Alpaca Oracle huppelt opnieuw rond dankzij prothese: “Inslapen leek enige optie, maar beestje had zoveel levensvreugde”

Een schattig diertje met een plus! Geen betere manier om Oracle de alpaca te omschrijven. Nadat zijn voorste pootje moest worden geamputeerd, kreeg hij een prothese in de plaats. Een unicum in België en zelfs in Europa, zo blijkt. “Zijn levenslust is wat ons die beslissing liet nemen!”

Rampscenario

Met 80 zijn ze, de alpacas die rondhuppelen in fokkerij Flanders Alpacas in Geluwe, bij Wervik. Met witte, bruine en zelfs zwarte kleuren groeiden ze de afgelopen jaren uit tot ware lievelingen voor eender wie er voorbij komt. Toch is het vooral Oracle die met de nationale, zelfs internationale aandacht gaat lopen. De kleine knaap beschikt over een prothese, die zijn voorpoot moet gaan vervangen. De allereerste in Europa, zo blijkt. “Botontstekingen zijn niet ongewoon bij alpaca’s. Zo moesten we vorig jaar ook de achterpoot amputeren van een van onze merries en kreeg ook zij een prothese.”

Hanne Van de Winkel (41) runt samen met haar echtgenoot de fokkerij en vreesde voor het ergste toen Oracle ook een ontsteking kreeg. “Bij alpaca’s gaat nagenoeg het volledige gewicht op de voorpoten dus wanneer die gaan ontsteken, krijg je met een rampscenario te maken. Zowat alles werd geprobeerd om Oracle erdoor te krijgen, maar de medicatie sloeg niet aan. Op zo een momenten lijkt ‘inslapen’ de enige optie. Maar het beestje had zoveel levensvreugde dat we zowat alle registers wilden opentrekken.”

Enige in Europa

Het koppel kwam op die manier terecht bij Pet Orthopedics uit Nijlen. “De voorpoot van Oracle werd geamputeerd en die mensen slaagden erin een prothese te maken voor het diertje”, klinkt het opgelucht.

“Protheses voor alpaca’s zijn niet heel uitzonderlijk, aan de voorpoten dan weer wel. We kunnen zelfs zeggen dat Oracle zowat de enige in Europa moet zijn. Het is ook een prothese die is aangepast voor de groei. Het kan dus aangepast worden naar zijn evolutie, waardoor we niet iedere keer een nieuwe gaan moeten laten maken. Is het een dure optie geweest? Natuurlijk, maar we zijn vooral blij dat Oracle nu volop gaat kunnen genieten van het leven. En ergens is het ook geruststellend te weten dat we die stap hebben genomen. Iemand moet ooit de eerste zijn en als er nu ergens nog alpaca’s met dezelfde aandoening te maken hebben? Dan kunnen die zich ook beroepen op een prothese.”

The post Alpaca Oracle huppelt opnieuw rond dankzij prothese: “Inslapen leek enige optie, maar beestje had zoveel levensvreugde” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Boezinge op z’n zondags leidt je langs bijzondere plekjes

Op zondagnamiddag 30 juni kun je Boezinge op z’n Zondags beleven. Wandel 4 of 7 km en geniet tussendoor van allerlei animatie. Of vaar met de kajak of waag je aan het suppen. Fietsers verkennen de omgeving langs 19 km autoluwe paden. Vanaf 16.30 uur strijkt Streekgenot neer met muziek op het Katspel in Boezinge en is
The post

Lees meer »

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »