Personeelstekort? Kortrijk verbindt horeca met internationale studenten

Dankzij een nieuw initiatief van Stad Kortrijk, in samenwerking met VIVES en Howest, kunnen kandidaat-studenten zich opgeven om in de horeca te werken. “Ere wie ere toekomt, Charlotte Vanfleteren van Parazaar gaf ons het idee”, zegt Wouter Allijns, schepen van Economie.

In een samenwerking tussen Stad Kortrijk, Howest en Hogeschool VIVES wordt een nieuwe actie gelanceerd die horecaondernemingen verbindt met de internationale studenten van Kortrijk. “Charlotte Vanfleteren van Parazaar had ons gecontacteerd. Net zoals vele horecazaken kampen ook zij met een personeelstekort. Er is een dringende behoefte aan extra helpende handen. Stad Kortrijk besloot om het potentieel van internationale studenten te benutten en hen aan te moedigen om een actieve rol te spelen in de lokale gemeenschap”, aldus Allijns. In studentenstad Gent zou het concept nog niet bestaan.

“Hiermee zetten we ook in op de braingain. Dit zijn studenten die mogelijks blijven plakken” – Wouter Allijns

“Het initiatief is een win-winsituatie voor zowel de horecasector als onze internationale studenten. Het biedt lokale ondernemers de mogelijkheid om hun teams aan te vullen met gemotiveerde en enthousiaste jonge mensen, terwijl internationale studenten waardevolle werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen in hun nieuwe thuisstad. Hiermee zetten we ook in op de braingain. Dit zijn studenten die mogelijks blijven plakken”, zegt Allijns.

“We hadden dringend nood aan personeel. De laatste tijd is het moeilijk om studenten of flexi’s te vinden” – Anne Marie Sanchez

Intussen hebben 25 horecaondernemingen en 85 kandidaat-studenten zich aangemeld. Zo ging Artjom Tsernozjomov van Estland, student DAE bij Howest, dit weekend aan de slag bij Bodeguita Del Media in de Stationsstraat 9. “Hij had nog geen horeca-ervaring, maar Artjom leert snel bij. Voorlopig hebben we hem voor enkele dagen ingeschreven als try-out. Vanaf december zal hij frequenter bij ons werken aan de hand van zijn beschikbaarheden”, vertelt Anne Marie Sanchez. “We hadden dringend nood aan personeel. De laatste tijd is het moeilijk om studenten of flexi’s te vinden. Ik heb de indruk dat de mentaliteit veranderd is sinds corona. Mensen hebben minder zin om te werken in de horeca.”

“Iets bijverdienen hoort integraal bij studeren in het buitenland en is de ideale gelegenheid om te integreren” – Kelly Detavernier

Kortrijk trekt steeds meer internationale studenten aan dankzij het diverse aanbod aan kwaliteitsvolle opleidingen in onze stad. “Voor die studenten is Kortrijk even hun thuis, waar ze kunnen leren, leven en ook werken. Iets bijverdienen hoort integraal bij studeren in het buitenland en is de ideale gelegenheid om te integreren. We zijn trots om ieder potentieel te benutten en zo ook de horecasector te helpen”, zegt Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs.

Geïnteresseerde studenten en horecazaken kunnen zich aanmelden via www.kortrijk.be/internationals-horeca of door te mailen naar [email protected].

The post Personeelstekort? Kortrijk verbindt horeca met internationale studenten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oude boerderij in Merchtem gaat in vlammen op

In de Peisegemstraat in Merchtem is gisteravond een oude boerderij uitgebrand. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. Bij de brand kwam erg veel rook vrij. Mensen in de buurt kregen dan ook de raad om ramen en deuren dicht te houden.

Lees meer »

Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen

In deze zomerreeks stappen we elke week binnen bij een bekend West-Vlaams hotel. Starten doen we met Ariane Hotel in de Westhoek, met een hartelijke ontvangst van Natasja Feliers (50). Een onwaarschijnlijk verhaal van tegenslag, geluk en… douchegordijnen.
The post Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Forse daling afval op voorjaarsfestivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt donderdag uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter”, klinkt het.

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

“Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het EK voor telegeleid wagen

Roeselare Sinds vijf jaar racet Racing Club Roeselare met telegeleide wagens op het gloednieuwe circuit op het einde van de Kachtemsestraat, pal langs de E403. Eind augustus organiseren ze het EK, komend weekend komt een internationaal gezelschap kennismaken met het circuit. Een kijkje gaan nemen is gratis.
The post “Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het

Lees meer »

Liveblog formatie – Waalse regering “idealiter gevormd voor 16 juli”, wanneer Di Rupo naar Europa vertrekt

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn de onderhandelingen voor een nieuwe regering aan de gang. In Wallonië hoopt Les Engagés te landen voor 16 juli zodat geen interim-minister-president moet worden aangesteld. Ontslagnemend Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt dan de eed af in het Europees Parlement. Volg de formatie en het politieke nieuws op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »