Storm Ciarán op komst, code oranje afgekondigd: “Mijd bossen en parken, zeker in West-Vlaanderen”

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) raadt natuurliefhebbers aan om zich tijdens de doortocht van storm Ciarán zeker in de provincie West-Vlaanderen niet in bossen en parken te wagen. Maar ook elders is voorzichtigheid geboden, ook in de dagen na de storm, zegt het agentschap woensdag.

Het KMI heeft wegens storm Ciarán voor donderdag code oranje afgekondigd in West-Vlaanderen. De wind kan daar snelheden halen van 90 tot 110 kilometer per uur.

De toegang tot natuurgebieden is bij stormweer op eigen risico, zegt Natuur en Bos. “Omdat door de late herfstintrede er nog veel bladeren aan de bomen hangen zijn de takken gevoeliger voor hevigere windstoten. We vrezen dan ook voor veel omgewaaide bomen en afgebroken takken”, zo staat in een persbericht van het agentschap. Ook de dagen na de storm kunnen er nog onstabiele bomen of loshangende takken naar beneden komen, waarschuwt het nog.

Sommige parken en bossen zullen fysiek afgesloten worden, maar dat is niet altijd mogelijk. Het ANB vraagt om steeds de lokale aanwijzingen te respecteren.

De stad Antwerpen kondigde eerder aan dat de parken en begraafplaatsen na Allerheiligen zullen sluiten. En in Brussel zijn het Zoniënwoud en de gewestelijke parken, natuurreservaten en bossen vanaf woensdagavond gesloten.

De storm kan ook gevolgen hebben voor lokale evenementen of attracties. Zo kondigde Boudewijn Seapark in Brugge bijvoorbeeld aan dat de buitenattracties donderdag gesloten zullen zijn.

Donderdag code oranje voor Kust en West-Vlaanderen

Met de naderende storm Ciarán kondigt het KMI voor de Kust en West-Vlaanderen code oranje af voor een groot deel van donderdag 2 november. De wind kan daar snelheden van 90 tot 110 km/u halen. Lokaal zijn nog hogere snelheden mogelijk. Het KMI vraagt voorzichtig te zijn en de updates op te volgen.

In landen als Frankrijk en Spanje heeft storm Ciarán al geleid tot code rood. Voor ons land houdt het KMI het momenteel op code oranje (code oranje = wees voorbereid en volg de raadgevingen op, red.) specifiek voor het westen van het land en tussen 6 uur en 20 uur. Voor de rest van het land geldt code geel (= wees waakzaam).

Volgens het KMI zal de wind donderdag wellicht tot 6 tot 7 Beaufort bereiken over een groot deel van het land en rond 10 Beaufort op zee. “De windstoten zullen waarschijnlijk tussen 70 en 90 km/u liggen in het oosten van het land, tussen 80 en 100 km/u in het centrum en tussen 90 en 110 km/ u in het westen”, klinkt het. Nabij zware buien zijn lokaal nog hogere snelheden mogelijk.

Het KMI waarschuwt voor mogelijke schade door de hevige wind. “Het is daarom aan te raden om zeer voorzichtig te zijn en onze updates op te volgen”.

Door de aangekondigde doortocht van storm Ciarán zullen er morgen/donderdag de hele dag geen treinen rijden tussen Brugge en de kust en dit in beide richtingen. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Daarnaast zal er voor het volledige spoorwegnet een snelheidsbeperking gelden tot 80 km/u, met uitzondering van de hogesnelheidslijnen waar de snelheid beperkt wordt tot 160 km/u. “De bedoeling is om vanaf donderdagavond 18.00 uur deze snelheidsbeperking op te heffen op voorwaarde dat de weersomstandigheden dit toelaten”, luidt het.

Infrabel zegt dat het de situatie opvolgt en dat de maatregelen indien nodig nog bijgestuurd kunnen worden.

The post Storm Ciarán op komst, code oranje afgekondigd: “Mijd bossen en parken, zeker in West-Vlaanderen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »