Pieter Desmet even weer thuis met dansvoorstelling in De Spil: “Inspiratie uit rouwproces”

Danser en choreograaf Pieter Desmet is deze week te gast in zijn geboortestad. Zijn jongste productie gaat zaterdag in première in De Spil. “Het is logisch dat dit hier gebeurt. De dansvoorstelling vond namelijk haar inspiratie in het rouwproces bij het overlijden van mijn ouders die in Passendale woonden.”

Spreken met dansers of choreografen betekent vaak het overlopen van hun opleidingen of carrière in grote danshuizen in binnen- en buitenland. Voor Pieter Desmet (27) maken we een uitzondering en beginnen in eigen streek. “Ik ben in Roeselare geboren en ging hier naar de muziekschool en naar het Klein Seminarie maar mijn jeugd speelde zich voornamelijk af in Passendale.”

“Dat ik iets met dans wou doen, was heel snel duidelijk en dat je in die tijd voor een degelijke opleiding op professioneel vlak West-Vlaanderen moest verlaten was even snel duidelijk. Ik begon die dansopleiding aan de kunsthumaniora in Brussel en studeerde daarna verder aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Afstuderen deed ik in 2018 en een jaar later ging ik aan de slag bij Ultima Vez van Wim Vandekeybus.”

“Daartussenin heb ik veel freelance gedanst vaak in niches binnen het dansgenre waarbij ik ook geboeid raakte door het maken van filminstallaties of muziekvideo’s. Met Steffi Mennen en Jonathan De Maeyer richtte ik het kunstplatform Persona op. Steffi is danser én danstherapeut en Jonathan is audiovisueel kunstenaar. Samen doen we onderzoek naar de identiteitsontwikkeling onder de titel The Body as Manifestation of Identity.”

Rouw

“Het was nogal logisch dat dit onderzoek zich ook op onszelf zou toespitsen. Daar ligt meteen het ontstaan van de dansvoorstelling die zaterdag in De Spil in première gaat. My August feels like December is de titel van onze multidisciplinaire performance en installatie waar hedendaagse dans, digitale videokunst, sound design en textiele scenografie samenwerken. Ik regisseer de voorstelling in coproductie met De Spil en DansBrabant maar sta dit keer niet zelf op het podium. Voor de uitvoering zorgen Martha Gardner, James Hall en Meron Verbelen.”

“Als basis heb ik geput uit mijn eigen rouwervaringen. Het verlies van mijn beide ouders zette een rouwproces in gang dat de eerste maanden heel fel aanwezig was maar ook jaren later nog een belangrijk deel van mijn leven is. Ik merkte ook dat er in onze maatschappij daar weinig ruimte voor is. In mijn creatie probeer ik de rouwsluiers af te werpen en het onderscheid tussen de performers en de bezoekers tijdens de voorstelling geleidelijk te laten vervagen. Want we hebben vroeg of laat allemaal te maken met een rouwproces.”

Passendale

“Omdat het rouwen bij mij in Passendale begon toen mijn vader in 2003 en mijn mama in 2020 overleden, leek het mij ook logisch om deze productie hier in première te laten gaan. Maar de keuze voor De Spil is ook ingegeven door de jarenlange ervaring dat dit huis heeft met hedendaagse dans. Ik weet dat dans op zich geen grote publiekstrekker is maar De Spil heeft wel naam gemaakt en heeft een heel trouw publiek dat naar dit soort voorstellingen komt.”

My August feels like December van gezelschap Persona/Pieter Desmet gaat in première op zaterdag 4 november om 20.30 uur in zaal De Komedie van De Spil. Om 19.45 uur verzorgen Pieter Desmet en Katleen Van Langendonck de inleiding op deze dansvoorstelling. Tickets kosten 17 euro en zijn te koop aan de balie of via www.despil.be.

The post Pieter Desmet even weer thuis met dansvoorstelling in De Spil: “Inspiratie uit rouwproces” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Owla Showtime Brugge verwelkomt ‘Red Carpet’

Bruggeling Dirk Van Vooren neemt je als gastheer mee op een waanzinnige trip en nodigt je uit om een kijkje te komen nemen in het universum van wereldsterren als Prince, Phil Collins, Katy Perry, Taylor Swift en Elvis Presley. Via de rode loper neem je ook een muzikale Hollywood-duik en wandel je binnen bij de filmpremières van ‘Frozen’, ‘Schindler’s List,

Lees meer »

Oud-schooldirecteur viert diamanten huwelijksjubileum

Op donderdag 27 juni vierden Willy Vandevivere en Agnes Vanwildemeersch hun diamanten huwelijksjubileum. Ze trouwden op 27 juni 1964 in Beselare en gingen daarna in Boezinge wonen.
The post Oud-schooldirecteur viert diamanten huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »