Geert en Christel nemen na 34 jaar afscheid van De Farm: “Veel buurtwinkels verdwijnen”

Op dinsdagavond 31 oktober sloten Geert Beke en Christel Devos voor de laatste keer de deuren van hun zaak De Farm in de Bruggestraat 231. Ze hielden maar liefst 34 jaar deze winkel met voedingswaren open.

Geert (59) en Christel (54) wonen in Zwevezele. Ze hebben twee getrouwde dochters en drie kleinkinderen. In 1989 begonnen ze met de winkel De Farm in de Bruggestraat, rechtover de toenmalige Aviflora en naast ’t Mennefrietje. “Toen we hier begonnen, was het de tijd van de buurtwinkels. Op iedere hoek van de straat vond je nog wel zo’n tof winkeltje”, vertelt Christel.

“Het is moeilijk geworden om als kleine zelfstandige een euro te verdienen”

“In die beginjaren hadden we maar weinig concurrentie van grootwarenhuizen, want toen bestond hier enkel de Profi en de Unic. Wij waren zelfs de enige die op zondag open waren. Vroeger stapte ons cliënteel door onze volledige winkel en namen ze veel mee, nu zijn dat vooral de tekorten. De tijd van de buurtwinkel is helaas aan het verdwijnen.”

Eigenaar

Geert en Christel konden nooit het gebouw met de parking in kasseistenen aankopen. “We vroegen wel eens om het aan te kopen, maar de eigenares wilde het nooit verkopen. We hadden nog een contract om drie jaar verder te doen, maar toen was ik nog niet met pensioen”, zegt Christel. “We besloten om een switch te maken. Voor Geert is dat geen probleem, want hij is al zes jaar slotenmaker en doet ook beveiliging van gebouwen. Het duurde meerdere maanden vooraleer we tot een beslissing kwamen. Uiteindelijk besloten we om op dinsdag 31 oktober ermee te stoppen.”

Christel en Geert beloonden de trouwe klanten met korting. “We gaan hier nog één maand werk hebben om de volledige winkel leeg te maken. Voor onze ganzen en kippen vonden we al een nieuwe thuis. Ik ben van plan om een opleiding zorglogistiek te volgen. Dan kan ik aan de slag in een ziekenhuis of woonzorgcentrum. Ik moet zes maanden lang twee dagen les volgen en drie dagen stage doen.”

Inbraken

“De minder mooie momenten? Ik moet niet lang nadenken. In 1995 werd er in veertien dagen tijd twee keer ingebroken. De laatste keer reden ze zelfs met een gestolen auto binnen. Vanaf dat moment plaatsten we – op vraag van de verzekering – een slagboom voor onze ingang”, zeggen Geert en Christel.

“En de mooie momenten? Dat zijn er zoveel, zoals de drink die we gaven toen de Ringbaan was afgewerkt. Dat was zalig. In die 34 jaar bouwde ik een goede band op met veel klanten. Ik leerde hun kinderen kennen, die nadien ook langskwamen voor aankopen. Ik was het gezicht van de winkel, terwijl Geert instond voor de aankopen en de boekhouding. Mijn man had telkens de ochtendshift want hij ging naar de veiling, zette dan alles in de winkel, waarna ik toekwam.”

Veiligheidscilinders

“Ik deed het altijd graag, maar het is veel moeilijker geworden. De wetten zijn strenger, de producten veel duurder en de winstmarges daalden. De onkosten zijn groter, zoals de elektriciteitsrekening. We voelden dat we ter plaatse aan het trappelen waren. Tijdens de coronacrisis verkochten we dan wel weer goed, mede door onze thuisbestellingen. Maar daarna werd alles duurder. Het is moeilijk geworden om als kleine zelfstandige een euro te verdienen. Let op: ik stop niet omdat ik het beu ben. Moesten we eigenaar van het gebouw zijn, dan deden we zeker verder. Ik ben wel blij dat we in schoonheid kunnen eindigen, met een grote dankjewel naar ons cliënteel toe.”

Geert zal zich nog meer focussen op zijn werk als slotenmaker. Hij volgde twee jaar avondschool bij Syntra in Brugge. Hij had al ervaring, maar hij moest wel over een getuigschrift beschikken.

The post Geert en Christel nemen na 34 jaar afscheid van De Farm: “Veel buurtwinkels verdwijnen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt met bravoure zijn IBO-wereldtitel; tegenstander Martinez geeft er in zevende ronde de brui aan

Yves Ngabu (35) heeft met verve zjin IBO-wereldtitel bij de cruisergewichten verdedigd, uitdager Kevin Martinez (24) was in de zesde ronde tegen het canvas gegaan en besloot niet meer aan te treden in de zevende ronde. De juryleden kenden alle drie het maximum van de punten toe aan de Roeselarenaar, al was dat door de opgave van Martinez nog van

Lees meer »

Myriem El-Kaddouri is nieuwe Kortrijkse stadsdichter: “Mijn poëzie is voor iedereen toegankelijk”

Het loopt goed voor Myriem El-Kaddouri (29). In 2023 werd ze West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en sinds kort vind je haar eerste dichtbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in de lokale boekenhandel. Kortrijk stelde de Heulse dichter onlangs aan als nieuwe Letterzetter van Kortrijk. Ze wordt mentor van een collectief van jonge woordkunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.<br

Lees meer »

Le Pen beschuldigt Macron van “administratieve staatsgreep”: “Hij wil de stem van de kiezers tegenwerken”

De rivaliteit tussen Marine Le Pen (55) van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) en de Franse president Emmanuel Macron (46) blijft toenemen. In een interview beschuldigde Le Pen de president er eerder vandaag van “een administratieve staatsgreep” voor te bereiden. Volgens de politica wil Macron zo het extreemrechtse beleid verhinderen.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »