Extra pompen, politie en zand: Westhoek wapent zich tegen onheilspellend weer

Extra pompen, politie en zand: dat zijn de maatregelen die de gouverneur aankondigt om de Westhoek en West-Vlaanderen te beschermen tegen onheilspellende weersvoorspellingen.

“Er is al serieus wat werk gedaan en de schade valt voorlopig mee. Het is de bedoeling om dit in de komende dagen zo te houden”, zegt gouverneur Carl Decaluwé die donderdag het provinciaal algemeen nood- en interventieplan ontplooit voor wateroverlast in de Westhoek.

In Poperinge, waar de IJzer ons land binnenkomt vanuit Frankrijk, worden opnieuw de eerste overstromingen gevreesd. De gouverneur riep er de provinciale crisiscel bijeen en kondigt extra pompen, politie en zandzakjes aan.

Pompen van zestien ton

“Er is extra pompcapaciteit op weg, zodat er ter hoogte van De Ganzepoot in Nieuwpoort zo veel mogelijk kan geloosd worden, los van laag- en hoogtij”, aldus Decaluwé. “Het is niet evident om daar pompen van zestien ton te plaatsen. De technici bekijken nu om daar een maximaal debiet te realiseren. De ambitie is om daar binnen een tiental uur operationeel te zijn. Ook ter hoogte van het sas van Veurne komt extra pompcapaciteit om proactief de druk weg te nemen.”

Dertig ton zand

“Intussen is in Poperinge dertig ton extra zand binnengekomen om meer zandzakken klaar te maken”, vervolgt Decaluwé. “We laten deze verdelen over verschillende gemeenten. Uur per uur kijken we waar extra bedeling kan gebeuren. De keermuur aan het Poperingse dorp Roesbrugge wordt versterkt en verhoogd met zandzakjes en bekisting.”

Federale politieversterking

“Ik heb ook federale politieversterking gevraagd omdat we merkten dat verschillende wegen de voorbije dagen zijn overstroomd. We werken aan een platform met een overzicht waar men wel en niet mag rijden, ook voor de veiligheidsdiensten. Bepaalde mensen rijden toch door. Deze politiebescherming en -controle is nodig om ongevallen te vermijden, zeker in het donker. We roepen ook nog eens op om de preventietips te volgen, zoals het beschermen van kelderopeningen en buitendeuren, het hoog plaatsen van waardevolle spullen in risicozones, auto’s in veiligheid brengen en de gsm en powerbank opladen. Wees ook solidair en help buren.”

Provinciale crisiscel

“We zullen uiteindelijk wel zien waar het wanneer en hoeveel zal regenen”, zegt Decaluwé. “Vandaag om 19 uur zitten we nog eens samen met alle waterbeheerders om te kijken wat er uiteindelijk nog moet gebeuren. Als het nodig zou zijn, dan komt de provinciale crisiscel nogmaals bijeen voor eventuele extra maatregelen. Ook morgen wordt de situatie nauwlettend opgevolgd. Ik zou zeggen: cross fingers dat het minder zal regenen dan voorspeld.” (TP)

The post Extra pompen, politie en zand: Westhoek wapent zich tegen onheilspellend weer is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357

Vanaf 19 augustus starten ingrijpende wegwerkzaamheden op de N357 tussen Wielsbeke en Oostrozebeke. Niet alleen worden er rioleringswerken uitgevoerd, de weg wordt ook voorzien van veilige fietspaden. Op een infomarkt konden geïnteresseerden bij de diverse diensten uitleg bekomen.
The post Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357 appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

“Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28) en Jérémy (29) ommuren huis met 2.000 bierbakken als trouwcadeau

West-Vlaamse woningen werden afgelopen maand verbouwd met bierbakken en deze huwelijksgeschenken groeiden telkens in omvang. Het record staat nu in Zandvoorde: maar liefst 2.000 bierbakken rond de volledige woning van Jérémy Desmet (29) en Maïté Beernaert (28). “Wij wilden niet onderdoen”, aldus hun vrienden.
The post “Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28)

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

Gemeente Kuurne nodigt nieuwe inwoners uit voor welkomstbijeenkomst met voetbal, quiz en rondleiding

De gemeente Kuurne mocht afgelopen jaar bijna 500 nieuwe inwoners verwelkomen binnen zijn gemeentegrenzen. Zoals elk jaar werden alle nieuwkomers uitgenodigd voor een welkomstbijeenkomst, die dit jaar plaatsvond in de nieuwe gemeenteschool Nest. Onder het genot van een hapje en een drankje begon de bijeenkomst met de vertoning van de voetbalwedstrijd België – Frankrijk op groot scherm.
The post

Lees meer »