Dries schreef toneelstuk ‘Vernesteld’ voor Toneel Watou: “Tjokvol livemuziek, een lach en een traan(tje)”

Het toneel van Watou speelt voor het eerst een stuk dat geschreven werd op maat van de groep en door dezelfde persoon geregisseerd wordt, Ieperling Dries Van Robaeys. Het stuk heet ‘Vernesteld’ en wordt binnenkort in de Parochiezaal van Watou gespeeld.

“Het is al sinds 2019 dat er verschillende verhaallijnen, stukken tekst, theaterbeelden… in verschillende schriftjes lagen te slingeren. Toen Toneel Watou Westhoek (TWW) me in 2020 vroeg om hun productie te regisseren, heb ik besloten dat ik ‘het’ meteen graag zou willen ‘proberen’ met eigen werk. Spannend, dat zeker. Én een uitdaging. Maar de mensen en het bestuur van Toneel Watou Westhoek waren meteen enthousiast en hebben me altijd ondersteund”, vertelt Dries Van Robaeys (32) uit Ieper. Hij is getrouwd met Marlies en trotse papa van Tijn. Hij is medewerker communicatie in het In Flanders Fields Museum.

Vernesteld

“Het is de allereerste keer dat ik een theaterstuk schrijf op deze ‘schaal’. Eerder heb ik wel al scripts uitgewerkt voor een educatief theaterstuk en verschillende straattheaterproducties. Dit is toch van een heel andere orde.”

“Vernesteld zou in veel opzichten heel herkenbaar moeten zijn voor eenieder in het publiek”

Het theaterstuk kreeg de naam ‘Vernesteld’ en Dries regisseert ook deze jaarlijkse theaterproductie van TWW. Met Pieter-Jan Ardies, Pallieter Ardies, Kristof Boccasile, Laura De Ganck, Sebastiaan Hespeel, Lena Leurs, Jacques Neuville, Christine Pareyn, Geert Six, Lana Vandenbussche en Mieke Vanwalleghem.

Herkenbaar

“’Vernesteld’ raakt aan verschillende thematieken en toont het dagelijkse leven: de snelheid van het leven, omgaan met verlies, de doorgedraaide consumptiemaatschappij… Weliswaar met een geut overdrijving, fantasie, muziek én humor. Bovenal gaat het over hoe het individu zich verhoudt tot de andere. Veel mensen hebben de neiging om van alles op te kroppen, zelf en alleen de wereld aan te kunnen… .’Vernesteld’ zou in veel opzichten heel herkenbaar moeten zijn voor eenieder in het publiek.”

“Alleen al voor het engagement van Toneel Watou zou je een ticketje moeten kopen”

Het verhaal in ’t kort: speciaal voor Watou heeft het Lot een vreemdsoortige machine laten bouwen, gemaakt door een al even curieus creatuur. Ze noemen de machine ‘een theater’. Daarin toont Lot hoe de wereld in mekaar zit, hoe ze ingrijpen en alles laten draaien. En jij bent erbij als ze de machine opstarten: een once-in-a-lifetime-ervaring. Noem het een opendeurdag, een blik achter de schermen van het leven zélf. Maar niet alles loopt zoals gepland…

Livemuziek

“Een theaterstuk op poten zetten is een complexe organisatie van tekst, spel, techniek en decor. Als regisseur probeer ik die zaken allemaal samen te brengen tot een coherent geheel. Maar ik ben enkel ‘de kolle’: de spelers, de technici, de decorploeg, de stille werkkrachten achter de coulissen… zij allen máken dit stuk. Ze smijten zich 100 procent. Zalig om mee te maken. Alleen al voor het engagement van TWW zou je een ticketje moeten kopen”, vertelt Dries.

“Mensen mogen een fijne theateravond met livemuziek, een lach en een traan(tje) verwachten Bovendien opent Toneel Watou-Westhoek ook de foyer voor en na de voorstelling. Blijf dus gerust wat plakken om te babbelen met elkaar.

Tickets

Vernesteld wordt gespeeld in de Parochiezaal (Blauwhuisstraat 5) in Watou op zaterdag 25 november om 20 uur, zondag 26 november om 18 uur, maandag 27 november om 20 uur, woensdag 29 november om 20 uur, donderdag 30 november om 20 uur, zaterdag 2 december om 20 uur en op zondag 3 december om 18 uur. Kaarten kosten 10 euro. Reservatie is verplicht via de website, tickets worden ter plaatse betaald.

Bestellen: www.toneelwatouwesthoek.be.

The post Dries schreef toneelstuk ‘Vernesteld’ voor Toneel Watou: “Tjokvol livemuziek, een lach en een traan(tje)” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’ op radio én tv: “Toen de baas me belde dacht ik: ik ben ontslagen”

Een feestelijke aflevering opgenomen in ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden uit pure onvrede zelf, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Maar het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

KIJK. “Mensen vlogen uit hun stoelen”: passagiers getuigen na noodlanding in Brazilië

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

“Hij is voorbij het point of no return”: Joe Biden is nu écht onverkiesbaar

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »