Nieuwe logies La Chèvre Folle is eerbetoon aan legendarische kunstenaarskroeg

Het is soms wat zoeken, maar Oostende herbergt in haar binnenstad nog enkele onvervalste pareltjes en daarvan is logies La Chèvre Folle in de Kerkstraat 44 zonder de minste twijfel een van de mooiste. Alain Fransen (58) toverde het pand uit het begin van de negentiende eeuw met passie om tot een prachtig, authentiek logiesaanbod en dat met een overduidelijke connectie naar een legendarische kroeg.

Het was ooit een mandenvlechterij, en wie op vandaag in La Chèvre Folle verblijft of er een bezoek aan brengt, komt terecht in een onvervalst stukje Oostendse geschiedenis. Eigenaar Alain Fransen baat er sinds begin juli 2022 een indrukwekkende B&B ‘Logies & Style’ uit , zonder de tweede ‘B’ weliswaar want voor een ontbijt kan je terecht in de talloze horecazaken in de buurt. La Chèvre Folle ligt namelijk pal in het centrum van de Stad aan Zee. “We waren in 2018 op zoek naar een ruim pand om in te wonen”, steekt Alain van wal.

“Met mijn toenmalige partner vormde ik een gezin met zes kinderen – elk drie – en dat vereiste nogal wat plaats. Ik ging op zoek op de immosites en merkte dat er een pand in de Kerkstraat 44 te koop stond. Ik ben op donderdag gaan kijken en het was liefde op het eerste gezicht. Het gebouw moet dateren uit begin de jaren 1800 en herbergde toen de mandenvlechterij van Oostende. Ik heb er amper drie dagen later met de toenmalige eigenaar, kunstenaar Pierre Claes en zijn echtgenote Vivi, een handdruk op gegeven. Pierre was trouwens heel blij toen hij mijn plannen hoorde”, legt Alain uit.

Achterhuis

“Ik wou het gebouw zoveel mogelijk renoveren en restaureren. Het ademde geschiedenis en dat gevoel wou ik per se behouden. Pierre steunde mij volledig”, legt Alain uit. Het gebouw in Kerkstraat 44 bestaat uit twee delen. “In het achterhuis moet destijds het personeel van de mandenvlechterij geslapen hebben”, vertelt Alain. “Ik ben in 2018 onmiddellijk gestart met de renovatie. Mijn partner en ik zijn uit elkaar gegaan, maar ik ben in het pand gebleven. Het had heel wat potentieel, niet in het minst op historisch vlak. Het achterhuis was echter in een bijzonder slechte staat, plukkerot zoals je dat noemt. Ik heb het laten afbreken om er een bij het hoofdgebouw passende nieuwbouw te realiseren, conform alle vigerende wetgeving. Daar zijn nu drie ruime kamers met alles erop en eraan in ondergebracht. De lounge bevindt zich nog vooraan en ook in dat voorgebouw steekt ongelooflijk veel werk. Daar kan je trouwens meteen merken dat ik een heel groot muziekliefhebber ben (lacht).”

“Toegegeven: het verliep niet allemaal van een leien dakje. Ook hier heeft de coronacrisis roet in het eten gegooid, wat voor heel wat vertraging zorgde”, zegt Alain. “Nachten heb ik gepiekerd en knopen doorgehakt om alles te kunnen realiseren en het zelf te runnen. Ik heb alles ingericht en veel meubelen zelf gemaakt. Ik geef fulltime les fotografie en film in het Brugse conservatorium, maar de combinatie van de twee lukt gelukkig. Ik heb mijn eerste klant op 6 juli 2022 verwelkomd en sindsdien gaat het in stijgende lijn. Ik vind het een schande hoeveel mooie gebouwen, zelfs beschermde, er verloederd bijstaan. Zelfs monumenten zoals de Gaanderijen op de dijk. Het is ook mijn bedoeling om in La Chèvre Folle binnen afzienbare tijd kleinschalige, culturele events te organiseren.”

La Chèvre Folle

De naam La Chévre Folle is niet toevallig gekozen, integendeel. “Dat heeft veel te maken met de vorige eigenaar Pierre Claes die hier wat verderop woont”, legt Alain Fransen uit.

“Op de hoek van de Sint-Paulusstraat, de Kerkstraat en de Prins Boudewijnstraat, bevond zich een iconische, zeg maar legendarische kroeg La Chèvre Folle, de dolle geit. Tot in de jaren ‘60 van de vorige eeuw was dat een bruisende kunstkroeg. Het pand verdween tientallen jaren geleden onder de sloophamer en er blijft op vandaag alleen een klein pleintje over, met een duidelijke verwijzing weliswaar. Pierre zorgde namelijk voor een prachtig sculptuur van een geitenkop die daar aan de muur hangt. Wel vind ik dat er wat meer aandacht aan dat pleintje mag geschonken worden. Het ziet er bijwijlen niet uit. La Chèvre Folle is een stukje authentieke Oostendse geschiedenis en ik wou dat niet laten verdwijnen”, besluit Alain Fransen.

The post Nieuwe logies La Chèvre Folle is eerbetoon aan legendarische kunstenaarskroeg is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bestelwagen brandt uit na kop-staartaanrijding tussen vier wagens op brug

Op de Moerbrugge Brug in Oostkamp gebeurde woensdagmiddag een verkeersongeval waarbij vier voertuigen betrokken raakten. Er was sprake van een kop-staartaanrijding, waarna het laatste voertuig vuur vatte. Een bestelwagen brandde volledig uit. Ook het wegdek van de brug liep schade op. Het is nog niet duidelijk of de brug voor langere tijd wordt afgesloten voor herstellingswerken.

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

Bouchez kroont zich tot MR-koning

18:55 Het ijzer smeden als het heet is. Dat deed Georges-Louis Bouchez door de voorzittersverkiezingen bij de MR te vervroegen. Hij is de enige kandidaat, zoals ook Conner Rousseau bij Vooruit de enige kand…

Lees meer »

Garagist Michel kreeg tientallen misnoegde klanten over de vloer, maar kon daar niets aan doen: “Eén vrouw barstte in huilen uit”

“Eén vrouw barstte in huilen uit.” Garagist Michel uit Lubbeek heeft de laatste maanden al tientallen mensen moeten teleurstellen. Allen waren ze naar zijn garage afgezakt om een wagen op te pikken die ze online hadden besteld, maar uiteindelijk bleek er geen auto klaar te staan. “Oplichters misbruiken ons adres”, aldus Michel.

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »