt hij sinds kort de rol van Cédric, een jonge levensgenieter die werkt als fietskoerier en bijklust als vrijwillig brandweerman. Een rol die naar eigen zeggen dicht bij hem aansluit. Niet zijn televisiedebuut overigens, want hij was eerder al te zien in een gastrolletje in Professor T, en in Onder Vuur, al sneuvelde zijn passage bij dat laatste in de montage.

Het zaadje als acteur werd al vrij vroeg gepland. Naast basketbal spelen ging Klaas ook naar de scouts en naar de dictie. “Mijn moeder had mij ingeschreven in het Conservatorium in Kortrijk toen ik een jaar of negen was, maar ik vond die dictie best geestig. Omdat ik het met mijn vrienden kon doen, en omdat we er altijd toneeltjes speelden. Ook de leerkrachten konden dat appreciëren en we haalden steevast goeie punten. Van daaruit ben ik doorgegroeid naar de opleiding woord-drama, waar dat toneel spelen iets serieuzer werd. Ik was als kind ook gefascineerd door films. Hoe een acteur als Robert De Niro, waarvan je wéét dat die iemand speelt, toch in elke rol geloofwaardig een personage kon neerzetten… fantastisch. Ik word niet zo snel geraakt, maar zoiets kan wel binnenkomen bij mij.”

Klaas Duyck in de rol van levensgenieter Cédric in ‘Thuis’. © © VRT

“De job als acteur leek me super interessant en iets waar ik me kon mee vereenzelvigen. Ik wilde zelf ook kunnen verhalen vertellen en elke keer verrast worden door vanuit een personage anders naar de wereld te kijken.” Met andere woorden: de stap naar het RITCS was een logische keuze. “Maar na twee jaar voelde ik dat die school op dat moment in mijn leven niets voor mij was. De klik moet er zijn, waardoor je je ook kan bloot geven. Maar dat voelde ik toen niet.”

Van postbode tot acteur

Klaas trok de stekker uit zijn opleiding, maar liet zijn droom niet varen. “Integendeel. In de periode daarna deed ik allemaal losse jobs, zodat ik nog audities kon doen. Ik wilde me niet vastpinnen op een andere carrière, en ging werken in onder meer de horeca. Ik heb vanalles gedaan. Van chauffeur bij de Post tot werken in fabrieken. En zelfs als een auditie niet in een rol eindigde, gaf ik niet op. Dat is een deel van het bestaan als acteur. Als je niet om kan met een tegenslag, dan begin je er best niet aan. Soms heb je het niet in de hand, en zoeken ze bijvoorbeeld iemand met andere uiterlijke kenmerken. Hoe dan ook, ik was telkens blij om op zijn minst mijn werk te kunnen tonen aan mensen uit het vak.”

Die positieve ingesteldheid kreeg Klaas mee in zijn opvoeding. “Ik ben nooit bij de pakken blijven zitten. Ik heb thuis geleerd om niet snel op te geven. Mijn moeder is langdurig ziek geweest, en toen ze niet meer kon werken, zette ze de tuin op orde of begon ze te breien. Wat er ook gebeurt, je moet er het beste van maken, zei ze altijd. En ik wist dat ik voor een moeilijk of onzeker bestaan koos, en natuurlijk stonden mijn ouders daar niet voor te springen, maar ze zagen ook dat ik er echt voor ging.”

Bij BBC in Tenerife

Maar toen de coronapandemie een paar jaar geleden het land en de wereld stillegde, besloot Klaas het over een andere boeg te gooien. Hij trok naar Tenerife, om daar van het leven te genieten. Lees: uitgaan en surfen. “Al had ik mijn ouders beloofd om er ook werk te zoeken. Thuis had ik online gesolliciteerd voor een IT-job in Tenerife, waar ze mensen zochten die Nederlands en Frans praatten. Ik kon er bij een vriend logeren en had er de tijd van mijn leven. Ik deed er trouwens nog steeds audities. Meer nog: ik stond daar zelfs op de set van een BBC-reeks, waar ze een barman nodig hadden. Vanuit Tenerife deed ik ook auditie voor een rolletje in Professor T en Onder Vuur. Ik keerde toen telkens terug naar ons land. Bij Onder Vuur betaalden ze zelfs mijn vliegtuigticket. Maar na een tijd wilde ik het paradijselijk leven ginder weer inruilen voor de realiteit, en besloot ik om definitief terug te keren en nog eens alles op alles te zetten. Ik mis het wel, maar ik heb er zeker geen spijt van. Zeker omdat toen die auditie voor Thuis op mijn pad kwam. Ik ben heel dankbaar voor die kans, echt waar. Ook al omdat ik er ongelooflijk warm onthaald werd en ik zoveel leer van mijn collega’s. Van welke rol ik nog droom? Goh, ik wil eerst deze kans met mijn twee handen grijpen, maar de ultieme droom is misschien wel een Engelstalige reeks à la Breaking Bad. Een flinke portie drama, waar je als acteur veel in kwijt kan, en ook nog eens knap geschreven… Ja, zoiets lijkt me ook fantastisch.”

© © VRT

Wat de rol bij Thuis extra speciaal maakt, is dat de mama van Klaas grote fan was. “Ik keek vaak ook met één oog mee, waardoor ik de personages wel kende. Ze heeft nog een klein stukje kunnen zien van wat ik deed. Natuurlijk was ze trots. En dat kwam niet zozeer omdat het haar lievelingsserie was, maar vooral omdat ze zoals elke moeder haar kind gelukkig wilde zien. En dat ik mijn droom kon realiseren. Ik ben blij dat ze dat nog heeft mogen meemaken.”

The post Klaas Duyck heeft zijn eerste grote rol beet in ‘Thuis’: “Ik heb thuis geleerd om nooit op te geven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Theater-, dans- en performancefestival NEXT keert van 6 tot 30 november terug naar Kortrijk

Save the date! Van 6 tot 30 november komt NEXT terug naar meer dan 20 Vlaamse, Waalse en Franse theaters met 28 internationale voorstellingen. Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA zijn opnieuw co-organiserende partners voor deze 17de editie.
The post Theater-, dans- en performancefestival NEXT keert van 6 tot 30 november terug naar Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse ‘delegate’ voor Joe Biden ziet twijfel bij Democraten na slecht debat: “Als hij eruit stapt, beslist hij dat best snel”

Vertwijfeling troef binnen de Democratische partij na de wankele vertoning van president Joe Biden in het debat met Donald Trump, zo ziet ook Vlaming Thierry Wernaers. Als ‘delegate’ voor Biden op de Democratische partijconventie, moet hij normaal gezien op de president stemmen om hem definitief aan te duiden als kandidaat. "Maar als hij ons zelf de keuze laat, wordt mijn

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

Jumbo-baas al veel eerder verdacht van witwassen. Dit kwam nooit naar buiten. Maar bedrijfstop én familie wisten het wél

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »