Na controle in Oostende: kapitein vissersschip hoeft niet naar cel voor gesjoemel met taksvrije sigaretten

Een 34-jarige Nederlander heeft voor de Brugse rechtbank vier maanden celstraf met uitstel gekregen voor gesjoemel met taksvrije sigaretten. De douane hoopte bij een controle op zijn vissersboot 40.400 sigaretten aan te treffen, maar die bleken verdwenen. De kapitein had daar een weinig geloofwaardige verklaring voor.

Omdat het vissersschip Hillie geregeld kort uitvoer zonder dat te melden, besloot Douane en Accijnzen op 3 mei 2021 in het holst van de nacht tot controle over te gaan in Oostende. De douaniers hoopten er een lading van 40.400 taksvrije sigaretten aan te treffen, maar die bleken verdwenen. De Nederlandse kapitein A.D. (34) verklaarde dat de sigaretten nog in een busje aan land staken.

Een drietal dagen later paste D. zijn verklaring aan. “We hebben de hele voorraad zelf opgerookt”, beweerde hij. De advocaat van Douane en Accijnzen noemde dit totaal ongeloofwaardig. “Dit zou betekenen dat vijf bemanningsleden op vier dagen tijd dag en nacht 1,4 sigaretten per minuut zouden hebben gerookt”, pleitte meester Peter Naert. “Nochtans was er maar één roker aan boord. Het ging duidelijk om een clandestien handeltje.”

Vissersboten die buiten de territoriale wateren varen, mogen voor de bemanning taksvrije goederen, zoals sigaretten, aankopen. Die moeten evenwel in een verzegelde kast aan boord worden opgeslagen. Pas buiten de territoriale wateren, mag die kast worden opengemaakt.

A.D. kwam niet opdagen voor de pleidooien maar was er woensdag wél bij voor de uitspraak. Naast vier maanden celstraf met uitstel kreeg hij ook een geldboete van 55.200 euro opgelegd, waarvan 5.200 euro effectief. De kapitein uit Urk moet ook 11.000 euro ontdoken accijnzen en een verbeurdverklaring 10.000 euro betalen. “Ik ben het daar niet mee eens”, maakte hij de nodige misbaar.

De Zeebrugse rederij en de vennootschap riskeerden boetes tot 220.000 euro, maar werden vrijgesproken. (AFr)

The post Na controle in Oostende: kapitein vissersschip hoeft niet naar cel voor gesjoemel met taksvrije sigaretten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan

Juf Trui Deseure nam deze week afscheid van haar leerlingen, collega’s en ouders en gaat met pensioen. In GO-basisschool De Plataan in de Mandellaan in Roeselare wordt Trui omschreven als dé juf van het eerste leerjaar.
The post Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Boer Glenn vervangt hertenboer in ‘Boer zkt vrouw’: “Ik ben niet van plan om als oude papa aan de schoolpoort te staan”

Dat het leven meer is dan werken alleen beseft Glenn Driesen (32) meer dan ooit sinds hij zijn beide ouders moest afgeven. De jonge veeboer uit Weelde zoekt in het komende ‘Boer zkt vrouw’-seizoen dan ook een vrouw die ambitieus en actief is, maar ook kan genieten van het leven. “Je krijgt me niet makkelijk klein, maar toen ik mijn

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »