Kinderopvang Okiedokie in Kortemark minstens week dicht na zware stormschade: “Kinderen worden opgevangen in gemeenteschool”

De storm Ciarán zorgde donderdag ook voor veel schade aan het dak van Buitenschoolse Kinderopvang Okiedokie in de Ichtegemstraat in Kortemark. Zowat het volledige platte dak waaide weg en daardoor regende het op verschillende plaatsen binnen door waterinsijpeling. “Gelukkig was de opvang dicht en waren er geen kinderen aanwezig”, zegt burgemeester Karolien Damman (Cd&V). “De 60 kinderen die hier normaal komen, kunnen vanaf morgen in de gemeenteschool De Kreke.”

BKO Okiedokie ging in 2017 open in een nieuwbouw in de Ichtegemstraat. Het platte dak van het relatief nieuwe gebouw bleek echter niet bestand tegen de zware rukwinden die herfststorm Ciarán met zich meebracht. “Even na 14 uur kregen we verschillende meldingen binnen van buurtbewoners die ook de burgemeester verwittigden”, zegt Sarah De Meyer, algemeen directeur van Lokaal Bestuur Kortemark.

“Ook een personeelslid die de toer aan het doen was van onze gebouwen merkte eveneens de schade op. We kwamen meteen ter plaatse en stelden vast de schade toch aanzienlijk was.”

Dak grotendeels afgewaaid

Concreet ging het om een groot stuk van het platte dak en de isolatie die wegwaaide. Brokstukken waaiden zelfs tot op straat weg. Vermoedelijk bliezen rukwinden het dak stuk ter hoogte van een lichtkoepel, een zwak punt op het dak. Zo ging het zeil aan het scheuren en werd het dak vervolgens in een ruk afgeblazen. De brandweer van Kortemark kwam ter plaatse, maar stond voor een onmogelijke klus.

“De zware rukwinden zorgden ervoor dat we niet op het dak konden om de bedekking er terug op te plaatsen”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde. “Het dak zou verder kunnen scheuren en het was te gevaarlijk werk voor de manschappen. We plaatsten overal zandzakken en zullen vrijdag bij het luwen van de wind opnieuw aan de slag gaan.”

Waterschade

Niet alleen het weggewaaide dak zorgde voor problemen, op diverse plaatsen regende het bijna letterlijk binnen. “Samen zijn we meteen aan de slag gegaan met emmers en dweilen”, reageert burgemeester Karolien Damman.

“Op minstens vier plaatsen sijpelt er water naar binnen, onder andere in het technisch lokaal. Daar werden grote bakken geplaatst om het water op te vangen, maar die raken snel vol. De brandweer zal zowel ‘s avonds als ‘s nachts terugkeren om de bakken te legen en terug te plaatsen. Er is dus zeker waterschade, maar hoe zwaar die is moet nog bekeken worden.”

60 kinderen verhuizen

Okiedokie kan in totaal 60 kinderen opvangen. “Gelukkig waren we donderdag gesloten en waren er geen kinderen aanwezig”, vervolgt de burgemeester. “Die zouden weliswaar veilig zijn, maar aangenaam is anders. Door de zware schade kunnen de kinderen hier even niet meer terecht. Vrijdag verwachten we ongeveer 35 kinderen. Zij zullen vanaf vrijdag terechtkunnen in gemeenteschool De Kreke voor opvang. Mogelijk duren de herstelwerken nog enkele weken, maar ook dan zullen we voor iedereen opvang voorzien. Alle ouders worden verwittigd van de stand van zaken voor de komende weken.”

Herstelwerken

De gemeente ging meteen aan de slag om de nodige manschappen te vinden voor de herstelwerken. Vrijdag al komt een dakwerker samen met de brandweer en later een aannemer ter plaatse om zoveel mogelijk te herstellen en ervoor te zorgen dat er geen water meer kan insijpelen. De zaak zal ook doorgegeven worden aan de verzekeraar van de gemeente. (JH)

The post Kinderopvang Okiedokie in Kortemark minstens week dicht na zware stormschade: “Kinderen worden opgevangen in gemeenteschool” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge stuurt ziekenhuismateriaal naar het front in Oekraïne

Donderdagochtend heeft een team van het Brugse AZ Sint-Lucas in haar depot in de Legeweg in Oostkamp overtollig maar nog bruikbaar ziekenhuismateriaal in een vrachtwagen geladen, met bestemming Oekraïne. Het initiatief komt van twee Oekraïense verpleegkundigen die in het Brugse ziekenhuis werken. De brancards en het orthopedisch materiaal worden volgende week naar het front gestuurd.
The post AZ Sint-Lucas

Lees meer »

DEME gaat groenewaterstoffabriek bouwen in Egypte

Het Belgische bedrijf DEME, dat vooral bekend is als baggeraar, gaat in Egypte een fabriek voor de productie van groene waterstof bouwen. Het heeft daarover een akkoord gesloten met de Egyptische regering. De fabriek zal worden gebouwd in de haven van Gargoub, aan de Middellandse Zeekust. De energie die nodig is voor de productie van de groene waterstof zal komen

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »