3.669 nieuwe ondernemingen in 2022 in arrondissement Kortrijk, maar ook dubbel zoveel faillissementen: “Hoe meer bedrijvigheid, hoe meer kans op falen”

Volgens de nieuwe cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel startten er in 2022 3.669 nieuwe ondernemingen in het arrondissement Kortrijk. Dat zijn er 488 meer dan er zich inschreven in 2021, wat een sterke sprong is in de al stijgende tendens over heel België. Het Kortrijkse arrondissement kent in de laatste decennia ook een sterke, constante groei. In vergelijking met 2008 verdubbelde het aantal jaarlijkse nieuwe ondernemingen. Maar, opvallend, in 2022 waren er ook twee keer zoveel faillissementen in vergelijking met 2021.

Kortrijks schepen van Economie Wouter Allijns (Team Burgemeester) ziet de bloeiende Kortrijkse bedrijfswereld niet enkel als een louter economisch verhaal: “Kortrijk is de enige centrumstad waar werkelijk alle kennisinstellingen aanwezig zijn. Denk maar aan de beide grote Vlaamse universiteiten, KU Leuven en UGent, en dan ook nog eens de hogescholen Howest en Hogeschool VIVES. Waar er vroeger een Kortrijkse brain drain bestond doordat velen naar Leuven en Gent trokken, spreek ik nu liever van een brain gain, mede dankzij die campussen in onze stad.”

Aantrekkelijke stad

Allijns kent het stijgende aantal opstartende bedrijven ook toe aan het beleid van de laatste tien jaar: “Om bedrijvigheid in een stad te krijgen, moet je je stad aantrekkelijk maken. Wij doen dat met het Kortrijkse stadbestuur in deze, maar ook de vorige legislatuur, op verschillende manieren.”

“Als je een goeie bedrijvigheid wilt in je stad, moet je je stad ook aantrekkelijk maken om te wonen. De meeste huizenkopers in Kortrijk zijn tussen de 28 en 32 jaar op dit moment. Mensen van die leeftijd starten dan ook sneller een bedrijf op. Bovendien zorgt de brain gain er ook voor dat er gewoon ook veel goede werkmensen zijn om in die nieuwe bedrijven te werken.”

“Vroeger had je een brain drain in Kortrijk, maar nu zie ik eerder een brain gain”- Wouter Allijns, schepen van Economie

Leegstand aanpakken

“Die evolutie gebeurt natuurlijk niet van vandaag op morgen. We hebben er actief voor gezorgd dat het aangenaam vertoeven is in Kortrijk en zullen in de toekomst daarop blijven inzetten. Het wonen in de stad moet zo aantrekkelijk mogelijk blijven en we moeten ook ruimte blijven creëren om te ondernemen. Wat de retail betreft, is het belangrijk dat we de leegstand aanpakken door bijvoorbeeld meer leegstaande handelspanden om te vormen tot woningen.”

Het Kortrijkse stadsbestuur nam in de huidige legislatuur een aantal maatregelen die de stijging verklaren: “We schrijven sinds 2019 een aantrekkingspremie uit voor bepaalde bedrijven die zich in Kortrijk vestigen. Daarbij wordt het eerste jaar van de huur terugbetaald en we merken dat dit systeem zeer goed werkt. Ook aan mobiliteit werken we, want Kortrijk is interessant voor grotere bedrijven door de goede bereikbaarheid. Als je Kortrijk vergelijkt met bijvoorbeeld Gent of Antwerpen, heb je hier bijna geen file. Bovendien is onze stad compact, wat interessant is voor het transport.”

Twee crisissen

In de verdubbeling van het aantal faillissementen ziet Allijns dan weer een uitloper van de corona- en energiecrisis: “Ten eerste zorgt meer bedrijvigheid in een stad er sowieso ook voor dat er meer kans is op falen. Verder mogen we ook niet vergeten dat veel bedrijven het moeilijk hadden door de coronacrisis en de daaropvolgende energiecrisis. Vroeger maakten bedrijven in een generatie slechts een crisis mee en nu stapelen ze elkaar op. Dat is moeilijk.”

De schepen van Economie benoemt Hangar K ook als een belangrijk element in de groei van jonge bedrijven in het Kortrijkse. Dit gebouw is een ecosysteem voor lokaal ondernemerschap. Jonge ondernemers kunnen er dus een deel van het gebouw gebruiken als kickstart.

BiometrIQ bekroond

Dat is ook wat BiometrIQ, een bedrijf dat gepersonaliseerd voeding- en sportadvies geeft aan de hand van data en AI, in 2021 deed. Het bedrijf werd opgestart door Pieter Josson en Tijs Engelrelst, die beiden actief waren in de wereld van de artificiële intelligentie.

In een paar jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een team met 7 tot 8 voltijdse werknemers en met 210 praktijken in België en Nederland waarmee wordt samengewerkt. Die groei werd ook opgemerkt door Unizo West-Vlaanderen: het verkoos BiometrIQ als ‘Beloftevolle KMO van het jaar’.

Tijs Engelrelst geeft een woordje uitleg: “We hadden het eigenlijk niet echt verwacht. De drie overblijvende kandidaten kwamen uit volledig verschillende sectoren en waren sowieso allemaal heel sterk. Het is vooral ons innovatieve karakter dat ervoor zorgde dat wij uiteindelijk de wedstrijd wonnen.”

The post 3.669 nieuwe ondernemingen in 2022 in arrondissement Kortrijk, maar ook dubbel zoveel faillissementen: “Hoe meer bedrijvigheid, hoe meer kans op falen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

De Groene Ronde brengt fietsers langs groene plekken in Roeselare en omgeving

Dinsdagmiddag werd de Groene Ronde Roeselare officieel ingehuldigd. Deze nieuwe fietsroute van 45 kilometer is grotendeels autoluw en verbindt verschillende groengebieden in Roeselare, Hooglede, Staden en Moorslede. “Hier kunnen fietsers zowel genieten van de bruisende shoppingstad als de rust van het omringende platteland”, aldus schepen van toerisme Matthijs Samyn (CD&V).
The post De Groene Ronde brengt fietsers langs groene

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »