Rik Buyse is lijsttrekker van SAMEN+ voor de gemeenteraadsverkiezingen: “Afstand nemen van het geruzie”

De voorbereiding voor 13 oktober 2024 loopt volop bij Samen+, Team 8710, Lijst Burgemeester Wielsbeke en Vlaams Belang. De meeste partijen maakten hun lijsttrekker bekend.

“Het samengaan van U. en N-VA moet resulteren in een stevig blok van stabiliteit, gezond verstand, ervaring en creatieve ideeën”, klinkt het bij Samen+ overtuigend. Fractieleiders Rik Buyse en Jan De Potter kunnen het goed met elkaar vinden. “Sinds de bekendmaking op 8 juni is er intern goed gewerkt aan de organisatie en taakverdeling. Maar er zijn natuurlijk ook de nieuwere mensen die sinds 2018 doorgegroeid zijn, en die een heldere kijk hebben op hoe we willen besturen en wat belangrijk is voor de burger. Wout Verheye, Benedikt Planckaert, Griet Ameye en Jonas Harinck zijn nu al sterkhouders van de nieuwe groep. In de gemeenteraden en de adviesraden hebben ze al duidelijk gemaakt dat ze mee vorm willen geven aan het beleid als Samen+ de kans krijgt om mee te sturen of besturen.”

Nieuwe namen

Het samenbrengen van twee groepen vraagt ook enige organisatie en structuur. Naast werkgroepen die ondersteuning zullen geven bij de voorbereiding van de verkiezingen, werd ook een voorzitter aangesteld voor Samen+. De komende maanden zal Benedikt Planckaert, ondersteund door verschillende vaste waarden maar ook nieuwkomers, als voorzitter Samen+ mee ondersteunen in de uitbouw en werking tot een nieuwe partij. Over nieuwe namen op de lijst voor oktober 2024, wil Samen+ nog niets kwijt. Wel geven ze mee dat ze bezig zijn om de juiste profielen te zoeken voor hun lijst.

Niet mooi

“Neen, we zoeken niet zomaar in het wilde weg. Door het samengaan van twee lijsten ligt voor Samen+ een lijstvorming natuurlijk anders dan bij de partijen die splitsen en verdeeldheid vooral blijven etaleren. De manier waarop het gemeentebestuur zich openbaar gedraagt en in de gemeenteraden met mekaar omgaan is niet mooi voor de politiek in Wielsbeke. Sinds begin dit jaar wordt er immers niet meer bestuurd. Samen+ wil duidelijk afstand nemen van dit geruzie”, klinkt het.

Over de lijsttrekker bij Samen+ is er evenwel al een hele tijd unanimiteit. De bespreking hierover was heel helder en eenvoudig, mede doordat Jan De Potter, als huidig fractieleider van U., deze discussie al voor was. Hij stelde zelf Rik Buyse voor als lijsttrekker van Samen+ voor de verkiezingen in oktober 2024.

Team8710

“Vandaag schuiven we nog geen naam naar voor als lijsttrekker”, vertelt Frédéric Depypere van Team8710. “Waar dit in het verleden door enkelingen werd bepaald, is er nu vooraf afgesproken om hier het voltallige bestuur van TEAM8710 bij te betrekken, anciens én nieuwkomers. Van zodra de beslissing genomen wordt, horen jullie van ons. Voor de Burgerpeiling hebben we uiteindelijk 417 ingevulde enquêtes ontvangen. Hiermee werden onze verwachtingen overtroffen, met zelfs meer respons dan zes jaar geleden. We komen bijtijds hierop terug met de resultaten.”

Jan Stevens

Logischerwijs is huidig burgemeester Jan Stevens de nieuwe lijsttrekker op ‘Lijst Burgemeester Wielsbeke’. Rachida Abid, Magda Deprez, Guido Callewaert en Norbert Goudsmet zijn de reeds gekende namen die mee van ‘Lijst Burgemeester Wielsbeke’ een succesverhaal willen maken. “Ook jong geweld zal mee willen schrijven aan een succesverhaal”, vertelt burgemeester Jan Stevens (62) trots. ‘We zijn nu volop aan het rekruteren. Een aantal nieuwe kandidaten staan te popelen. Meer kunnen we nog niet kwijt.”

Voor Vlaams Belang is Dirk Demaertelaere (68) de nieuwe lijsttrekker. “Met een klein bestuur zijn we momenteel verder aan het werken aan onze lijst”, vertelt de Ooigemnaar. “Er zijn 21 zetels te verdelen, en het is de bedoeling dat ook Vlaams Belang opnieuw zetelt. Veiligheid in het algemeen is voor ons een prioriteit”, klinkt het.

The post Rik Buyse is lijsttrekker van SAMEN+ voor de gemeenteraadsverkiezingen: “Afstand nemen van het geruzie” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Le Pen beschuldigt Macron van “administratieve staatsgreep”: “Hij wil de stem van de kiezers tegenwerken”

De rivaliteit tussen Marine Le Pen (55) van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) en de Franse president Emmanuel Macron (46) blijft toenemen. In een interview beschuldigde Le Pen de president er eerder vandaag van “een administratieve staatsgreep” voor te bereiden. Volgens de politica wil Macron zo het extreemrechtse beleid verhinderen.

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »