Werkstraf voor Bruggelinge die rekening ter beschikking stelde voor oplichting met valse leningen

Een vrouw uit Brugge en een vrouw uit Denderleeuw hebben respectievelijk 80 en 60 uur werkstraf gekregen voor hun aandeel in oplichtingspraktijken met valse leningen. Als geldezels lieten ze liefst 64.000 euro versluizen via hun bankrekeningen.

Onderzoek door de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) wees uit dat er tussen mei 2018 en november 2019 in verschillende schijven respectievelijk 53.000 en 11.000 euro op de rekeningen van Bruggelinge Kelly S. (39) en haar toenmalige partner Sandra D. (39) uit Denderleeuw werd gestort. De vrouwen hielden tien procent en de rest werd naar het buitenland versluisd of cash afgehaald in Benin.

Het geld bleek afkomstig van een oplichtersbende die via een frauduleuze website kredieten verschafte aan mensen die elders geen lening meer konden krijgen. De slachtoffers moesten via een voorschot bepaalde kosten vergoeden. Die voorschotten verdwenen evenwel in de zakken van de bende en de slachtoffers kregen geen geld te zien.

Ingeschakeld als geldezel

Volgens procureur Jochen van Aalst lieten de vrouwen zich wetens en willens inschakelen als zogenaamde geldezel of money mule. “Ze waren zélf eerst slachtoffer van de oplichters en konden de kosten terugverdienen door in te stappen in dit systeem. Maar het contract dat onder hun neus werd geschoven stond vol taalfouten en was overduidelijk vals. Ze staken bewust de kop in het zand en waren op zijn minst medeplichtig aan witwaspraktijken.”

De verdediging zag dat anders. “Deze dames hebben het verstand niet om te beseffen wat er werkelijk aan de hand was”, pleitte hun advocate. “Het woord ‘ezel’ mag je bij hen vrij letterlijk nemen. Ze kampen met schulden en hielden er amper iets aan over.” De verdediging drong aan op een opschorting, maar procureur van Aalst verzette zich daartegen en vroeg twee jaar celstraf met uitstel. “Deze dames zijn niet zo onwetend als ze laten uitschijnen. Ze kregen berichten van slachtoffers en zelfs een bank waarschuwde hen voor de fraude.”

De rechtbank hield het uiteindelijk op een werkstraf. Ze verklaarde in totaal ook 6.000 euro verbeurd. (AFr)

The post Werkstraf voor Bruggelinge die rekening ter beschikking stelde voor oplichting met valse leningen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

KIJK. De kop is eraf: festivalterrein Rock Werchter officieel geopend

Geduld wordt beloond. Na opnieuw een jaar wachten, zwierde Rock Werchter vanmiddag om 12 uur de poorten open, en is editie 2024 gestart. Vandaag verwacht de weide 88.000 festivalgangers in de Vlaams-Brabantse gemeente, en ook de komende dagen zijn dat er telkens zoveel. En die hebben er – weer of geen weer – zin in. “We zijn zo blij om

Lees meer »

28 jaar geleden startte Greet er met de kleuterklas: GBS Goudenregenstraat zwaait Juffie Greet uit

Gedurende een dag werd GBS Goudenregenstraat in Wevelgem omgedoopt tot ‘GoudenGreetstraat’. Juf Greet verwelkomde er 28 jaar geleden de eerste kleuters en trekt nu de deur van de peuterklas achter zich dicht. Het werd een warm en bij momenten emotioneel afscheid.
The post 28 jaar geleden startte Greet er met de kleuterklas: GBS Goudenregenstraat zwaait Juffie Greet uit appeared

Lees meer »

Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in Roeselare

Met Jarren Theeten (30) en Sharon Roelandt (26) uit Houthulst heeft La Grande Place, de gekende brasserie/broodjeszaak op de Grote Markt in Roeselare nieuwe zaakvoerders. “Toen we het artikel zagen over de zoektocht naar een nieuwe uitbater hebben we onmiddellijk toegehapt.”
The post Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in

Lees meer »