Kwade huurder steekt appartement in brand ‘als wraak op gierige huisbaas’: twee jaar cel met uitstel

Een 37-jarige man uit Koksijde heeft in de rechtbank van Veurne twee jaar cel met uitstel gekregen wegens brandstichting. De man stak als huurder zijn eigen flatgebouw in brand omdat hij wraak wou nemen op zijn huisbaas. “Hij liet me wonen in een vervallen en leegstaand gebouw en was te gierig om water en elektriciteit aan te sluiten”, verklaarde de man. Hij krijgt nu een verbod om zich nog rond het gebouw te begeven.

De brand dateert van zaterdag 6 mei van dit jaar rond 17.45 uur in de namiddag. De hulpdiensten kregen toen melding van een uitslaande brand in een pand langs de Koninklijke Baan in Koksijde. Het ging om een leegstaand flatgebouw waar vroeger beneden een restaurant was gevestigd. Bij aankomst trof de brandweer een kleine brandhaard aan ter hoogte van de elektriciteitskast maar alles was snel geblust en de schade bleef beperkt.

Zélf brandweer gebeld

“Het werd meteen duidelijk dat de brand aangestoken was, met brandversnellers”, sprak de procureur. “En de deskundige oordeelde zelfs dat de dader het in scène zette alsof het zou lijken op een brand aan de elektriciteitskast. Gelukkig zette de brand zich niet door. Opvallend is dat de aangekomen politie H.M. meteen konden oppakken én konden achterhalen dat hij het zelf was die de hulpdiensten had gebeld vanuit het café ernaast. Hij meldde daarbij zelf dat hij niet zeker wist of er nog iemand aanwezig was in het pand en dus voorzien wij een verzwarende omstandigheid van het vermoeden van menselijke aanwezigheid. De man verklaarde te handelen uit wraak op de huisbaas.”

Wraak op huisbaas

Advocaat Gregory Everaert gaf meer toelichting bij de vreemde feiten. “Hij deed het uit wraak op zijn huisbaas. Die verklaarde dat H.M. er uit ‘menslievendheid’ een nacht mocht verblijven maar de waarheid is dat hij er twee maanden woonde. In een oud, vervallen en leegstaand gebouw waar niet eens water of elektriciteit was. Hij sloot er mijn cliënt zelfs meermaals enkele dagen op, omdat hij geen sleutel gaf. Telkens beloofde de huisbaas dat hij H.M. zou helpen en hem tenminste stroom zou geven maar dat deed hij niet. Toen de huisbaas zich eens liet ontvallen ‘dat hij de boel in brand zou steken om geld te trekken van de verzekering’ besloot H.M. dat uit frustratie dan maar zelf te doen. Zij het heel amateuristisch met wat benzine en lucifers. Dat hij had moeten weten dat er misschien nog mensen waren is compleet onzin. Hij woonde er immers alleen en het was leegstaand en vervallen.” De rechter legde hem nu twee jaar cel met uitstel onder voorwaarden op. Zo mag hij zich niet meer in de buurt van het flatgebouw vertonen. (JH)

The post Kwade huurder steekt appartement in brand ‘als wraak op gierige huisbaas’: twee jaar cel met uitstel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“De Romeo’s mochten alles, wij moesten exclusief werken voor de soap”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Meer dan 200 kandidaten trekken zich terug na Franse verkiezingen om absolute meerderheid radicaal-rechts te verhinderen

Ruim 200 kandidaten bij de Franse parlementsverkiezingen trekken zich terug. Het gaat vooral om politici van het linkse blok Front Populaire en het Ensemble van president Macron. Ze hopen zo het radicaal-rechtse Rassemblement Nationale van Marine Le Pen en Jordan Bardella te blokkeren. Daarmee moet het grote schrikbeeld voorkomen worden: een absolute meerderheid voor radicaal-rechts in het parlement en een

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Omstreden beslissing Amerikaanse Hooggerechtshof zet ontelbaar aantal regels over milieu en gezondheid op de helling

Een controversiële beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof beperkt de macht van federale agentschappen zoals het Milieuagentschap en verschuift die naar het Congres en de rechtbanken. Een ontelbaar aantal Amerikaanse regels over milieu, klimaat, gezondheid en veiligheid wordt zo op de helling gezet. "Een overwinning van de gewone man tegen de bureaucratie", juichen voorstanders de beslissing van het Hof toe.

Lees meer »

Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.
The post Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter keert terug naar Tenerife nu drie buren van Marc (71) en Laura (67) zijn opgepakt:“Ze voelde dat het die avond zou mislopen”

Was een gebrek aan geld het motief voor de moord? In het kustdorp Callao Salvaje op Tenerife twijfelen ze er niet aan: de drie verdachten – zij woonden op een boogscheut van elkaar – zaten financieel aan de grond. Het geld dachten ze bij Marc en Laura te vinden. Onze reporter trok opnieuw naar Tenerife en sprak er voor het

Lees meer »

Kijk op 6 juli LIVE naar Club Brugge-AEK Athene (14u), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang, live bekijken. De eerstvolgende match is op 6 juli. Dan speelt Club op het Belfius Basecamp tegen het Griekse AEK Athene. Die match kan u vanaf 14u live bekijken.

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »