Pieterjan scoort met twee populaire podcasts bij Play4: “We zijn de kanariepietjes in de mijnen van de media”

Podcasts zijn populairder dan ooit, dat bewijst ook de tweede editie van het Podcastfestival in Oostende komend weekend. Bruggeling Pieterjan Marchand (30) kan er eveneens van meespreken. Hij is een van de sterkhouders achter de veel beluisterde podcasts ‘Achter De Schermen’ en ‘De Slimste Mens: The Morning After’. “Het is niet simpel om jezelf altijd her uit te vinden.”

In de lijst van de meest populaire podcasts in Vlaanderen vinden we hoog bovenaan zowel Achter De Schermen als De Slimste Mens: The Morning After. In die eerste fileert Pieterjan met zijn compagnon de route, Jeff Bronder, de afgelopen week in medialand. Dat doen ze samen met twee bekende gasten. In De Slimste Mens: The Morning After doet Pieterjan het alleen en praat hij elke ochtend met de afvaller van De Slimste Mens ter Wereld. Het betekent evenwel niet dat er een tweespalt is bij het goed geoliede duo, hier werkt Jeff immers… achter de schermen. Euh, kan iedereen nog volgen?

Enfin, een paar jaar geleden was Pieterjan voornamelijk copywriter bij SBS en maakte hij onder meer trailers voor De Slimste Mens en De Mol. Het was daar dat hij Jeff Bronder leerde kennen en het idee ontstond om een eigen YouTube-kanaal op te richten. Met Supercontent gingen ze viraal, gaande van het Marc Van Ranst-lied (goed voor anderhalf miljoen views, red.) tot een quiz met K3 in een kippenhok. En kak. Heel veel kak.

Kinderschoenen

“Dit is wel iets serieuzer, ja”, grijnst Pieterjan. “Waar we met Supercontent op een jonger publiek mikten, wilden we gaandeweg iets maken voor een volwassener publiek, zonder dat het al te serieus wordt.” Pieterjan en co hebben inderdaad diezelfde rock ’n roll-mentaliteit als de onderburen van De Ideale Wereld. “Al hebben we ons eerlijkheidshalve laten inspireren door de Nederlandse podcast Mediameiden (waarin Tamar Bot en Fanny van de Reijt ook het medialandschap doorploegen, red.). In Nederland staan ze overigens al een pak verder op vlak van podcasts maken. Bij ons staat dat nog eerder in de kinderschoenen.”

Jeff Bronder en Pieterjan Marchand vormen een gouden duo, zowel voor als achter de schermen. © Play4

Wat niet helpt is dat er nog altijd geen deftig verdienmodel is voor podcasts. Daarvoor moet je eerst een publiek opbouwen, wat tijd en dus ook geld vraagt. “Het is wel fijn dat de zender ons die ruimte geeft. Met Patiënt Pedro hadden ze bij Play4 al een populaire podcast, maar wat wij doen is iets helemaal anders. Wij zijn zowat de kanariepietjes in de mijnen van de media. Maar het is een fijne positie om in te zitten. We groeien organisch, zelfs al zit Supercontent even in de koelkast. We vinden het zelf nog altijd plezant. Dat is voor ons wel een bepalende factor. Al is het ook best lastig om jezelf altijd heruit te vinden. Voor dit tweede seizoen doen we dat door uit te pakken met een special (vorige woensdag stond Kulderzipken centraal, red.). Dat zijn fijne dingen om te doen. Maar het is niet zo dat er op lange termijn een groot plan achter zit of zo. Natuurlijk denken we al aan 2024, maar we weten ook niet hoeveel seizoenen Achter De Schermen nog kan meedraaien. Ik had in elk geval zo’n anderhalf jaar geleden niet kunnen denken dat ik vandaag een podcastproducer zou zijn. We zien wel wat de toekomst brengt. Als we een leuk idee hebben, leggen we dat voor. Maar of we dit succes verwacht hadden? (denkt na) Goh, het is eerder iets waar we vooral op hoopten. Maar we kunnen het ook relativeren. Achter De Schermen is vooral populair bij mensen uit de media, merken we.”

West-Vlaamse charme

Met een sporadische passage op tv en de gefilmde versies van de podcasts mogen Pieterjan en Jeff zich ook stilaan officiële schermgezichten noemen. “Zelf in beeld komen is eigenlijk onze ambitie niet”, klinkt het alweer bescheiden. “Jeff en ik zijn het gewoon om vooral achter de schermen te werken. We voelen ons ook goed in die rol. Wij maken simpelweg dingen die we leuk vinden en waar we spelenderwijs een publiek mee bereiken.” En daarbij steekt Pieterjan zijn West-Vlaams dialect nooit helemaal ver weg. “Net als het Aalsters van Jeff overigens. De tijd is voorbij dat je Algemeen Nederlands moést praten. Het is niet iets wat ik bewust doe, alhoewel ik thuis nooit echt plat West-Vlaams praatte, maar ik steek het ook niet weg. Het draagt ook deels bij aan die onnozeliteit of charme. We zijn gewoon maar wie we zijn.”

Als we vragen wie Pieterjan nog graag ziet langskomen in Achter De Schermen, hoeft hij niet lang na te denken. “Er staan best nog wel wat mensen op ons verlanglijstje, niet in het minst de topgezichten bij VRT en VTM. Maar die gasten naar hier krijgen, ligt in de mediawereld blijkbaar nog altijd gevoelig. Voorlopig zijn het dus eerder onbereikbare parels.”

‘Achter De Schermen’ (elke woensdag) en ‘De Slimste Mens: The Morning After’ (van maandag tot donderdag) zijn te volgen via verschillende podcastkanalen zoals Spotify, en ook online via YouTube en GoPlay.

Podcasts boven in Oostende

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 november vindt in Kursaal Oostende de tweede editie plaats van DS Podcastfestival. Daarbij nodigen ze tal van kleppers uit, gaande van Audiocollectief Schik tot de Nerdland Podcast. Hoewel Achter De Schermen en De Slimste Mens: The Morning After niet aanwezig zijn, is er gelukkig wel nog ander West-Vlaams talent te beluisteren. Zo komt Brihang langs op de cultuurpodcast Radar, terwijl Oostende Bonsoir zijn kompaan Zwangere Guy over de vloer krijgt. Nog meer Oostende krijgen we in Oostende, Argentinië, waarbij podcastmaker Eva Moeraert naar Zuid-Amerika trok waar ze de stad Ostende bezocht, dat een eigen pier en Thermae Palace had. Leuk detail: in een ander hotel, in het Argentijnse Ostende, schreef Antoine de Saint-Exupéry het sprookje Le Petit Prince.

Info: www.dspodcastfestival.be.

The post Pieterjan scoort met twee populaire podcasts bij Play4: “We zijn de kanariepietjes in de mijnen van de media” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar”

Het Engelpark in Ichtegem opende eind juni voor het vijfde jaar op rij officieel de deuren. Wat in 2020 begon als een gedurfd kleinschalig project is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het zomeraanbod voor kinderen.
The post Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar” appeared first

Lees meer »

Conceptstore Boutique Ensemble opent de deuren in Brugge: “Unieke ontwerpen gemaakt vol passie en vakmanschap”

In de Noordzandstraat 77 in het centrum van Brugge opende conceptstore Boutique Ensemble de deuren. Onder impuls van een groepje Loppemse ondernemers vind je er de producten van 21 creatievelingen: van kaartjes en kaarsen tot keramiek, zwangerschapskledij en juwelen.
The post Conceptstore Boutique Ensemble opent de deuren in Brugge: “Unieke ontwerpen gemaakt vol passie en vakmanschap” appeared first on

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »