Begraafplaats van een naaste vinden voortaan makkelijk: digitaal Geoloket wijst de weg in Gistel

Wie op zoek is naar de exacte begraafplaats van een kennis of familielid, kan voortaan het digitale Geoloket raadplegen. Dat kan thuis, maar ook door een QR-code te scannen aan de poorten van de begraafplaats.

Het Geoloket is een handige digitale toepassing waarmee je tal van interessante en nuttige adresjes op een interactieve kaart kan opzoeken. Denk aan glasbollen, AED-toestellen, speelpleinen of fietsoplaadpunten. Nu kan je via datzelfde Geoloket opzoeken wie waar begraven ligt op een van de vier begraafplaatsen in Gistel, Snaaskerke, Moere en Zevekote.

Rij en grafnummer

“Je kan zoeken op voor- en familienaam, geboorte- en overlijdensdatum. Als resultaat krijg je de gegevens van de overledenen en de exacte plaats van het graf, zoals de rij en het grafnummer. De toepassing is een koppeling van de plattegrond van de begraafplaatsen en de gedigitaliseerde gegevens van de dienst burgerzaken. Alle data werden manueel ingetikt”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD), bevoegd voor digitalisering.

“Je kan de info thuis aan de computer opzoeken, maar evengoed de QR-code scannen aan de ingang van de begraafplaatsen.”

Registerboek

Het digitale systeem komt naast het ouderwetse systeem van een registerboek dat op de begraafplaats ligt. “Met dat boek kunnen mensen handmatig een bepaald graf opzoeken. Dat boek blijft ook ter beschikking en kan nog altijd nuttig zijn voor wie digitaal minder handig is.”

Snel antwoord

Rest de vraag: waarom is deze vernuftige technologische databank nodig? “Wel, regelmatig krijg onze dienst burgerzaken de vraag van pakweg een kleinkind, verre familie of iemand die al even niet meer op de begraafplaats is geweest waar een bepaalde overledene nu precies ligt. Dit Geoloket biedt daar nu een snel antwoord op”, besluit Defreyne.

Je vindt alle info op www.gistel.be/begraafplaatsen of www.gistel.be/gistel-in-kaart. Wie een foutje of ontbrekende info opmerkt, mag dat laten weten door een mail te sturen naar [email protected].

The post Begraafplaats van een naaste vinden voortaan makkelijk: digitaal Geoloket wijst de weg in Gistel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK – Jonge bever gespot aan het Minnewater in Brugge

Er is een bever gespot aan het Minnewater in Brugge. Stijn Verstraete bemerkte het dier en maakte er een filmpje van. Een unicum? Volgens Kris Decleer van Natuurpunt breidt de beverpopulatie zich uit in Vlaanderen.
The post KIJK – Jonge bever gespot aan het Minnewater in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Man gewond door haaienaanval in westen van Australië

In het westen van Australië is een man gewond geraakt bij een aanval door een haai. Het slachtoffer werd plots aangevallen toen hij ‘s ochtends aan het speervissen was in de buurt van Coral Bay, op zo’n 1.100 kilometer ten noorden van Perth, meldt de Australische zender ABC.

Lees meer »

Folle et Fou kaapt een Europese titel moderne dans weg

In het Scheldetheater in Terneuzen vond het Europees kampioenschap dansen plaats. Als Belgisch kampioen moderne dans was de formatie MOMUS van de dansschool Folle et Fou van Meulebeke rechtstreeks geplaatst om hieraan deel te nemen.
The post Folle et Fou kaapt een Europese titel moderne dans weg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Miljoenen mensen getroffen en minstens 14 doden door overstromingen in India, Nepal en Bangladesh

De massale overstromingen die India, Nepal en Bangladesh teisteren, laten een spoor van vernieling achter. Miljoenen mensen zijn getroffen en in Nepal vielen al minstens 14 dodelijke slachtoffers. Overstromingen en aardverschuivingen komen wel vaker voor tijdens het moessonseizoen in het zuiden van Azië, maar experten wijzen erop dat de klimaatverandering het natuurgeweld de laatste jaren extremer heeft gemaakt.

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »