Antoinette schenkt archief familie Labrique d’Aigremont aan Stadsarchief: “Heel waardevolle schenking”

Het Stadsarchief kreeg op afgelopen weekend een mooie schenking met 19de-eeuwse stukken. Antoinette Lambert uit Ieper overhandigde het archief van de familie Labrique d’Aigremont met archivalia over eigendommen in Ieper en omstreken. “Het Stadsarchief is weer een stuk regionale geschiedenis rijker”, zegt schepen Valentijn Despeghel (Vooruit).

Het geschonken archief omvat de regeling van het nalatenschap van Dominique Labrique d’Aigremont. Deze grondeigenaar overleed in 1830 in Brugge. De stukken hebben hoofdzakelijk betrekking op de hypotheken op een hoeve in Reningelst en gronden in Voormezele en Vlamertinge. Het archief bevat heel wat rekeningen, kwitanties en briefwisseling tussen notarissen, advocaten en hypotheekbewaarders. Ook maken enkele losse stukken over de Boezingse burgemeester Placide Thibault de Boesinghe en Charles Legrand, tuinman in het kasteel van Geluveld, deel uit van de schenking.

Bewogen periode

“Interessant is dat de stukken zijn opgesteld tussen het begin en het midden van de negentiende eeuw”, zegt schepen van Archief Valentijn Despeghel (Vooruit). “Dit is een bewogen periode voor ons land. Tussen 1815 en 1830 maakte onze regio deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse tijd werd voorafgegaan door de Franse tijd en eindigde met de Belgische Revolutie in 1830, het sterfjaar van Dominique Labrique d’Aigremont.”

Heemkring

Het Stadsarchief kwam het archief op het spoor dankzij Fernand Vanrobaeys, bestuurslid van de heemkring Flambertus en de gidsenkring Ieper-Poperinge. Hij bracht de archiefmedewerkers in contact met Antoinette Lambert, weduwe van de Ieperse kunstschilder Willy De Bever. In de overtuiging dat de collectie waardevol is voor verder onderzoek, besloot Antoinette Lambert om het archief te schenken aan het Stadsarchief.

Vooroorlogse archief in vlammen op

“Met deze overdracht is het Stadsarchief weer een stuk regionale geschiedenis rijker. Door de Eerste Wereldoorlog ging het vooroorlogse archief, dat bewaard werd in de belforttoren, in vlammen op. Een schenking als deze is dus heel waardevol. Het maakt een historische studie over diverse aspecten van de regio in de 19de eeuw mogelijk. We zijn mevrouw Lambert dan ook heel dankbaar voor deze schenking”, besluit schepen Valentijn Despeghel.

The post Antoinette schenkt archief familie Labrique d’Aigremont aan Stadsarchief: “Heel waardevolle schenking” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Na net geen 50 jaar nam Lieven Vervenne ontslag uit het bestuur van het Davidsfonds Wevelgem. Afgelopen maandag werd hij uitgebreid bedankt voor wat hij op cultureel vlak heeft verwezenlijkt. Lieven zelf, die keek vooruit. Naar een volgende activiteit waarvoor hij de contacten aan het leggen was.
The post Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België Noël Develter (94) uit Wevelgem is overleden

Thuis in Wevelgem is Noël Develter (94) onverwacht overleden. Hij was ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet van België (nu Belfius, red.). Noël behoorde tot de stichters van hoogstudentenclub Moeder Wevelgemse. Hij was ook medestichter van de serviceclub Rotaryclub Menen en Probus Vauban Menen. Noël was tevens ere-reserve majoor van het Belgisch leger.
The post Ere-provinciaal directeur van het Gemeentekrediet

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »