Brugge is Vlaams kampioen Tegelwippen: 370.000 tegels uitgebroken ter ontharding van het openbaar domein

Brugge is Vlaams kampioen Tegelwippen. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem is fier: “Mijn diensten hebben dit jaar al meer dan 370.000 tegels gewipt. We doen erg veel moeite om zoveel mogelijk Brugse plekjes te ontharden.”

Tussen 21 maart en 31 oktober 2023 werd het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gehouden. Iedereen mocht meedoen, inwoners konden tegels uitbreken in hun voor- of achtertuin, steden en gemeenten wipten tegels op het openbaar domein. Ook Brugge nam deel.

Slag om de Lage Landen

“Samen met mijn dienst deden we veel moeite om zoveel mogelijk plekjes in Brugge te ontharden. Dit maakt de pleintjes en straten aangenamer én zorgt ervoor dat er meer water in de bodem kan indringen,” legt de Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem uit.

“In totaal hebben we meer dan 370.000 tegels gewipt, het grootste aantal in Vlaanderen. Een mooi getal, goed voor zo’n 34.000 m² aan ontharding tussen maart en oktober. Daarmee zijn we de winnaar van het totaal aantal gewipte tegels! Naast de prijs van de meeste tegels wonnen we de derby ‘Slag om de Lage Landen’ tegen stad Gent en behaalden we een tweede prijs!”.

Voordelen

“Het is leuk om te horen dat de Bruggelingen ook hun privatre eigendommen mee onthard hebben. Samen konden we deze prijs bemachtigen én tegelijkertijd onze stad voorzien van aangename, groene plekjes waar de inwoners kunnen samenkomen. De voordelen van meer groen in een stad zijn onmiskenbaar.”

“Het geeft zuurstof, zorgt voor zuivere lucht, tempert de hitte, geeft mensen de kans om te ontspannen, vormt een uitstekende biotoop voor dieren en planten en het zorgt ervoor dat het regenwater rechtstreeks in de bodem insijpelt. Dit vult het grondwaterpeil aan,” aldus Mercedes Van Volcem.

Christus Koning

In de Brugse binnenstad werden onthardingen uitgevoerd in de Augustijnenrei, Sentillenhof, Sint-Salvatorskathedraal, Stijn Streuvelstraat/Peperstraat, Mariastraat, Calvariebergstraat, Houtkaai, Sint-Maartensplein, Niklaas Desparsstraat, Pandreitje/Diamantslijpersstraat, Oosterlingenplein, Ganzenstraat en Ezelstraat. Ook de onthardingen in de Filips de Goedelaan, die uitgevoerd zijn in het kader van de werkzaamheden in Christus-Koning, werd meegeteld.

In Assebroek en Sint-Kruis werden verschillende straten en pleintjes groener gemaakt. Onder anderen in de A.J. Witteryckstraat, op het pleintje in de Lopez Gallostraat, op het Gaston Roelandtsplein, in de Caroline Poppstraat, de Lorreinenhoek, Doornhut, Prinses Paolalaan, Petegemstraat, Malehoeklaan, Prins Leopoldstraat, Keizerstraat en Paalbos werden groenzones aangemaakt.

Groen park

“Bovendien hebben we op de voormalige site van De Lijn 3.000 m² aan verharding opgebroken. We plannen om hiervan een groen park voor de inwoners van Assebroek te maken,” kondigt Mercedes Van Volcem aan.

In Sint-Michiels kreeg het Stationsplein nog een extra groene invulling. Ook in de Witte Mereldreef, Legeweg en de Zandstraat/Noordveldstraat in Sint-Andries werd meer groen voorzien.

Het grootste project dat in het noorden van Brugge is de ontharding van 20.000 m² in de Site Knapen. Daarnaast werden zones in de Verse Vaartdijk in Koolkerke en de Ronsaardbekestraat, Riekstraat en Schoffelstraat in Sint-Jozef groener gemaakt. In Dudzele gaat het om de Amaat Vynckestraat, Sint-Lenardstraat, Zwaanhofstraat, Dorpsplein Dudzele, Burgemeester de Croesestraat, Kerselarenstraat en Stokerij. In Sint-Pieters werden de Karel Ledeganckstraat en Vaartstraat aangepakt.

BreekUit

Ontharden blijft in Brugge de focus, ook zo na het Vlaams Kampioenschap. “Deze legislatuur hebben we in Brugge in totaal al 47.000 m² onthard. Bij het begin van de legislatuur werden een aantal acties opgezet, waarbij we de Bruggelingen steunen en aanmoedigen bij het ontharden,” stelt Mercedes Van Volcem.

Via de actie BreekUit kunnen inwoners een premie van 10 euro krijgen per m² ontharding in hun voor- of achtertuin. Daarnaast fleurt de dienst openbaar domein verschillende voorgels op door gratis een gevelplantvakje aan te maken. Inwoners kunnen ook via de campagne “Ik wil een boom” een gratis boom aanvragen op het openbaar domein of in hun voortuin.

“De Bruggelingen zijn duidelijk enthousiast over het ontharden en groener maken van hun straat. Al meer dan 660 geveltuintjes werden aangevraagd en we hebben al meer dan 400 bomen aangeplant,” zegt Mercedes Van Volcem enthousiast. “Grijs wordt kleurrijk, hard wordt levendig.”

The post Brugge is Vlaams kampioen Tegelwippen: 370.000 tegels uitgebroken ter ontharding van het openbaar domein is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp”

In Oostrozebeke kijkt jong en oud uit naar de jaarlijkse Peloezefeesten op vrijdag 5 juli. Geen kermisattracties op het marktplein, maar gezellige plekjes op de zachte ondergrond van de ‘peloeze’ voor het gemeentehuis. Knusser kan het niet.
The post Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf 2 jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Meer nog: zij en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet

Lees meer »

Duizenden euro’s boete voor Gentse ondernemersfamilie die jarenlang krotten verhuurde in Evergem

Een bekende ondernemersfamilie in Gent is veroordeeld tot boetes van tienduizenden euro’s omdat ze jarenlang onbewoonbare woningen verhuurde in Evergem. In de huizen was er gevaar voor brand en elektrocutie, waren er zware vocht- en schimmelproblemen, en was er geen warm stromend water. Eerder, in eerste aanleg kregen ze zware boetes en ook een celstraf met uitstel. Het hof van

Lees meer »