Strand van Bredene bezaaid met aangespoelde kwallen: “Typisch voor deze periode en met de storm volgen er wellicht nog meer”

Donderdag laat op de namiddag lag het strand van Bredene bezaaid onder blauwe kwallen, gekend als de zeepaddenstoel. “Oktober en november is de periode, waarop er jaarlijks veel van deze kwallen op het strand aanspoelen. Maar door de storm valt dit wat meer op en zullen er waarschijnlijk nog aanspoelen”, vertelt Bart De Smet van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Het strand van Bredene lag bezaaid onder blauwachtige kwallen. “Het gaat om de zeepaddenstoel, die vrij groot is. Het is een ronde, bolvormige en felblauwe kwal, die vaak in grote getallen aanspoelt. We zien deze kwallen in deze periode van het jaar geregeld op het zand liggen”, legt Bart De Smet van het VLIZ in Oostende uit. “Het is dus al normaal, maar met de storm kan dat wel wat meer gaan zijn dan in andere periodes.”

“De zeepaddenstoel is een ronde, bolvormige en felblauwe kwal, die niet gevaarlijk is voor de mensen”

“Van zodra deze kwallen aanspoelen, leven ze niet meer. Ze zijn dus niet gevaarlijk voor de mens en steken niet. Bij het volgende getij zullen de kwallen gewoon terug weggespoeld worden door het water en de zee in drijven.”

Door windrichting

Een kwal kan zich maar beperkt actief voortbewegen, namelijk door het samentrekken van hun klokvormige hoed. Daarmee kunnen ze niet tegen een sterke stroming opbotsen. “Als de wind van over het land richting de zee waait, dan wordt alles aan het oppervlakte de zee in geblazen. Maar in het water ontstaat er dan een tegenovergestelde beweging, waarbij de onderstroming over de zeebodem richting het strand gaat.”

“Dat is slecht nieuws voor de kwallen, die zich dieper in het water bevinden. En net door die onderstroom, die compenseert voor de wind, komen de kwallen makkelijker in het strandwater. Bij eb spoelen ze dan aan op het zand om bij de volgende vloed terug weggespoeld te worden”, besluit De Smet.

The post Strand van Bredene bezaaid met aangespoelde kwallen: “Typisch voor deze periode en met de storm volgen er wellicht nog meer” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ook Chiro Sellewie draagt Melissa Depraetere op handen: “Staan echt met open mond te kijken”

Dit was toch wel het jaar van Melissa Depraetere. De Harelbeekse wordt nu beloond voor haar mooie jaar met een ministerpost in de nieuwbakken Vlaamse regering. Bij Chiro Sellewie uit Deerlijk volgen ze het parcours van hun voormalige hoofdleidster alleszins ook met argusogen.
The post Ook Chiro Sellewie draagt Melissa Depraetere op handen: “Staan echt met open mond te

Lees meer »

Ex-politievrouw (29) wijst in afscheidsvideo op pesterijen bij politie: “Ze blijven me achtervolgen, ik wil rust”

Stapte een ex-politievrouw (29) uit het leven omdat één of meerdere politiemannen van het Oostendse korps haar bleven pesten, zelfs jaren na haar ontslag? Op die vraag probeert het parket een antwoord te vinden. De jonge vrouw liet verschillende documenten — zelfs een videoboodschap — na die volgens haar familie in die richting wijzen. “Ze joegen haar de dood in”,

Lees meer »

Hezbollah bestookt gebied ten noorden van Haifa – Israël voert nieuwe aanval uit op zuiden van Beiroet

De zuidelijke buitenwijken van Beiroet zijn in de vroege uren van woensdag minstens vijf keer getroffen door Israëlische aanvallen, nadat Iran gisteravond 200 raketten heeft afgevuurd op Israël. Het is momenteel onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn bij de aanvallen van deze ochtend. Het Israëlische leger is Libanon maandag binnengevallen voor een “beperkte grondoperatie”. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog

Lees meer »

Cornelis viert honderdste verjaardag in Brugge

In de Residentie Ten Eeckhoute op de Garenmarkt in Brugge werd zaterdag de 100ste verjaardag gevierd van Cornelis Labeur. Hij werd op 28 september 1924 geboren in Sint-Agatha Berchem. Hij is van Nederlandse afkomst. Zijn hele familie Labeur woont in de provincies Zeeland en Noord-Brabant.
The post Cornelis viert honderdste verjaardag in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »