Gletsjers Groenland smelten sneller dan gedacht: genoeg om zeespiegel twee meter te laten stijgen

De gletsjers in het noorden van Groenland smelten sneller dan gedacht. Onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications dat de ijsplaten daar sinds 1978 meer dan een derde van hun volume hebben verloren. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor het niveau van de zeespiegel.

Meer krantenkoppen in België

Minstens 21 doden bij Israëlische luchtaanval op moskee in Gazastrook

Bij een Israëlische aanval op een moskee in de Gazastrook zijn zondag minstens 21 doden gevallen. Dat meldt de civiele bescherming in de Gazastrook zondag. Er zouden ook tientallen gewonden zijn. Het Israëlische leger bevestigde dat het een luchtaanval had uitgevoerd op een moskee, die zou dienstdoen als commandocentrum van Hamas.

Lees meer »

Iraanse ayatollah Ali Khamenei preekt voor het eerst in vijf jaar tijdens vrijdaggebed: “Onze vijand wil wig drijven tussen alle moslims”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »

Burgemeester Gwendolyn Rutten niet bang voor afrekening na stoelendans tussen Aarschot en Brussel: “Voel me sterker dan 6 jaar geleden”

Voormalig Open VLD-voorzitter en burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten trekt zelfzeker naar de lokale verkiezingen. "Ik voel me vandaag sterker dan 6 jaar geleden", zegt ze tijdens een lokaal lijsttrekkersdebat. Eind 2023 keerde Rutten de nationale politiek de rug toe om zich volledig op het burgemeesterschap te werpen, maar een maand later trok ze alsnog terug naar Brussel als minister.

Lees meer »

Wout Meese is de talentrijke tweede doelman van Royal Knokke FC (1e nationale): “Geduld, maar soms kriebelt het”

Een enorme massa was komen opdagen voor het duel tussen middenmoter Knokke en medeleider Hasselt. De puntendeling is een opsteker van formaat voor lokale coach Jannes Tant, die opnieuw kon rekenen op de herstelde kapitein Ruben Vanraefelghem maar nog steeds de gekwetste Lucas Prudhomme mist. Nieuwkomer Stan Braem mocht debuteren in de spits.
The post Wout Meese is de

Lees meer »

Vlaams minister-president Matthias Diependaele: “Ik wil niet saai en grijs zijn, maar wil de Vlaming echt show en spektakel?”

Saai? Grijs? Matthias Diependaele (N-VA) wil die vooroordelen over zichzelf de wereld uit helpen. “Dat ben ik niet. Maar ik wil wel degelijkheid uitstralen. Want wil de Vlaming echt show en spektakel van politici?” Zijn goed voornemen als kersvers minister-president: niet weglopen van camera’s of uit ramen klauteren. “Ik ga aan de Vlamingen uitleggen waarom we moeilijke beslissingen nemen.”

Lees meer »