Expo over Steense straatnamen in oude molen

De tentoonstelling van de Heemkring ‘t Schorre Steene in het weekend van 11 en 12 november handelt over straatnamen uit de diverse wijken van de vroegere gemeente Stene.

De expo vindt traditioneel plaats in de bekende molen van Stene-dorp aan het Provinciegeleedpad 1. In het verleden koos het bestuur onder meer voor thema’s als de begraafplaatsen, kunst, de twee Wereldoorlogen, bekende figuren van vroeger en nu … Bij de editie 2023 neemt bestuurslid Roland Defever het voortouw. In overleg met het bestuur koos hij voor het thema straatnamen. “Jaarlijks worden straatnamen toegevoegd aan het stratenplan van stad Oostende”, zegt de organisator. “Nieuwe woonkernen, zoals de verkaveling Baanhof tussen de Gistelsesteenweg en de Stuiverstraat, genereren een veelvoud aan nieuwe straatnamen. Enkele jaren geleden besliste de lokale overheid om namen van vrouwen te geven. Eén en ander zorgt ervoor dat inwoners het referentiekader van hun jeugd verliezen. Vanuit deze visie lag een tentoonstelling rond straatnamen voor de hand. Het naslagwerk rond de herkomst van Oostendse straatnamen van oud-voorzitter Daniel Deschacht vormde hierbij een welgekomen leidraad.”

Brochure

“In de tentoonstelling in de molen treft de bezoeker foto’s aan waarbij de toestand van destijds vergeleken wordt met de huidige. Afhankelijk van de beschikbare bronnen keren we 25 jaar, 50 jaar of soms langer terug in de tijd. In de molen hangen ook historische kaarten en plannen met de evolutie van het stratenplan. In de beperkte ruimte van de molen was het niet mogelijk om alles te laten zien. Daarom stelt de heemkring een brochure ter beschikking met bijkomende beelden en veel duiding. Er worden een 30-tal straatnamen besproken uit Stene-Dorp, Stene Hoge Barrière, Nieuwe Koers en Konterdam-Meiboom. De brochure kost 10 euro en is ter beschikking tijdens de openingsuren van de tentoonstelling tussen 10 en 17 uur. Thuislevering vergt 6 euro verzendingskosten. De tentoonstelling zelf is gratis toegankelijk”, aldus nog Roland Defever.

Van naaldje tot straatje

Niet zelden verklapt de straatnaam een deel van de geschiedenis van de vroegere gemeente Stene.

• De Josef Boelsstraat ligt op de wijk Nieuwe Koers. De naam verwijst naar de burgemeester van Stene tussen 1953 en 1967.

• De Torhoutsesteenweg werd aangelegd in 1765–1766. Bedoeling was de verse vis snel aan land te brengen. De aanleg was van groot economisch belang. Enkele vroegere tolhuizen waren ook herbergen. Hoezo files?

• De Fresialaan verbindt de Zilverlaan met de Gistelsesteenweg. Oorspronkelijk vormde dit een deel van de Steensestraat, de huidige Zilverlaan. De straat werd aangelegd op het traject van de spoorweg naar Torhout.

• De Zandvoordestraat heette rond 1900 de rue Schoordyk. Vanaf de gemeentegrens met Zandvoorde werd dit de Langestraat. Tot op vandaag blijft de Zandvoordestraat de belangrijkste verkeersader van de Konterdam.

• De Wateringstraat stond bekend als de Garre. Het steegje lag in het verlengde van de Zandvoorestraat en verdween bij de aanleg van de Ringlaan.

(Bliek Vermeire)

The post Expo over Steense straatnamen in oude molen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan verplicht waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »