Bekende en actieve Kooigemnaar Vincent Salembier (71) plots overleden

Maandagavond is de bekende Kooigemnaar Vincent Salembier op 71-jarige leeftijd onverwacht overleden aan hartfalen. Hij was in zijn dorp bekend als de stichter en oud-voorzitter van de Kooigemse Feesten. Zijn aannemingsbedrijf liet hij intussen over aan zijn zonen, maar bleef zich op diverse domeinen engageren, niet het minst voor zijn geliefde serviceclub Kiwanis. Als OCMW-raadslid proefde hij ook van de politiek.

Vincent groeide met zijn zus op in de Pluimstraat in Kortrijk, waar zijn vader Adolphe (Dolf) Salembier (+2002) handelaar in damaststoffen was. Na zijn middelbaar aan het Kortrijkse Sint-Jozefinstituut trok hij naar de Gentse universiteit om er in 1974 af te studeren als burgerlijk bouwkundig ingenieur. In 1986 stichtte hij zijn eigen aannemersbedrijf, gespecialiseerd in daktimmerwerken, in de Stasegemsesteenweg in Kortrijk. Een kleine tien jaar geleden gaf hij het roer in handen van zijn zonen Benoit, Mathieu en Laurent, maar bleef graag een oogje in het zeil houden.

Scheidsrechtersfamilie

Vincent doorliep als voetballer de jeugdreeksen bij KV Kortrijk met onder meer Bo Braem en Freddy Seys. Toen zijn studies niet meer te combineren waren met de trainingen, werd hij scheidsrechter en trad daarmee in de voetsporen van vader Adolphe, die 50 jaar lid geweest is van de Provinciale Scheidsrechterscommissie, waarvan 30 jaar als voorzitter. Vincent floot tot in derde nationale tot 1983. Nadien leidde hij nog scheidsrechters op en bij KV Kortrijk heeft hij nog ingestaan voor de ontvangst en begeleiding van scheidsrechters.

In wereldwijd bestuur Kiwanis

Zijn nevenactiviteiten, waarbij hij zich voor de samenleving inzette, zijn haast niet te tellen. In het bijzonder de serviceclub Kiwanis – die zich over de hele wereld specifiek inzet voor de verbetering van het lot van kinderen – lag hem nauw aan het hart. In Avelgem stichtte hij de club ‘Land van Streuvels’ en daarna werd hij actief bij Kiwanis Club Kortrijk waarvan hij past president is.

Een bijzonder jaar was 2013 toen hij een jaar lang voorzitter van Kiwanis Europa was met meer dan 30.000 leden. Recent, in september, kreeg hij de oorkonde van ‘Legion of Honor’ voor 35 jaar dienstbaarheid bij Kiwanis, waar hij intussen opgeklommen was tot ‘Trustee’ of lid van het wereldwijde bestuur.

Kooigem en OCMW

Op lokaal vlak stond Vincent Salembier in 1981 in zijn eigen dorp aan de wieg van de Kooigemse Volksfeesten. Hij bleef voorzitter van de organisatie tot hij in 2014 de fakkel doorgaf. De feesten in ‘de Provence van Kortrijk’, telkens bij het begin van de vakantie, kenden dit jaar hun 43ste editie. In Kortrijk engageerde hij zich ook in de politiek. Hij zette zich in voor de ploeg van burgemeester Vincent Van Quickenborne en was gedurende 17 jaar – van 1997 tot 2014 – OCMW-raadslid.

“Als mijn vader zich ergens voor inzette, wilde hij er ook het maximum uithalen”, zegt zoon Benoit. “Hij was dan ook niet altijd de gemakkelijkste persoon, maar hij was enorm dienstbaar. Dat bewijst ook zijn grote inzet voor Kiwanis, waar hij internationaal aanzien had, tot vandaag.”

De Kooigemnaar zal op vele terreinen erg gemist worden, niet het minst door zijn familie. Hij was de levenspartner van Linda Desmet. Naast zijn drie zonen uit zijn vorige relatie had hij ook vijf kleinkinderen. (NOM)

Het afscheid heeft plaats op woensdag 8 november om 11 uur in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk.

The post Bekende en actieve Kooigemnaar Vincent Salembier (71) plots overleden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Erik Leyseele is op BK opnieuw goed voor vier mastertitels : “Goud op 400 is mijn vijftigste titel”

Op het voorbije Belgisch kampioenschap atletiek voor masters in Beveren liep Erik Leyseele, ondertussen 76 jaar, in zijn categorie naar vier nationale titels. Zijn totale aantal komt hiermee op vijftig. “Ik doe cross, pistewerk en indoor. Stratenlopen liggen mij iets minder, al doe ik begin augustus in Lokeren wel mee aan het BK 10 kilometer.”
The post Erik Leyseele

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »