Stad Kortrijk verwerft 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan

Stad Kortrijk heeft een nieuwe horde genomen in de realisatie van de Groene Verbinding. Met dat prestigeproject wil de stadscoalitie Heule en Bissegem verbinden met het stadscentrum. Het legt nu 682.000 euro op tafel voor de aankoop van 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan, tussen huisnummers 82 en 94. Op termijn moet die lap grond via een fiets- en wandelpad verbonden worden met de Zuidstraat en Wembley. De gemeenteraad moet volgende week wel nog haar fiat geven.

De Groene Verbinding is het absolute paradepaardje van de stadscoalitie. Het wil enerzijds de Warande via Heule-Watermolen verbinden met het Astridpark, anderzijds wil het ook stadsgroen Ghellinck in Bissegem via de Zuidstraat en Guido Gezellelaan verbinden met sportpark Wembley om opnieuw uit te komen in datzelfde Astridpark, dicht bij het stadscentrum. Dat alles met metersbrede verlichte wandel- en fietspaden en stadsparken.

Op papier oogt dat mooi en Kortrijkzanen kunnen de plannen wel pruimen, maar er hoeven heel wat gronden aangekocht te worden van verschillende eigenaars. Stad Kortrijk heeft daarin nu een belangrijke stap gezet met de aankoop van 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan, tussen huisnummers 82 en 94. “De aankoop van deze gronden kadert in de realisatie van de Groene Verbinding tussen stadsgroen Ghellinck in Bissegem en De Warande in Heule. De inrichting van dit perceel van 4.725 vierkante meter is voor de volgende bestuursperiode, maar we denken daarbij aan een buurtparking, een garageweg voor de huizen in de Guido Gezellelaan en nieuwe lokalen voor Chiro Stine,” legt schepen van stadsvernieuwing Wout Maddens (Team Burgemeester) uit.

Allereerst wordt er verder werk gemaakt van het stuk tussen de Zuidstraat en Guido Gezellelaan. De oversteek krijgt een fietspad van vier meter breed, een wandelpad van twee meter breed en nog wat extra groene speelruimte. “Het openbaar onderzoek is afgerond en de aanvraag voor de omgevingsvergunning is lopend. Vermoedelijk kunnen deze werken starten halfweg 2024,” Maddens.

Buurtparking

Met de aankoop komt er ook op de korte termijn een oplossing voor de parkeerproblematiek in de Guido Gezellelaan. “Deze aankoop kan al op korte termijn kansen bieden voor de buurt. Zo kunnen we mogelijks met een buurtparking de immens hoge parkeerdruk in de Guido Gezellelaan wegwerken”, vertelt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. Om vanuit de Guido Gezellelaan de doorsteek te maken, moet een tunnel gebouwd worden onder de spoorweg. De onderhandelingen met Infrabel daarover lopen intussen.

De aankoopkost van deze grond bedraagt 682.000 euro voor een oppervlakte van 4.725 vierkante meter, al moet de aankoop eerst nog passeren langs de gemeenteraad van aankomende maandag . Het onderzoek voor de concrete invulling van de gronden is zaak voor de volgende bestuursperiode. Tijdens het studietraject, dat in 2024 van start gaat, worden buurtbewoners verder geïnformeerd en betrokken in de verdere plannen. (JF)

Een voorstelling van de Groene Verbinding. © GF

The post Stad Kortrijk verwerft 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde 1833 in Sint-Andries heeft met Dominique Strypsteen (66) haar dertigste Koning van de Jachtfeesten aangesteld. Dominique schoot zijn eerste pijlen al op zijn 15de, en stoomt nu zelf een nieuwe generatie klaar. “Boogschieten blijft een van de leukste hobby’s ter wereld.”
The post Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten”

Jordy Van Hoornick (29) is zelfstandig uitbater van twee Bristol-winkels. Nu het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd, zag Jordy zich genoodzaakt zijn medewerkers af te danken. “We weten gewoon niet waar we aan toe zijn”, opent Jordy zijn klaagzang.
The post Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten” appeared

Lees meer »

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse studente geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand: “Geen idee waar wij nu moeten slapen”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Carl Devos over de ongewone formatie: “Dat de premierkwestie zich nu al stelt, onderstreept dat”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof zijn honderden bestormers van Capitool ten onrechte aangeklaagd voor ‘belemmering’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld in het voordeel van de voormalige politieagent Joseph Fischer, die betrokken was bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens het Hof hebben federale aanklagers honderden bestormers van het Capitool ten onrechte aangeklaagd voor obstructie of ‘belemmering’. Volgens het Openbaar Ministerie zal het oordeel de straffen van de bestormers niet ongedaan maken,

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »

Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst en Lo-Reninge op te ruimen

De brandweer van Houthulst en Lo-Reninge waren donderdag liefst vijf uren in de weer om een 15 kilometer lang oliespoor op te ruimen. Dat liep van Houthulst tot voorbij Reninge. “We hadden heel wat werk om alles op te ruimen”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser.
The post Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »