Chauffeurs van De Lijn voeren actie op de stelplaats in Geluwe: “Leven in onzekerheid”

Chauffeurs van vervoermaatschappij De Lijn voeren actie op de stelplaats in de Korte Tramstraat in Geluwe. Er rijdt daar geen enkele autobus uit. De Lijn heeft de intentie om de stelplaats te sluiten. Ook voor Diksmuide en Zwevezele is dat het geval. Er zijn twaalf vaste chauffeurs verbonden aan de stelplaats in Geluwe. Sommigen wonen op minder dan een kilometer.

Als de stelplaats in de Gapersgemeente definitief sluit, dan verliezen ze hun werk dichtbij huis en moeten dan naar Kortrijk of Ieper. “Dat houdt voor sommige collega’s de aankoop van een tweede auto in”, klinkt het. “Nog geen twee jaar geleden werden er hier nieuwe ramen geplaatst en is er een nieuw sanitair. Dat was zand in onze ogen strooien.”

Gebrekkige communicatie

Vorig jaar was er bovendien maandenlang een dure sanering van de koer vooraan. Het personeel van De Lijn is voorlopig in staking tot en met komende dinsdag. De drie vakbonden klagen over een gebrekkige communicatie aan het personeel over de plannen. “We gaan er alles aan doen om de sluiting te vermijden”, zegt secretaris Petra Depoorter van de socialistische vakbond ACOD-TBM (tram, bus, metro). “We leven in de onzekerheid. Volgende week is er een bevraging onder de chauffeurs. Volgens de directie is alle stelplaatsen open houden financieel niet langer houdbaar.”

“Niet alleen de chauffeurs zullen bij een sluiting het slachtoffer zijn. Best mogelijk ook de reizigers want het kan best dat bepaalde lijnen worden geschrapt. En het gaat op weekdagen niet alleen om scholieren op weg naar school. Er zijn bijvoorbeeld ook ouderen die beroep doen op de Belbus die ook van hieruit vertrekt. De Belbus wordt vanaf begin volgend jaar overigens vervangen door ‘vervoer op maat’.”

Steun van burgemeester

De meeste chauffeurs van de stelplaats in Geluwe wonen in het dorp zelf of in het naburige Wervik of Menen. Iemand woont op amper 600 meter van de stelplaats, een collega op amper 900 meter. De Lijn heeft plannen om tegen 2028 in Kortrijk een gloednieuwe stelplaats te bouwen.

Het gerucht over de sluiting van de stelplaats in Geluwe doet al jarenlang de ronde. De sfeer op de werkvloer is er duidelijk heel goed. “Iedereen hangt hier goed aan elkaar”, zegt Petra Depoorter. “Dat is het voordeel van een kleine stelplaats.”

Burgemeester Youro Casier (Vooruit) kwam de actievoerders een hart onder de riem steken. Op de komende gemeenteraad in Wervik op dinsdag 28 november zal een motie voor het behoud van de stelplaats ter goedkeuring worden voorgelegd.

The post Chauffeurs van De Lijn voeren actie op de stelplaats in Geluwe: “Leven in onzekerheid” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Motorrijder (30) zwaargewond na botsing met middenberm en biggenrug in Diksmuide: “Volgens de eerste berichten niet in levensgevaar”

Een 30-jarige motorrijder uit Veurne is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval in Diksmuide. De man nam deel aan een motorrondrit toen hij plots op een middenberm reed, naar de overkant werd geslingerd en daar vol op een betonnen ‘biggenrug’ knalde. Daarna belandde hij in de gracht. “De man werd met de MUG-heli naar het ziekenhuis gebracht met het oog

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »