Rode diesel en drie kilo illegale tabak kunnen zeventiger uit Staden fikse celstraf opleveren

Een 70-jarige man uit Staden moet zich voor de Brugse strafrechtbank verantwoorden voor gesjoemel met tabak en rode diesel.

Op 7 juli vorig jaar doorzocht de politie de woning en opslagloods van D.D. in Staden. Naast enkele verboden wapens en munitie werd in de loods ook drie kilogram tabak zonder fiscale zegels aangetroffen. “Er lagen ook jerrycans met resten van rode diesel, die de beklaagde gebruikte om de brandstoftank van zijn personenwagen te vullen”, verduidelijkte de raadsman van Douane en Accijnzen.

De zeventiger bleek niet aan zijn proefstuk toe want in 1996 werd hij al eens veroordeeld voor illegaal gebruik van rode diesel, die onder een lager accijnstarief valt en enkel getankt mag worden in voertuigen die niet bestemd zijn voor de openbare weg. In november 2022 kreeg D. vier maanden cel met uitstel voor tabak zonder fiscale zegels.

Voor de nieuwe inbreuken riskeert de man vier maanden tot vijf jaar cel en tot ruim 11.000 euro boete voor de tabak. Voor het gesjoemel met de rode diesel hangt hem nog eens 1.000 tot 10.000 euro boete boven het hoofd.

Volgens de verdediging gebruikte D. de rode diesel uit financiële noodzaak. “Die drie kilo tabak lag bij een huiszoeking in juli 2021 al in zijn garage, maar enkel de negen kilo die in zijn woning lag werd toen in beslag genomen”, aldus meester Rik Demeyer, die vroeg om voor de tabak geen straf meer op te leggen.

Eind november 2022 kreeg D.D. ook al eens vijftien maanden cel, waarvan vijf met uitstel, voor illegale wapenhandel. Bij de huiszoeking in juli 2021 werden immers ook alarmpistolen, pepperspray, tasers en een grendelgeweer aangetroffen. In hetzelfde dossier kreeg een gepensioneerde landbouwer uit Roeselare een jaar cel, waarvan de helft effectief.

In het huidige dossier volgt de uitspraak op 13 december. (AFr)

The post Rode diesel en drie kilo illegale tabak kunnen zeventiger uit Staden fikse celstraf opleveren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Aan het geel heb ik niet gedacht”: Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar Galibier, maar onze landgenoot ziet ploeggenoot uitvallen

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »