Na dodelijke ongevallen worden vier kruispunten aan de Gentpoort in Brugge eindelijk heringericht

Vier kruispunten aan de Gentpoort in Brugge worden tegen eind 2025 heringericht. Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer zorgt op dit ‘zwart punt’, waar al meerdere dodelijke ongevallen gebeurden, voor veilige, conflictvrije oversteekplaatsen voor fietsers. Het is een zeer complexe herinrichting van vier drukke kruispunten.

Woensdag hield het Agentschap een druk bijgewoonde infomarkt in de nabijgelegen Magdalenakerk. De onveiligheid op en rond de Gentpoort leeft bij de Bruggelingen. Voor deze ingrijpende werken die Wegen en Verkeer samen met de stad Brugge en met watermaatschappij Farys wil realiseren is er een omgevingsvergunning nodig. Die hoopt het Agentschap in de loop van 2024 te krijgen, tenzij bezwaarschriften tijdens het openbaar onderzoek voor vertraging zorgen.

Op maat

In het verleden gebeurden er vele ongevallen, met vooral rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer en overstekende fietsers en wandelaars. Daarom komt de herinrichting er op maat van fietsers. Het gaat om een zeer complex project, omdat de vier kruispunten aansluiten op veel straten en veel verkeer te slikken krijgen. Bovendien moeten de rioleringen, de nutsleidingen, de verkeerslichten, het fietspad en het Zuidervaartje aangepast worden.

De Generaal Lemanlaan wordt een eenrichtingsstraat voor auto’s tussen de Nijverheidsstraat en de Brugse Ring. Fietsers krijgen een aparte, volledig conflictvrije groenfase aan de oversteekplaatsen met de Ring, de Daverlo- en de Nijverheidsstraat. Op de Brugse ring verdwijnt het fietspad tussen de ‘kleine’ General Lemanlaan en de Generaal Lemanlaan, er zal via de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan moeten gefietst worden.

Boven het Zuidervaartje komt er een ruim opstelvak voor fietsers, zodat zij tijdens de aparte groenfase vlot kunnen oversteken naar de binnenstad. De Nijverheidsstraat wordt ook een eenrichtingsstraat voor auto’s tussen de Blekerijstraat en de Generaal Lemanlaan. Zo is er geen conflict meer mogelijk tussen fietsers richting Gentpoort en rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer naar de Nijverheidsstraat.

Conflictvrij

Voor fietsers die vanuit de Gentpoortstraat staduitwaarts de Ring willen oversteken, blijft er een opstelstrook, maar er komt voor hen ook een conflictvrije groenfase.

Voorbereidend aan de wegenwerken wordt er een gescheiden riolering aangelegd in de Generaal Lemanlaan, de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan en de Nijverheidsstraat. In het voorjaar van 2024 zal Wegen en Verkeer een omgevingsvergunning aanvragen. Indien de procedures vlot verlopen, kunnen de voorbereidende werken eind 2024 van start gaan. In het voorjaar van 2025 vangt de herinrichting van de Gentpoort aan. Die werken zullen in fasen verlopen en een jaar duren.

The post Na dodelijke ongevallen worden vier kruispunten aan de Gentpoort in Brugge eindelijk heringericht is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge

Buurtbewoners zijn bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw procedures gestart tegen het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat meldt Focus-WTV. Het is niet duidelijk hoeveel vertraging deze nieuwe demarche kan veroorzaken.
The post Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Einde van damesvoetbal in Merkem, A-ploeg verhuist naar Oostende

Nadat eerder al bekendraakte dat de eerste ploeg van KSV Diksmuide vanaf volgend seizoen in Oostende gaat voetballen onder de naam KV Diksmuide-Oostende maken ook de dames nu dezelfde verhuis. De eerste ploeg speelt volgend seizoen zijn thuismatchen in het Albertpark, de B- en C-ploeg in Diksmuide. Zo komt er een einde aan damesvoetbal in Merkem.
The post Einde

Lees meer »

Spectaculaire beelden: waterhoos te zien in Blankenberge

Wie woensdagochtend in Blankenberge vertoefde, kreeg spectaculaire beelden te zien. Een waterhoos boven de zee was van ver zichtbaar. Een atypisch zicht, al lijkt het natuurfenomeen wel vaker voor te komen. “De schade bij een waterhoos is niet te vergelijken als bij een tornado of wervelwind”, zegt weeranalist Nicolas Roose van weerdienst MeteoSupport, de overkoepelende naam voor NoodweerBenelux en Weerflash.<br

Lees meer »

Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie

Op vrijdag 19 juli staat het Ardooise Waterbekfestival op de kalender. Hoofdact is Regi Live. Ook Get Ready en Maksim prijken op de affiche. Ardooienaar Dennis Cartier zorgt voor een stomende afterparty. Verder staan er foodtrucks en kinderanimatie op het menu.
The post Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »

De bijzondere relatie tussen opa Albert en oma Paola met hun 12 kleinkinderen: ze houden van het feestbeest én de nerd

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »